Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Εκατσαν» Γενικός Δείκτης και τζίρος

Στα επίπεδα των 900 μονάδων διατηρείται η αγορά, με απώλειες που φτάνουν το 2%. Αδυναμία υπέρβασης σημαντικών αντιστάσεων για τους δείκτες. Σημαντικές απώλειες για τράπεζες και blue chips. Θετική εξαίρεση ο τίτλος της Εθνικής, αλλά και οι ΟΤΕ, Coca Cola.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία της αγοράς, με τους βραχυπρόθεσμους να κοιτούν αυτήν τη φορά στο εσωτερικό της χώρας και δη προς τα έσω της κυβέρνησης και των σοβαρών προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά.

Μία γενική εικόνα της κατάστασης περιέγραψε νωρίτερα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, την ώρα που -όπως σημειώνουν ο Χρήστος Κίτσιος και ο Φώτης Κόλλιας- το τελευταίο που θα χρειαζόταν (και) η αγορά είναι τα κυβερνητικά αλαλούμ και οι εμπλοκές με ιδιωτικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί τελείως διαφορετική εικόνα, καθώς με οδηγό το γερμανικό κρατούν τα τελευταία υψηλά οι ευρωαγορές. Νωρίτερα για τον DAX σημειώθηκε ακόμη ένα νέο ιστορικό υψηλό, με τον δείκτη πλέον στα επίπεδα των 11.240 μονάδων. Όσον αφορά στα ευρωομόλογα, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day μπαράζ ιστορικών χαμηλών στην απόδοσή τους σε αντίθεση με τα ελληνικά που παραμένουν στα ύψη.

Στην Αθήνα, όπως αναφέρουν εύστοχα οι Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση καίγεται τώρα για ρευστό, με το βαρύ κλίμα να επηρεάζει και το χρηματιστήριο.

Η ολοκλήρωση του ράλι προεξόφλησης (708-945 μονάδες), η αδυναμία υπέρβασης σημαντικών ισχυρών αντιστάσεων και η στάση συγκεκριμένων ξένων χαρτοφυλακίων δοκιμάζουν την αγορά μέχρι τα επίπεδα των 890 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη) και των 265 μονάδων για τον FT 25. Για τις τράπεζες η κρίσιμη ζώνη στήριξης των 800 μονάδων, τουλάχιστον μέχρι τώρα, αντέχει.

Η αξία των συναλλαγών στα 70 εκατ. ευρώ* (από αυτά το 65% στις τράπεζες) δεν θεωρείται μεγάλη σε σύγκριση με το μέσο όρο του τζίρου της ανόδου, σε σημαντικό δε βαθμό αφορά στη μείωση σημαντικών τραπεζικών θέσεων από την πλευρά ξένων χαρτοφυλακίων.

Η περίπτωση των κεφαλαίων της Capital είναι ενδεικτική, αποτελεί δε ένα από τα 3-4 αμερικανικά χαρτοφυλάκια που ρευστοποιούν τράπεζες από τα «υψηλά» της Τρίτης. Πρόκειται, όπως εξηγούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, για κεφάλαια που μετά από έναν επικερδή μήνα, όπως ο Φεβρουάριος, αποσύρονται ή μειώνουν τη συμμετοχή τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αμερικανικό χαρτοφυλάκιο που φέρεται να μείωνε τη θέση του στην Πειραιώς φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της σχετικής εντολής.

Για τη μετοχή της Πειραιώς χαμηλή τιμή έχει σημειωθεί -μέχρι τώρα- στο 0,593 ευρώ, δηλαδή ελάχιστα πάνω από τη σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη του 0,59 ευρώ. Ανάλογη τεχνική εικόνα και για τη μετοχή της Eurobank, όπου επίσης αμερικανικά χαρτοφυλάκια μείωσαν τη συμμετοχή τους με συνέπεια το γύρισμα της τιμής από το 0,20 προς το 0,15 ευρώ. Για τη μετοχή της ΕΤΕ το 1,40 ευρώ μένει να επιβεβαιωθεί ως στήριξη και εν δυνάμει σημείο αναφοράς για στη συνέχεια. Στο 0,399 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank. Σημειώνεται πως η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της Alpha Bank φτάνει το 9,32%, για την ΕΤΕ στο 8,15%, ενώ οριακά αρνητική είναι για την Πειραιώς και -4,38% για τη μετοχή της Eurobank.

Τεχνικά, εάν η ΕΤΕ δεν υποχωρήσει χαμηλότερα του 1,40 ευρώ (σε κλείσιμο), εάν ο κλαδικός δείκτης δεν χάσει τις 800-780 μονάδες και κρατήσει το 0,38 ευρώ η Alpha Bank, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός επόμενου γύρου.

Ειδικότερα, εάν για τον FT 25 επιβεβαιωθούν οι σημαντικές 265 μονάδες, τότε δεν θα έχει ακυρωθεί το σενάριο της επαναφοράς προς τις 282. Να συνεκτιμηθεί πως ο επόμενος μήνας θεωρείται σημαντικός για τις χρηματιστηριακές αγορές, τα παράγωγα και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως μία εκκίνηση θα πρέπει να γίνει από όσο πιο χαμηλές τιμές. Στο προηγούμενο σχόλιό μας θυμίζαμε πως βάσει της μέχρι τώρα κίνησης της αγοράς (708-945) δικαιολογείται περιθώριο υποχώρησης έως τις 860-850 μονάδες για τον Γ.Δ.

Στην τακτική Γ.Σ. της ΤτΕ εγκρίθηκε και η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους του διανεμόμενου μερίσματος προς το ελληνικό δημόσιο. Ανεβάζοντας έτσι συνολικά (με την επιστροφή των εσόδων από τόκους) σε περίπου 700 εκατ. ευρώ τα έσοδα που θα βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο μέχρι τέλος Μαρτίου. Δεδομένων των ασφυκτικών πλαισίων ρευστότητας, των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ κ.λπ. τα έσοδα από την ΤτΕ αποτελούν αναμφίβολα βαθειά... ανάσα για το οικονομικό επιτελείο.

Στο μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2014, μετά τον ΟΤΕ και την ΤτΕ αύριο ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ζημιογόνο 2014 βλέπει η Alpha Finance, και δε μεταβάλλει την τιμή-στόχο των 7 ευρώ. Στα 4,40-4,54 ευρώ κυμαίνεται σήμερα η μετοχή των ΕΛΠΕ, που κλείνει τον Φεβρουάριο με διψήφια απόδοση σχεδόν 20,5% και αποτίμηση 1,36 δισ. ευρώ.

(*) Στις 14.18 με πακέτα σε Πειραιώς, Jumbo, Grivalia, Τιτάν. Στις 28/113 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v