Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Αγκάθια και ελπίδες της επόμενης ημέρας

Σε συνθήκες που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας ελπίζουν οι τραπεζίτες. Οι προσδοκίες ανάκαμψης των μετοχικών αξιών και επιστροφής στην «αγκαλιά» της ΕΚΤ. Οι προβλέψεις για επιστροφή καταθέσεων και οι πρώτες κινήσεις στα κόκκινα δάνεια.

Τράπεζες: Αγκάθια και ελπίδες της επόμενης ημέρας
Με έλλειψη ρευστότητας, λίπους αλλά και εμπιστοσύνης ξεκινούν την επόμενη ημέρα της συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές της οι ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων καλούνται για μία ακόμη φορά να πείσουν τους καταθέτες να φέρουν πίσω τα χρήματα που σήκωσαν τους τελευταίους δύο μήνες. Ωστόσο, δηλώνουν αισιόδοξοι και βλέπουν τις θετικές εξελίξεις με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και το σταδιακό άνοιγμα της χρηματοδότησης της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι το «σύστημα γλίτωσε έστω και την τελευταία στιγμή από τα χειρότερα...».

Πιο εύκολη συγκριτικά, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, είναι η επαναφορά της εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τους ξένους επενδυτές.

«Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, σημαντική ασχολία των υψηλόβαθμων στελεχών σε καθημερινή βάση ήταν οι πολύωρες συζητήσεις με τους ξένους μετόχους σε μία προσπάθεια να πεισθούν να παραμείνουν στις τραπεζικές μετοχές», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου στις υπόλοιπες τράπεζες ασχοληθήκαμε περισσότερο με την ερμηνεία της πολιτικής σκηνής, κυρίως του πολιτικού λόγου, παρά με τα οικονομικά δεδομένα του κλάδου...».

Εξάλλου, όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, η αποκατάσταση της χρηματιστηριακής εμπιστοσύνης είναι αυτή που συμβαίνει πρώτα, σε αντίθεση με την εξομάλυνση των σχέσεων τόσο με τους καταθέτες, όσο και με τους δανειολήπτες.

Εξαιρετικής σημασίας για την πολυπόθητη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και την εξομάλυνση της ρευστότητας είναι η απόφαση που καλείται να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την απευθείας πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν στο Euro2day.gr ότι η ΕΚΤ δεν δρα αυθόρμητα και αυτό σημαίνει ότι θα περιμένει η παράταση του προγράμματος να ψηφισθεί από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης και αμέσως μετά θα λάβει τις αποφάσεις της. Δηλαδή, πριν από την 4η Μαρτίου οπότε είναι η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι δύσκολο να προχωρήσει στην επαναφορά του «waiver».

Σήμερα κατά τη διεξαγωγή του Δ.Σ. της ΕΚΤ, το οποίο μάλλον θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, θα ανανεωθεί η έγκριση του ELA, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο άνοιγμά του εφόσον το αιτηθεί η ελληνική πλευρά. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από τον ELA περίπου 63-64 δισ. ευρώ και το ανώτατο όριό του έως σήμερα είναι τα 68,5 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις...

Κύριο μέλημα πλέον για τις διοικήσεις είναι η επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων καταθέσεων. Το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή έφυγαν, όπως εξάλλου είναι ευρέως γνωστό, καταθέσεις ύψους περίπου 21-22 δισ. ευρώ.

Τα 4 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να επιστρέψουν διότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή φόρων και την εξυπηρέτηση καταναλωτικών αναγκών. Αντίθετα, τα υπόλοιπα 18 δισ. ευρώ έφυγαν λόφω φόβου... Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στα σεντούκια ενώ σημαντικό κομμάτι, το οποίο υπολογίζεται στα 7-8 δισ. ευρώ, τοποθετήθηκε σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, κυρίως Λουξεμβούργου.

Εξάλλου, η κίνηση αυτή ήταν η πιο εύκολη λύση μιας και οι τράπεζες προσέφεραν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού, και εάν αυτό ξαναπατηθεί τα χρήματα επιστρέφουν εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Δεν είναι εύκολο να τους πείσεις να το πράξουν, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ήταν το 2012. Όλα θα εξαρτηθούν από την κυβερνητική πολιτική και την ικανότητα της κυβέρνησης να επαναφέρει την ηρεμία και τη σταθερότητα», αναφέρουν αρμόδιες τραπεζικές πηγές.

...και τα κόκκινα δάνεια

Πέραν της ανάγκης επιστροφής των καταθέσεων υπάρχει και ένα ακόμη καυτό μέτωπο, το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Πρόκειται για τη νέα γενιά επισφαλειών, η οποία δημιουργήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι δανειολήπτες ακούγοντας τις εξαγγελίες για αλλαγές στις ρυθμίσεις δανείων με αιχμή τη σεισάχθεια δεν πλήρωσαν τις δόσεις τους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι νέες καθυστερήσεις αφορούν κυρίως στεγαστικά δάνεια αλλά και επαγγελματικά κι οι εκτιμήσεις τις προσδιορίζουν στο 1,5 δισ. ευρώ. Καθόλου τυχαία δεν είναι η χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έκανε, για μία ακόμη φορά, λόγο για την ανάγκη ύπαρξης κουλτούρας αποπληρωμής...

Με βάση τη λίστα που απέστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς, αναμένεται να υπάρξει πρόνοια στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με βάση όμως εισοδηματικά κριτήρια και με γνώμονα την αδιατάρακτη κεφαλαιακή θέση των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα (bad bank) για τη διαχείριση του προβλήματος, για τον οποίο όμως στόχος ήταν να χρηματοδοτηθεί με χρήση μέρους του μαξιλαριού του ΤΧΣ, το οποίο πέρασε στον έλεγχο του EFSF.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κι εδώ θα μπουν κάποια κριτήρια με στόχο τον αποκλεισμό από τη ρύθμιση προστασίας των «στρατηγικά κακοπληρωτών» (μπαταχτσήδες).

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι εφόσον η οικονομία μπει εκ νέου σε τροχιά εξομάλυνσης και αποκατασταθεί η αναπτυξιακή προοπτική οι τράπεζες θα προχωρήσουν από μόνες τους σε διαγραφές δανείων, κυρίως στα μικρά καταναλωτικά και στις πιστωτικές κάρτες και για περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποπληρωμής λόγω πραγματικής αδυναμίας των δανειοληπτών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr να υπάρξει ο πρώτος γύρος επαφών της κυβέρνησης με τις ομάδες εργασίας των τραπεζών, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την καλύτερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Στο μέτωπο δε των στεγαστικών προκρίνονται, μεταξύ άλλων, οι λύσεις που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας αλλά και προτάσεις που προβλέπουν το πάγωμα ενός τμήματος του δανείου σε 10 ίσως και παραπάνω έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v