Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κενό… αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Με εξαίρεση την Coca Cola τα blue chip υφίστανται βαριές απώλειες με χαμηλό τζίρο. Πάνω από 7% υποχωρούν Eurobank, Πειραιώς, ΟΛΠ, MIG, Βιοχάλκο. Άνω του 6% η πτώση για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Απώλειες έως 4,50% για τον Γενικό Δείκτη (863,15 μονάδες) με τον μισό τζίρο του μέσου όρου των τελευταίων συνεδριάσεων και εμφανή την αδιαφορία των εν δυνάμει αγοραστών να τοποθετηθούν άμεσα σε επίπεδα άνω των 880 μονάδων.

Μικρό μάζεμα σταδιακά μετά τις 13.30 σε μετοχές-σηματωρούς, ενώ συνεχίζεται το... ταμείο από όσους κλείνουν θετικά τον Φεβρουάριο.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και περιμένοντας την υποχώρηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν δείχνουν να βιάζονται. Πιθανότατα το Χ.Α. θα δοκιμασθεί στις πρώτες συνεδριάσεις του επόμενου μήνα, από τιμές κοντά στα όρια των 850 μον. (για τον Γ.Δ.), των 245 για τον ft25 και των 700 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη.

Αλλωστε τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, με την αγορά να μην έχει να περιμένει θετικές εξελίξεις (αντιθέτως...), και με αρκετούς ξένους να ρευστοποιούν δεν θα είχε νόημα οποιαδήποτε προσπάθεια κόντρα στο γενικότερο κλίμα.

Ο τζίρος μέτριος, δεν είχε ξεπεράσει καν τα 55 εκατ. ευρώ (λίγο πριν από τις 14.20) με το 55% στις τράπεζες αλλά και συγκριτικά αυξημένος σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και των Μυτιληναίου, Motor Oil, Jumbo, EXAE, FF Group, CC/HBC, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ/Τέρνα παρέπεμπε σε συνεχιζόμενη κατοχύρωση μηνιαίων θέσεων και δη της τελευταίας ανοδικής ανοδικής αντίδρασης της αγοράς.

Στοιχείο όπου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η σημαντική βελτίωση τις τελευταίες 5 εβδομάδες των εισροών θεσμικών κεφαλαίων.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Α. Σαββάκης σύμφωνα με τα στοιχεία της Wood & Company και της EPFR έως και την Πέμπτη 19/2 η ελληνική αγορά σημείωσε ρεκόρ εισροών της τάξεως των 70 εκατ. δολαρίων, από τότε που διατηρεί αρχείο η Wood & Company. O διεθνής οίκος χαρακτηρίζει καταλύτη τη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης - Ελλάδας στο Eurogroup.

Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει πως με αφορμή και τη συμφωνία στο Εurogroup εισέρρευσαν κεφάλαια, που σε σημαντικό ποσοστό έγραψαν υπεραξίες και λογικά αποχωρούν ή μειώνουν θέσεις τις τελευταίες 3 ημέρες. Εάν μέρος αυτών παραμείνει στην αγορά και τον Μάρτιο αυτό θα είναι ενθαρρυντικό για τη δύσκολη συνέχεια, που ακολουθεί.

Ουσιαστικά στο Χρηματιστήριο, μετά τη συμφωνία στο τελευταίο Εurogroup, λείπει το κίνητρο για μόχλευση. 

Απεναντίας η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών για... χρηματοδοτικό κενό, για στέγνωμα της ρευστότητας, είναι λογικό να οδηγεί σε οπισθοχώρηση την αγορά.

Οι ανησυχίες και τα σενάρια για... πιστωτική ασφυξία προφανώς και δεν λειτουργούν θετικά για την αγορά, το βαρύ κλίμα στο πολιτικό μέτωπο επιβαρύνει την κατάσταση τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ χτυπά δεύτερο καμπανάκι για την ανάπτυξη, με την ύφεση στο 0,4% για το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Σε αυτά να προστεθεί η σύγκληση υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη και η άνετη υπερψήφιση της 4μηνης παράτασης από τη γερμανική Βουλή εθεωρείτο απόλυτα αναμενόμενη, όπως και οι συντριπτικοί ψήφοι υπέρ του ¨ναι¨.

Το εκ νέου βεβαρημένο κλίμα αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων με ενδεικτική τη νέα μικρή επιβάρυνση για το 3ετές (στο 14% από 13,4% εχθές) σε αντίθεση με τις αγορές κρατικών τίτλων του ευρωνότου όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται συνεχόμενα χαμηλότερες τιμές/κόστος χρήματος.

Στις τράπεζες οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται αμείωτες από την πρώτη κιόλας εντολή μέχρι και την τελευταία σε διαδοχικά χαμηλότερες τιμές και για τους 4 συστημικούς τίτλους.

Στη μετοχή της ΕΤΕ επιχειρείται η μεγαλύτερη κατοχύρωση θέσεων, καθώς η τιμή της από το 0,79 ευρώ στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου έφθασε Τρίτη-Τετάρτη ακόμη και στο 1,72 ευρώ. Συνεπώς λογικές οι πωλήσεις σήμερα μέχρι τα χαμηλά ημέρας του 1,35 ευρώ. Ανάλογη διακύμανση από τα χαμηλά του 2ημέρου 28-29/1 μέχρι τα υψηλά στις 24-25/2 σημειώνεται για τη μετοχή της Alpha Bank (έως το 0,362 ευρώ), της Πειραιώς (έως το 0,556 ευρώ) και της Eurobank έως το 0,135 ευρώ.

Σταθερές πωλήσεις και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με τους επενδυτές να απορροφούν νωρίτερα την προσφορά που εκδηλώθηκε έως τα 8,60 ευρώ. Στα 8,81 ευρώ πριν από λίγο η μετοχή του ΟΤΕ.

Εως τα 8,23 ευρώ υποχώρησε η μετοχή του ΟΠΑΠ, χαμηλό σημείο όπου έγιναν κάποιες τοποθετήσεις με αποτέλεσμα να γυρίσει λίγο προς τα 8,35 ευρώ. Εως τα 6,80 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με ανάλογη συμπεριφορά και εντολές νωρίτερα προς τα 6,92 ευρώ.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων μετά τις 13.30 (χαμηλό ημέρας) ενεργοποιήθηκαν σταδιακά κάποιες αγορές και στις μετοχές των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα, Ελληνικών Πετρελαίων κ.ά., με συνέπεια τον περιορισμό των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών, δίνοντας την εικόνα ενός μαζέματος από τα χαμηλά και στηρίξεων σε μετοχές-σηματωρούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v