Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα χτυπήματα σε τράπεζες και ΔΕΗ

Στα επίπεδα των 860 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης. Απώλειες υψηλότερες του 6% για Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, ΔΕΗ. Στο κόκκινο ΤΕΝΕΡΓ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος. Στήριξη από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνα. Χαμηλός ο όγκος συναλλαγών..

Σε δοκιμασία και πάλι οι 855 μονάδες, καθώς οι πωλητές έχουν αναλάβει τον έλεγχο της αγοράς, με σταθερές ρευστοποιήσεις από τις 13.30.

Εν μέσω έντονων πιέσεων και φημών-σεναρίων που πυροδοτούνται από την χρηματοδοτική ασφυξία, ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να πάρει ¨ανάσα¨.

Ο κλάδος, που πρώτος ευνοείται αλλά και πρώτος υφίσταται τις συνέπειες (και) των τελευταίων εξελίξεων συνεχίζει να αδειάζεται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ξένα χαρτοφυλάκια μειώνουν τις θέσεις τους (την ίδια ώρα ωστόσο άλλα απορροφούν την προσφορά). Μετά τη νέα σημαντική διόρθωση για τον κλαδικό δείκτη, κατά 7,35% στις 695 μονάδες, το σύνολο των εβδομαδιαίων απωλειών ξεπερνά και πάλι το 12%, με το 57% των μέτριων συναλλαγών να αλλάζει χέρια σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Μεγάλες απώλειες και για τα warrants των 3 συστημικών ομίλων, που μετά το πρόσφατο βραχυπρόθεσμο ράλι-ανακούφισης διορθώνουν εκ νέου άτακτα.

Οπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής η διακυμανσιμότητα για τον τραπεζικό κλάδο/δείκτη θα πρέπει να είναι ίσως η υψηλότερη από κάθε άλλο χρηματιστήριο της Ευρωζώνης, με την ταχύτητα κυκλοφορίας των κεφαλαίων να περιορίζονται πλέον σε 2-5 συνεδριάσεις.

Πρόκειται περί πρωτόγνωρης μεταβλητότητας, σημείωνε ο ίδιος, κάτι που καταδεικνύει τη ¨μη κανονική κατάσταση¨ και το υψηλότατο ρίσκο στο οποίο έχει περιέλθει χρηματιστηριακά ο κλάδος αλλά και την σύνθεση των ξένων επενδυτών/μετόχων που κυριαρχούν στο free float των μετοχών.

Ο ίδιος μετρούσε πως με τη σημερινή πτωτική συνεδρίαση συμπληρώνεται ένα σερί 4άρι διορθωτικό, που είναι και το πρώτο από την συνεδρίαση της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου. Από αυτή την άποψη θεωρείται αποθαρρυντικό, πως σήμερα θα ξεπεραστεί ο στενός αριθμός των 3 συνεχόμενα πτωτικών συνεδριάσεων καθώς εάν δεν επιβεβαιωθεί άμεσα η στήριξη των 846 μονάδων (*) ο μεν τραπεζικός κλάδος θα βαρύνει περισσότερο οι δε αντοχές στα μη τραπεζικά χαρτιά θα αδυνατίσουν αισθητά.

Δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών (σ.σ. Γ. Βαρουφάκη) πως αναφορικά με την έκτακτη εισφορά δεν είναι στις προθέσεις του για τώρα, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθούν στο διηνεκές. Σε μία καθημαγμένη οικονομία, με τις καταθέσεις σε χαμηλά επίπεδα η κάθε δήλωση αρμοδίου απαιτεί δεύτερη και τρίτη σκέψη, γιατί η εικοτολογία συνήθως σε αυτές τις ¨πονηρές¨ περιόδους ανθεί.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι τράπεζες δεν μπορεί να αντιδράσουν ει μη μόνον με αφορμή μία κίνηση από την πλευρά των ξένων, με την ΕΚΤ να κρατά το κλειδί της τάσης στη συνέχεια.

Εως τα 1,22 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ με νέα διόρθωση 8,21% και συναλλαγές που έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, στις 15.40.

Με αποτίμηση 4,381 δισ. ευρώ η ΕΤΕ υποχωρεί σήμερα στην τρίτη θέση, αφού η Alpha Bank αποτιμάται στα 4,405 δισ. ευρώ. Πρώτη παραμένει μακράν με 5,896 δισ. ευρώ η CC/HBC ενώ τέταρτος είναι ο ΟΤΕ που με 4,372 υπερέβη την Πειραιώς (3,191 δισ. ευρώ) ενώ ο ΟΠΑΠ με 2,663 δισ. ευρώ έχει ανέβει στην έκτη θέση.

Με νέες απώλειες έως τα 0,125 ευρώ η μετοχή της Eurobank ο τραπεζικός όμιλος αποτιμάται και πάλι λιγότερο από 2 δισ. , συγκεκριμένα στα 1,912 δισ. και μάλιστα απειλείται από τα FF Group που για μόλις 10 εκατ. ευρώ είναι στην όγδοη θέση.

Η μετοχή των FF Group ενισχύεται στα 28,41 ευρώ μετρά κέρδη 7,61% από την αρχή του έτους έναντι απωλειών 30,48% που σημειώνονται για τη μετοχή της Eurobank.

Μόνο μη τραπεζικές μετοχές αντιδρούν, δύο από τις τρεις της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ με θετικό πρόσημο και ΓΕΚ/Τέρνα, ΤΙΤΑΝ, FF Group. Σε αρνητικό έδαφος έχει γυρίσει από τις 13.05΄η μετοχή της ΜΕΤΚΑ με χαμηλό ημέρας τα 9,02 ευρώ, κρατάει μέχρι τώρα τα 6,10 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 2,46 ευρώ ισορροπεί με αγοραστές ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από τα 6,90 ευρώ απορροφάται η προσφορά στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Ελληνικά Καλώδια και Ιντρακόμ οι μόνες δύο από τις είκοσι μετοχές του FT Mid με άνοδο, χωρίς πράξη στη μετοχή του ΟΛΘ.

Στις 35/79 μετοχές η σχέση ανοδικών/καθοδικών με άνοδο για Ηρακλή, HOL. Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στην προνομιούχο μετοχή του ΤΙΤΑΝα, ενώ με 49.350 τεμάχια η κοινή ενισχύεται 2,52% στα 23,16 ευρώ. Σημειωτέον, πως το υψηλό 52 εβδομάδων της ΤΙΤΑΝ είναι στα 26,80 ευρώ από την 11 η Ιουνίου 2014.

Με μικρή διόρθωση 0,11% στις 11.386 μονάδες ο DAX, μετά το τελευταίο ιστορικό υψηλό.

(*) Διάγραμμα και σύντομη τεχνική αναφορά για τον ΓΔ, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v