Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες διολισθαίνει προς τις 860 μονάδες

Τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση πιέσεων στην αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν νέες απώλειες έως 10%. Κέρδη σημειώνουν ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάνας. Περιορισμένες οι συναλλαγές. Σε ποια επίπεδα οχυρώνονται οι αγοραστές.

Ισχυρές απώλειες με... ισχνές συναλλαγές. Εως τις 850 μονάδες, με νέα σημαντική διόρθωση 2,68%, δοκιμάστηκε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να μην έχει ξεπεράσει τον μέτριο μέσο όρο των προηγούμενων τριών πτωτικών συνεδριάσεων.

Με τη μία η υποχώρηση του Χ.Α. από την περιοχή των 950 μονάδων προς τις 850 με άδειασμα θέσεων όχι μόνο σε τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είχαν υπεραποδώσει μέχρι και το διήμερο Τρίτης - Τετάρτης.

Δεν έχει αλλάξει κάτι στην... ταχύτητα κυκλοφορίας της αγοράς, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως οι μεταβολές θα παραμείνουν επιθετικές, σύντομες και μέσα σε 3-5 συνεδριάσεις θα οδηγούν την αγορά σε αποκλίσεις της τάξης του 8%-12%.

Την ώρα που στη Φρανκφούρτη καταγράφεται άλλο ένα ιστορικό υψηλό για τον DAX, στην Αθήνα οι πωλητές συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις τους φοβούμενοι τυχόν νέες εμπλοκές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν από λίγο οι αγοραστές έχουν οχυρωθεί χαμηλότερα προς τις 252-246 μονάδες -να θυμίσουμε πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας κάναμε λόγο για περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης των τραπεζών (2%-3%) προτού επιχειρηθεί σοβαρή προσπάθεια αντίδρασης-, ενώ η εικόνα των παραγώγων παραπέμπει σε δοκιμασία έως τις 252 μονάδες, αρχικά.

Χρηματιστηριακός παράγων υποστηρίζει πως η νέα -τέταρτη συνεχόμενη- διόρθωση προφανώς και οφείλεται σε ουσιαστικούς λόγους (που σχετίζονται με τα ανυπέρβλητα εμπόδια, που ανακύπτουν), όμως η διόρθωση μέχρι αυτά τα επίπεδα τιμών θεωρείται -τεχνικά- απόλυτα δικαιολογημένη και ελεγχόμενη. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί (ή όχι) αυτή η εκτίμηση, που συνάδει με την προσπάθεια συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων να ξεκινήσει ο Μάρτιος από όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Το ότι το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο ενισχύει την εκτίμηση πως σταδιακά θα επιχειρηθεί η ανάσχεση της διόρθωσης σε μετοχές άλλων κλάδων και κατηγοριών. Το ενδεχόμενο αναστροφής ή όχι των τραπεζών εξαρτάται από τη στάση των δανειστών. Εάν για παράδειγμα η ΕΚΤ προχωρήσει σε μία κατευναστική κίνηση (ενδεχομένως μέσω των ομολόγων) ο τραπεζικός κλάδος θα έχει την επιθετικότερη επαναφορά. Μέχρι τότε όμως συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις από τη μία και η απορρόφηση της προσφοράς από την άλλη σε χαμηλές τιμές.

Αντιθέτως σε μετοχές είτε της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, είτε σε τίτλους-σηματωρούς έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς από τα χαμηλά ημέρας.

Στη μετοχή της ΕΤΕ κάποιες σοβαρές αγορές άρχισαν να γίνονται από το 1,26 ευρώ, με το 1,28 ευρώ να θεωρείται σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη. Κινητικότητα και στο ΕΤΕΤΠ από τα χαμηλά του 0,202 ευρώ. Ανάλογες παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν στην Alpha Bank από το 0,347 ευρώ, στην Πειραιώς από το 0,52 ευρώ, στη Eurobank από το 0,128 ευρώ.

Σαφώς βελτιωμένη η εικόνα στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς σταδιακά μετά τις 10.55 βγήκαν εντολές αγοράς με συνέπεια να γυρίσει η τιμή από τα 8,05 έως τα 8,39 ευρώ. Δευτερευόντως στον ΟΤΕ από τα 8,70 έως τα 8,87 ευρώ και στη ΔΕΗ από τα 6,67 ευρώ. Αν συγκριθούν ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, σαφώς πιο αδύναμη σήμερα η μετοχή της Επιχείρησης.

Από τις μετοχές-σηματωρούς πρώτα στη ΜΕΤΚΑ έγιναν αγορές από τα 9,02 έως τα 9,26 ευρώ, ενώ ακολούθησαν σε Τιτάν, FF Group, Jumbo, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v