Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με απώλειες ξεκίνησε το ΧΑ

Πτώση καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στα μεγέθη των εισηγμένων αλλά και στις εξελίξεις από την οικονομία παραμένει στραμμένη η προσοχή. Κρίσιμη η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Στήριξη η περιοχή των 265 μονάδων για τον FTSE 25.

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά ο Φεβρουάριος.

Με την εικόνα στην αγορά να έχει αλλάξει άρδην μέσα σε λίγα 24ωρα, καθώς μετά την ευφορία που έφερε η προεξόφληση της καταρχήν συμφωνίας με τους δανειστές, το Χ.Α. πέφτει σε... χρηματοδοτικό κενό.

Στην περιοχή των 900 μονάδων διορθώνοντας από τις 945 ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί να οδηγεί και αυτήν την κίνηση, πτωτικά αυτήν τη φορά, και τον Τραπεζικό Δείκτη έως τις 794 από τις 939 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό την Τετάρτη 25/2).

Διήμερη υποχώρηση, αλλά με συναλλαγές χαμηλότερες του μέσου όρου του τζίρου της ανόδου που είχε προηγηθεί, παραπέμπει σε αναμενόμενη κατοχύρωση και βραχυπρόθεσμων υπεραξιών αλλά και σε μείωση θέσεων όσων είναι επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

Πρόχειρη η στήριξη των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης με τις άμυνες λίγο χαμηλότερα προς τις 880 μονάδες για τον Γ.Δ., αλλά μόλις στις 265-263 για τον FT 25. Απόκλιση που αποδίδεται στη διαφορετική στάθμιση δεικτοβαρών μετοχών, στη διαμόρφωση των δύο δεικτών και στην πιο... επικεντρωμένη σύνθεση του 25άρη.

Ωστόσο ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που παρά την τελευταία 2ήμερη διόρθωση κλείνει με διψήφια κέρδη (15,45% για τον Γ.Δ.), στέλνοντας στο ταμείο πολλούς ξένους και αρκετούς Έλληνες επενδυτές.

Παράλληλα είναι ο μήνας των ακραίων διακυμάνσεων, της έντονης μεταβλητότητας αλλά και της ενεργοποίησης νέων κωδικών και της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων (και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό).

Σε αυτές τις σημαντικές αποδόσεις φαίνεται πως αρκούνται πολλοί παίκτες, οι οποίοι από τα «υψηλά» της Τρίτης-Τετάρτης ρευστοποίησαν κερδοφόρες θέσεις τους, μείωσαν τη συμμετοχή τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ενισχύσει την κάλυψη - αντασφάλισή τους μέσω των παραγώγων.

Ο Μάρτιος αναμένεται μήνας φωτιά καθώς η ελληνική αγορά εισέρχεται σε μία νέα φάση έντονων αναταράξεων (από την πολιτική σκηνή μέχρι την πραγματική οικονομία) την ώρα που κυρίως στη Γερμανία ξανανοίγει η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο (ή τρίτο μνημόνιο, ακριβέστερα).

Ενδεχόμενο που, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Εuro2day.gr, οι δανειστές εξετάζουν από τον Σεπτέμβριο του 2014 και σύμφωνα με τη χθεσινή ειδησεογραφία (κυρίως ) των γερμανικών ΜΜΕ μπορεί να ξεπερνά πλέον κατά πολύ τα 30 δισ. ευρώ.

Αίφνης (και) στο χρηματιστήριο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αυτή η ουσιώδης παράμετρος, θα πρέπει να αποτιμηθούν οι όποιες συνέπειες και παρενέργειες που πιθανότατα θα πυροδοτηθούν και σε πολιτικό επίπεδο, καθιστώντας ακόμη πιο ρευστό το σκηνικό και ευμετάβλητες τις επενδυτικές κινήσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως σταδιακά αυτό θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις αγορές μετοχών και παραγώγων, θυμίζοντας πως η λήξη του Μαρτίου (20/3) είναι τριπλή και για το Χ.Α. και για τα ξένα χρηματιστήρια που κινούνται σε διαδοχικά υψηλά.

Συνεπώς αυτό που προέχει είναι η κατοχύρωση των μηνιαίων θέσεων (Φεβρουαρίου) μέχρι τα επίπεδα των 880 μονάδων, η δημιουργία νέων (πιθανότατα χαμηλότερων τιμών) για τις μετοχές του FT 25 και τους τίτλους-σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με γνώμονα τις εξελίξεις, και βεβαίως τα οικονομικά αποτελέσματα (χρήσης 2014) που έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνονται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Για τον FT 25 οι 265-263 μονάδες θεωρούνται στήριξη που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, ενδεχομένως να αποτελέσει βάση και σημείο εκκίνησης για τον επόμενο μήνα, Μάρτιο.

Σημειωτέον πως σήμερα, εκτός από την προγραμματισμένη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2014, αναμένεται το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου από τη ΕΛΣΤΑΤ.

Σήμερα θα γίνει η αναθεώρηση του MSCI, οι σταθμίσεις φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές ανακατατάξεις.

MSCI Greek stocks (large cap)

Equity

Return 2015

Cap (26/2)

NBG

-0.7%

5,158.4

ALPHA BANK

-15.2%

5,069.3

HTO

0.0%

4,460.4

BANK OF PIRAEUS

-31.9%

3,783.2

OPAP

-2.8%

2,759.4

EUROBANK

-18.7%

2,235.6

FFGROUP

13.6%

2,008.4

ΤΙΤΑΝ

18.6%

1,824.3

PPC

35.2%

1,693.6

JUMBO

22.4%

1,410.9

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v