Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διολισθαίνει και... περιμένει

Μαζεύονται οι πρωινές απώλειες στην αγορά, με τον ΓΔ να κινείται πάνω από τις 870 μονάδες, αλλά η εικόνα του τζίρου παραμένει αποκαρδιωτική. Εν αναμονή των κινήσεων της κυβέρνησης οι «παίκτες» επιλέγουν την... αποχή. Πιέσεις στις τράπεζες, κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα.

Απρόσμενη ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο λόγω ισχυρής βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καταγράφει το ΙΟΒΕ. Επιτέλους και μία ενθαρρυντική ένδειξη που αφορά -έστω και έμμεσα- την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Ένδειξη κλίματος, διάθεσης του κόσμου, που μπορεί μεν σε αυτήν τη δυσχερέστατη συγκυρία να μην αποτυπώνεται οικονομικά, χρηματοδοτικά, πλην όμως χρήζει αναφοράς.

Την ώρα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελλης με δηλώσεις του (στον Real Fm) εμφανίζεται ανήσυχος για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου, ο νυν ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει (στα Παραπολιτικά) πως «δεν θα λάβουμε την επόμενη δόση εάν το αντίτιμο είναι η συνέχιση της σκοτοδίνης, που ζούμε τώρα». Δηλώσεις ενδεικτικές που συνεκτιμώμενες με τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση (και) του χρηματιστηρίου.

Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι πως σταδιακά μετά τις 11.50-12.05 μειώθηκαν στην πλειονότητα των μετοχών οι ρευστοποιήσεις, για να ενεργοποιηθούν εντολές αγορές σε περισσότερες μετοχές από τις λιγοστές 2-5 που συγκριτικά ξεχώριζαν μέχρι εκείνη την ώρα.

Ο μέτριος τζίρος, η ελεγχόμενη ροή πωλήσεων μέχρι τα χαμηλά ημέρας για τον Γενικό Δείκτη, η εμφάνιση λίγων αγοραστών στα χαμηλά του τραπεζικού κλάδου, οι κινήσεις σε ΟΠΑΠ και ΜΕΤΚΑ που εν συνεχεία επεκτάθηκαν σε ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά., βελτίωσαν κάπως την αρχική εικόνα.

Για τον Γενικό Δείκτη από τα επίπεδα των 854,72 μονάδων σταδιακές αγορές μείωσαν τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στα επίπεδα των 868-870 μονάδων, επιβεβαιώνοντας συνάμα την τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης κίνησης (μηνιαίας) του Γ.Δ.

Ανάλογη διακύμανση με παράλληλη επιβεβαίωση της σημαντικής στήριξης για τον FT 25, που από τις 249 μονάδες πήρε σταδιακά 4-6 πόντους. Για τον FT 25 σημειώνεται πως στις 252-250 μονάδες έκλεισαν ορισμένες θέσεις πώλησης/short που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη Τετάρτη (από τις 280 μονάδες) αποφέροντας κέρδος (από το short παίξιμο) 28-30 πόντων.

Το γεγονός πως στα χαμηλά της αγοράς ενεργοποιήθηκαν αγοραστές, σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της τεχνικότητας των Γ.Δ. και FT 25, μας καθιστά συγκρατημένα ενθαρρυμένους για τη δύσκολη συνέχεια.

Είχε αναφερθεί και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας η εκτίμηση της ομάδας ανάλυσης The Trader's Diary, πως παρά τη σφοδρότητα της διόρθωσης (Τετάρτη - Παρασκευή) εντάσσεται στο πλαίσιο μίας φυσιολογικής και εν πολλοίς αναμενόμενης υποχώρησης.

Όσο ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρεί χαμηλότερα της γνωστής, σημαντικής ζώνης στήριξης, που οριοθετείται από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών (846 μονάδες) και τη στήριξη του συστήματος μέτρησης, τόσο η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική. Αντιθέτως θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη παραβίαση των σημαντικών στηρίξεων στις 827 και στις 799 μονάδες. Ας κρατήσουμε αυτήν την εκτίμηση-ανάλυση για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις στην περίπτωση που οι 846 μονάδες για τον Γ.Δ. επιβεβαιωθούν σήμερα και σε κλείσιμο.

Σε μέτρια επίπεδα παραμένει ο τζίρος, ένδειξη της στάσης αναμονής πολλών επενδυτών, με την αγορά να έχει στραμμένη την προσοχή της κυρίως στην ΕΚΤ αλλά και στις δηλώσεις των ξένων. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup στους Financial Times σχολιάστηκαν στην αγορά και στα χρηματιστηριακά γραφεία, ενώ ελάχιστη έως μηδενική αίσθηση φαίνεται να έκανε η... ανησυχία Χαρδούβελλη.

Θα δείξει, τη στιγμή που και στο εσωτερικό γερμανικό μέτωπο καταγράφονται μικρές πλην όμως ενδιαφέρουσες αποκλίσεις. Χρήζει αναφοράς η διαφοροποίηση της θέσης του CSU, κυβερνητικού εταίρου του CDU των Μέρκελ - Σόιμπλε, πως δεν βοηθά η επίδειξη ευνοϊκής μεταχείρισης του Παρισιού την ώρα που πιέζεται ασφυκτικά η Αθήνα.

Η Γαλλία μπορεί να εξασφαλίζει διετή παράταση, όμως με την κίνηση αυτή του Βερολίνου δεν σημαίνει πως δεν υφίσταται το πρόβλημα με τη γαλλική οικονομία. Όπως και με την ιταλική αλλά και την ισπανική και την πορτογαλική που (και) για πολιτικούς λόγους αντιμετωπίζονται πιο ευέλικτα από τους Γερμανούς. Τα αναφέρω αυτά γιατί σε αρκετά γραφεία συζητείται το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία μικρή, ήπια κίνηση προς την Αθήνα, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης ασφυξία της κυβέρνησης.

Ενδιαφέροντα όλα αυτά, καθώς αποτυπώνονται (και) στη στάση των ισχυρών χεριών σε μετοχές, παράγωγα και πολύ λιγότερο στην πολύ ρηχή και στρεβλή αγορά ομολόγων.

Οι κινήσεις συγκεκριμένων παικτών στο ΧΠΑ δείχνουν μία διστακτικότητα να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο πώλησης/short σε τιμές χαμηλότερα των 252-248 μονάδων. Κάτι που εδώ και 10΄-15΄ βλέπουμε και στο ταμπλό, ειδικότερα στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco, Jumbo, Τιτάν, FF Group. Θυμίζω πως από νωρίς κόντρα στη διόρθωση είχαν επιχειρήσει ΟΠΑΠ και ΜΕΤΚΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v