Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Κίνηση κάτω από τις 860 μονάδες για το Γενικό Δείκτη με το σύνολο των blue chips στο «κόκκινο» στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Στο επίκεντρο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αλλά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Οι κρίσιμες αντιστάσεις. Τα μηνύματα από τον τζίρο και το δανεισμό τίτλων.

Πρώτη συνεδρίαση ενός μήνα φωτιά, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις αλλά και το... βουνό υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν.

Ξεκινώντας από το εσωτερικό μέτωπο, όπου η κυβέρνηση καλείται υπό ασφυκτική πίεση να κάνει τα λόγια έργα, και όπως σημειώνουν ο Στέφανος Κοτζαμάνης και ο Γιώργος Α. Σαββάκης σε στενότατα χρονικά και χρηματοδοτικά όρια να προλάβει προθεσμίες και να προχωρήσει τις πρώτες μεταρρυθμίσεις της.

Δεν θα ήθελα να είμαι ο Βαρουφάκης αν δεν πληρωθεί η ΕΚΤ, λέει ο Β. Σόιμπλε, αποδίδοντας εύγλωττα το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο αλλά και σε Μαδρίτη - Λισσαβώνα, εάν κρίνουμε από το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει με τις συντηρητικές κυβερνήσεις Ισπανίας - Πορτογαλίας (στο προεκλογικό για τις χώρες της Ιβηρικής 2015).

Τις προθέσεις της ΕΚΤ θα διαπιστώσουν στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο από... πρώτο χέρι στα μέσα της εβδομάδας, την ώρα που η Αθήνα αγωνιωδώς αναζητεί τρόπους για να καλύψει χρηματοδοτικά τις υποχρεώσεις της προς τους ξένους (ΕΚΤ, ΔΝΤ) και τις ανάγκες της στο εσωτερικό (μισθοί, συντάξεις, υγεία κ.λπ.).

Στο Χ.Α. προεξοφλήθηκαν πολλά από τα τρέχοντα, πρωτίστως όμως προεξοφλήθηκε με ένα μεγαλοπρεπές ράλι 22% η υπογραφή της συμφωνίας στο τελευταίο Eurogroup, με ανοδική αντίδραση της αγοράς έως την περιοχή των 950 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά από τα χαμηλά των 708 μονάδων.

Ανοδικός κύκλος που κάλυψε πολλά από τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά κενά και με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο κατέδειξε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει ένα ρηχό και ακραία ευμετάβλητο χρηματιστήριο, όπως είναι το... αναδυόμενο ελληνικό.

Η κίνηση προεξόφλησης που στηρίχθηκε κυρίως σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια γρήγορης κυκλοφορίας ώθησε τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση έως την περιοχή των 282 μονάδων, όπου σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη προσέκρουσε ο δείκτης FT 25.

H βίαιη ανακοπή αυτής της κίνησης είχε ως συνέπεια την άμεση ρευστοποίηση σημαντικών βραχυπρόθεσμων θέσεων -κυρίως στις τράπεζες-, με ένα σημαντικό τριήμερο διορθωτικό σερί που πίεσε τον δείκτη μέχρι την πρώτη σημαντική στήριξη των 265 μονάδων.

Η απώλεια αυτής της στήριξης επέτεινε τις πωλήσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που έκλεισαν μήνα στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Ο λόγος προφανής, μένει όμως να φανεί εάν μέρος των υπεραξιών που κερδήθηκαν θα ξανατοποθετηθεί, ίσως από χαμηλότερες τιμές, και πάλι στις μετοχές του δείκτη.

Η τριήμερη διόρθωση σημαντική, σημαντική όμως και η προηγηθείσα συνολική αντίδραση που μέχρι και τώρα αποφέρει διψήφια ποσοστά σε αρκετές περιπτώσεις/τοποθετήσεις.

Τεχνικά η προσέγγιση της ζώνης που οριοθετείται από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών θα μπορούσε να κρύβει έστω τεχνικής μορφής κίνηση, με πρώτη αντίσταση σε αυτό το ενδεχόμενο και πάλι τις 265-268 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά (μηνιαία μέτρηση) του FT 25, με πρώτη χαμηλότερη στήριξη στις 246 μονάδες. Περιοχή όπου και πιθανότατα θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη φορά του δείκτη.

Στα της αγοράς, εκτός από την απόφαση της ΕΚΤ, οι επενδυτές αναμένουν και τη συνέχιση της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων (για τη χρήση 2014), με την αγορά να λαβαίνει ήδη μία... πρόγευση (CC HBC, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια).

Επίσης στα της αγοράς, να συνεκτιμηθεί ότι στις 3 διορθωτικές συνεδριάσεις ο ημερήσιος τζίρος είναι χαμηλότερος του μέσου όρου της ανόδου, στοιχείο που σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) δείχνει πως οι παίκτες τηρούν στάση αναμονής και περιορίζουν θέσεις τους. Επίσης το ότι η εναλλαγή θέσεων από τραπεζικούς σε άλλους τίτλους θα έχει συνέχεια (και λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων), ο Τραπεζικός Δείκτης (στις 746,75 μονάδες) έχει περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης 2-3% προτού επιχειρηθεί σοβαρή προσπάθεια αντίδρασης κι η εικόνα των παραγώγων παραπέμπει σε δοκιμασία έως τις 252 μονάδες, αρχικά.

Θυμίζοντας πως μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον μήνα Μάρτιο, που έφθασαν τα 35.978 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.027, 4.898 για τον Μάρτιο, 126 για τον Απρίλιο και 3 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 260,75) κινήθηκε μεταξύ των 254,25 και των 268 μονάδων, γυρίζοντας σε premium 0,85%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (52.717 ΔΕΗ, 6.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.733), ΔΕΗ (1.582), Alpha Bank (9.517), Εθνική (18.532), Πειραιώς (18.575), Eurobank (17.172), ΟΠΑΠ (747), Μυτιληναίο (388), MIG (2.013), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (144), Ελληνικά Πετρέλαια (233), ΕΧΑΕ (166), Τιτάνα (161), Motor Oil (188).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα. Μικρό το premium της τάξης του 0,85% για το συμβόλαιο του τρέχοντος μηνός, με τον Μάρτιο να κλείνει την Παρασκευή 20/3 για τριπλή σειρά «προϊόντων»/ triple witching.

Ελάχιστες, επί της ουσίας, οι μεταβολές λόγω της αναδιάταξης (κυρίως της στάθμισης) των μετοχών που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI.

Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary παρατηρεί πως ούτε την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης κατάφερε να κλείσει υψηλότερα της αντίστασης του συστήματος, επισημαίνοντας την κρίσιμη αντίσταση των 288 μονάδων. Η υπέρβασή τους αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας.

σ.σ.: τεχνικά στοιχεία και... βολές, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στον Εκηβόλο.

Άντε, και καλό μας μήνα ΚΑΙ χρηματιστηριακά!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v