Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Η επέκταση στα ανατολικά περνάει από... Κύπρο

Νέες πτήσεις από την Κύπρο προς το Ισραήλ και την Ουκρανία εντάσσει στο θερινό της πρόγραμμα η Aegean Airlines. Η στρατηγική της εταιρείας και ο ανταγωνισμός. Σήμερα οι αποφάσεις της Κομισιόν για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Aegean: Η επέκταση στα ανατολικά περνάει από... Κύπρο

Στην αναβάθμιση της παρουσίας της στην αγορά της Κύπρου, αναμένοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, προχωρά η Aegean Airlines.

H ελληνική αεροπορική εταιρεία, η οποία εδώ και αρκετό καιρό έχει καταθέσει αίτημα για την απόκτηση άδειας αερομεταφορέα στην Κύπρο, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να εδραιώσει τη θέση της στην αεροπορική αγορά του νησιού και σπεύδει να ενισχύσει την παρουσία της εντάσσοντας το νέο θερινό της πρόγραμμα που θα ξεκινήσει αρχές της άνοιξης, την σύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ και του Ουκρανία.

Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία συνδέει τη Λάρνακα με το Τελ Αβίβ, αξιοποιώντας την απελευθέρωση των traffic rights για τον συγκεκριμένο προορισμό, προς τον οποίο θα πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια.

Παράλληλα η Aegean επαναδρομολογεί πτήσεις μεταξύ Λάρνακας – Κιέβου, οι οποίες γίνονταν και στο παρελθόν αλλά διακόπηκαν την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας των προβλημάτων που υπήρξαν στην Ουκρανία. Οι πτήσεις προς το Κίεβο θα εκτελούνται τρεις φορές την εβδομάδα.

Κρίσιμες αποφάσεις για τις Κ.Α. από την Κομισιόν

Τα σοβαρά προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών, που βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο του «ξαφνικού θανάτου» αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν σήμερα αποφανθεί αρνητικά για το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αφήνουν χώρο στην Aegean και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες να πυκνώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο. Σχέδια για αύξηση της παρουσίας της έχει και η Ryanair, η οποία έχει επίσης καταθέσει αίτημα για να λάβει άδεια αερομεταφορέα στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση του νησιού αναζητά τρόπους για το πώς θα διαχειριστεί μια αρνητική απόφαση της ΕΕ για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζονται είναι τόσο το άμεσο κλείσιμο της εταιρείας, όσο και η χρήση της τετράμηνης περιόδου προκειμένου να διευθετηθούν διαδικαστικά ζητήματα.

Στρατηγική επιλογή

Για την Aegean τα δύο δρομολόγια στην Κύπρο που προστίθενται στο θερινό πρόγραμμα εντάσσονται στην στρατηγική της εταιρείας η οποία εστιάζει στην επέκταση της δραστηριότητάς της ανατολικά αλλά και στην αγορά της Ρωσίας.

Με την έναρξη του θερινού προγράμματος στο τέλος Μαρτίου, στις συνδέσεις τις εταιρείας θα προστεθούν πτήσεις από την Αθήνα προς την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, και προς την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.

Στις συγκεκριμένες αγορές τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολύ ισχυρή παρουσία η Turkish Airlines, η οποία με τις συνδέσεις αυτές τροφοδοτεί το συνεχώς επεκτεινόμενο δίκτυό της. Με τις νέες συνδέσεις η διοίκηση της Aegean Airlines δεν αποσκοπεί να καλύψει τη ζήτηση προς την ελληνική πρωτεύουσα, η οποία ούτως ή άλλως αναμένεται ότι θα είναι σχετικά μικρή, τουλάχιστον στην αρχή.

Κύριος στόχος είναι να αποσπάσει μέρος της διερχόμενης κίνησης, δηλαδή επιβάτες που με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα θα προωθηθούν στην συνέχεια στον τελικό τους προορισμό είτε με πτήση της Aegean είτε με πτήσεις των εταιριών – μελών της αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance, στην οποία ανήκει και η ελληνική εταιρεία.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Aegean είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις συνδέσεις που έχει δημιουργήσει στην αγορά της Ρωσίας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη χώρα τον τελευταίο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v