Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τα στοιχήματα στα blue chips μετά τη συμφωνία

Πόσο δρόμο έχει το ράλι στο Χρηματιστήριο μετά τη συμφωνία με τους εταίρους. Πώς ερμηνεύεται η σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών. Γιατί «διαφοροποιούνται» οι τράπεζες από τα υπόλοιπα blue chips. Η εικόνα για μετοχές-σηματωρούς.

XA: Τα στοιχήματα στα blue chips μετά τη συμφωνία

Oι μετοχές και τα ομόλογα από τις 26 Ιανουαρίου βρέθηκαν στο έλεος της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τις δύο αγορές να παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητες σε όλες τις δηλώσεις, τα νέα, αλλά και τις φήμες που κυκλοφόρησαν.

Η χθεσινή αποδοχή της ελληνικής πρότασης, έστω και με ερωτηματικά από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, όχι μόνο έφερε ράλι ανακούφισης στις ελληνικές αξίες αλλά ήρθε και να δικαιώσει όλους εκείνους που προέτρεπαν σε ψυχραιμία και σε ανάλυση των δεδομένων με πολύπλευρους τρόπους και όχι με αυστηρό οικονομικό μικροσκόπιο.

Η σχετική ηρεμία όλης της προηγούμενης εβδομάδας, όπου οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν ανθεκτικές και οι αποδόσεις των ομόλογων είχαν σταθεροποιηθεί, έδειξαν ότι οι φόβοι για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και οι αυξημένες πιθανότητες για Grexit που έδιναν διάφοροι «ειδικοί» ήταν για ακόμη μια φορά εκτός πραγματικότητας.

Από την άλλη βέβαια, με τόσα ανοικτά θέματα και μέτωπα, οι μετοχές θα παραμείνουν σε πολύ ευμετάβλητη διάθεση και άλλωστε, η ποιότητα της εκρηκτικής ανοδικής χθεσινής συνεδρίασης, θα κριθεί στην διόρθωση της. Αθροιστικά όμως, έχει υπάρξει μια σχετική αλλαγή ισορροπίας ανάμεσα στους πωλητές και τους αγοραστές. Οι όγκοι των συναλλαγών, οι οποίοι έχουν εκτοξευθεί από τις 26 Ιανουαρίου, δείχνουν ότι πέρα από το daily trading, υπάρχουν μεγάλα στοιχήματα στα «βαριά χαρτιά» βάσει των πιθανών εξελίξεων.

Οι αποκλίσεις και η σημασία τους

Η αγορά των μετοχών εξακολουθεί να έχει έντονο το στοιχείο της απόκλισης μεταξύ τραπεζών και των άλλων δεικτοβαρών μετοχών. Στην πλειονότητά τους όμως, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν αξιόλογα κέρδη το 2015, ενώ ο Γενικός Δείκτης, μετά και τη χθεσινή εκτίναξη κατά 9,8%, έπιασε το βηματισμό των ξένων ευρωπαϊκών αγορών, με το δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το δείκτη των τραπεζών να εξακολουθούν να υποαποδίδουν.

Στον αντίποδα, Viohalco, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και ΔΕΗ ξεχωρίζουν με τις αποδόσεις τους και τη διαφοροποίησή τους από το υπόλοιπο ταμπλό με αποδόσεις από 27% έως 119%.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν τη μερίδα του λέοντος στη συναλλακτική δραστηριότητα, αφού στις περισσότερες συνεδριάσεις αθροιστικά οι τέσσερις τίτλοι ξεπερνούν το 75% του συνόλου. Παράλληλα, οι όγκοι των συναλλαγών για τις τέσσερεις τραπεζικές μετοχές έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2015 σε σύγκριση με τον μέσο όρο τους για το 2014. Ειδικά στην περίπτωση της Eurobank, από τα 26 εκατ. μετοχές ημερήσιο μέσο όγκο συναλλαγών, το 2015 η μετοχή πραγματοποιεί 69 εκατ. μετοχές, ενώ και στις άλλες τρεις τράπεζες τα στοιχεία από τους όγκους των συναλλαγών είναι εντυπωσιακά. Χρονικές περίοδοι με τέτοια ανακατανομή ή αναδιανομή χαρτιών πάντοτε αποτελούν προεόρτια σημαντικών κινήσεων στις τιμές των μετοχών.

• Από τις αρχές του 2015 και ακόμα και μετά το +17% χθες, οι αποδόσεις που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αρνητικές, έχοντας ωστόσο βελτιώσει αισθητά την εικόνα τους.

Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει την καλύτερη εικόνα σε όρους αποδόσεων το 2015 με θετικό πλέον πρόσημο +14%, ενώ το εύρος της διακύμανσής της είναι από το 0,79 ευρώ έως τα 1,72 ευρώ. Η απόσταση της τιμής από τα δύο όρια ξεπερνά το 115%, ενώ η μεταβλητότητα της τιμής το 50%.

Για τη Eurobank η απόδοση διαμορφώνεται σε -7% το 2015 και η τιμή της έχει κάτω όριο το 0,10 ευρώ και πάνω όριο το 0,209 ευρώ, με τα δύο όριο να ξεπερνούν το 100% και τη μεταβλητότητα να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από το 60%.

Η Alpha Bank, η απόδοση της οποία φέτος είναι -7,5%, έχει κινηθεί ανάμεσα στο 0,259 ευρώ και το 0,51 ευρώ, περίπου 97%, με τη μεταβλητότητα να πλησιάζει το 55%. Τέλος, ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες από όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης το 2015 στο -19% με εύρος της τιμής μεταξύ 0,47-1,01 ευρώ και volatility στο 60%.

• Αξιοσημείωτη πίεση δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ο τίτλος του ΟΤΕ, ο οποίος παραδοσιακά είναι από τις μετοχές με μεγάλη βαρύτητα στην εγχώρια αγορά μετοχών. Από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 20/2, η εικόνα αντιστράφηκε, δείχνοντας ότι ο πωλητής έχασε το πάνω χέρι ή σταμάτησε να μειώνει τη θέση του. Μ

ετά το +16% χθες, η απόδοση της μετοχής το 2015 μειώθηκε στο -1% αφού ακολουθούσε στενά τις αποδόσεις των τραπεζών, με τον όγκο των συναλλαγών το 2015 επίσης να έχει αυξηθεί σχεδόν 100% από τον μέσο όρο πέρσι. Τα όρια κίνησης της μετοχής του Οργανισμού είναι 7,25 - 9,35 ευρώ, αλλά η μεταβλητότητα της τιμής είναι η τρίτη χαμηλότερη από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με 23%, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κινήσεις στο παράγωγο της μετοχής όπου ο όγκος των συμβολαίων έχει εκτοξευτεί.

• Στον αντίποδα, ο τίτλος του ΟΠΑΠ, εκτός του ότι σημειώνει πολύ μικρότερες απώλειες, δεν εμφανίζει τόσο ισχυρή αύξηση στις συναλλαγές του. Ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset αποτελεί τον τίτλο με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής ξένων θεσμικών επενδυτών από τις δέκα μετοχές που συνθέτουν το δείκτη MSCI Greece. Τα όρια κίνησης του ΟΠΑΠ το 2015 βρίσκονται μεταξύ 6,75 και 9,90 ευρώ και η μεταβλητότητά του είναι της τάξεως του 35%, αρκετά υψηλότερη από τον ΟΤΕ.

Η σύγκριση του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ δεν είναι τυχαία αφού σε όλο το προηγούμενο έτος ο τίτλος του ΟΤΕ ήταν διαπραγματεύσιμος με σαφή υποαπόδοση έναντι του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, η απόλυτη διαφορά στην τιμή τους ήταν μικρότερη από το μισό ευρώ σε όρους, discount το οποίο έκλεισε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση.

• Η δεύτερη μετοχή σε όρους συμμετοχής των θεσμικών μετοχών είναι η ΔΕΗ με 26%. Παρότι η αγορά εκτιμάει ότι η Επιχείρηση θα έρθει «αντιμέτωπη» τελικά με συγκεκριμένα ρίσκα που σχετίζονται με τη λειτουργία της, μετά την ισχυρή υποαπόδοση της το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2015, ξεπερνά αισθητά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι συναλλαγές στη μετοχή είναι αυξημένες κατά 22% το 2015 σε σχέση με τον μέσο όρο το 2014 ενώ η μετοχή έχει κινηθεί στο πεδίο τιμών 4,25 - 6,99 ευρώ, με volatility που ξεπερνά ελαφρώς το 35%.

• Τέλος, την πιο αξιοσημείωτη απόδοση και μεταβλητότητα από όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζει η μετοχή της Viohalco με +119% και +108% αντίστοιχα και την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να προσεγγίζει τα 815 εκατ. ευρώ. Παρά την άνοδο, η τιμή της δεν έχει ακόμα φτάσει την τιμή επιστροφής στο Χ.Α., ενώ οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί μόλις 12% το 2015 σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v