Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στο ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Εάν στην αγορά δεν υπάρξει άμεσα ανοδική κίνηση, τότε είναι πιθανόν να «ανοίξει» ο δρόμος για επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 800 μονάδων. Στο επίκεντρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Εικόνα αναμονής και στα παράγωγα.

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η κυβέρνηση, άρχισαν οι πρώτες κόντρες με τις επιχειρήσεις, σε μία συγκυρία όπου το κυριότερο ερώτημα είναι πόσο αντέχει η Αθήνα στη χρηματοδοτική «δίαιτα».

Στην πλούσια θεματογραφία του euro2day.gr, καλύπτονται όλες οι πτυχές που έχουν διαμορφώσει αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει εύλογα (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών, τους κρατικούς τίτλους, το κόστος χρήματος και την αγορά παραγώγων.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της ΔΕΗ να αυξήσει τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων της Επιχείρησης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει άγνοια για το θέμα και ότι εάν έχει συμβεί έχει πρόβλημα.

Πτωτική επαναφορά του Χ.Α. από τις 950 προς τις 850 μονάδες με συνοπτικές διαδικασίες σε μόλις 4 συνεδριάσεις, σε μία λίγο ως πολύ διόρθωση κυρίως των τραπεζών, αλλά δευτερευόντως και των περισσότερων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε επίπεδα προ συμφωνίας υποχώρησε το Χ.Α., με τον FT 25 στις 251,58 μονάδες και με τον τραπεζικό δείκτη χωρίς αντιστάσεις χαμηλότερα και πάλι των 700 προς τις 672 μονάδες. Με άμεση διόρθωση και των 4 συστημικών τραπεζών, την ΕΤΕ στο 1,19 ευρώ, που με αποτίμηση 4,204 δισ. ευρώ πέφτει στην τέταρτη θέση, πίσω από Alpha Bank, ΟΤΕ και CC HBC που παραμένει στην πρώτη.

Με τις τράπεζες να έχουν γίνει και πάλι το πρόβλημα της αγοράς, στο Χ.Α. αναζητείται επειγόντως αντίδραση, ειδάλλως κινδυνεύει (και) το χρηματιστήριο με χειρότερες καταστάσεις.

Ο μέχρι τώρα τζίρος παραπέμπει σε στάση αναμονής των «ισχυρών χεριών», τα οποία όμως χρειάζονται άμεσα έναν... από μηχανής joker να ανατρέψει άρδην την κατάσταση. Από πού, πώς, με τι όρους μπορεί να έρθει η ανατροπή είναι λίγο ως πολύ γνωστό, κι η αγορά έχει εναποθέσει τις προσδοκίες της στην ΕΚΤ, στο Eurogroup ή όπου αλλού.

Τεχνικά, εάν στην αγορά δεν υπάρξει αντίδραση σύντομα, τότε για τη βραχυπρόθεσμη τάση που είναι στα όρια να μετατραπεί εκ νέου σε πτωτική θα «ανοίξει» ο δρόμος για επίπεδα τιμών χαμηλότερα και πάλι των 800 μονάδων. Με τον τραπεζικό δείκτη να δοκιμάζει τις 500 μονάδες και την ΕΤΕ να συνεχίζει χαμηλότερα του 1 ευρώ.

Η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary επιμένει πως «παρά τη σφοδρότητα και βιαιότητα της πτώσης, εντάσσεται ακόμα στο πλαίσιο μιας "φυσιολογικής" και εν πολλοίς αναμενόμενης διόρθωσης. Δεν εμπνέει ακόμα ανησυχία. Αρκεί να μην υποχωρήσει χαμηλότερα της γνωστής, σημαντικής ζώνης στήριξης που οριοθετείται από την ανερχόμενη γραμμή τάσης S1, τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών (846 μον.) και τη στήριξη του συστήματος 855 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική. Θα κινδυνεύσει σοβαρά σε ενδεχόμενη παραβίαση των σημαντικών στηρίξεων που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή των 827, των 799 και τέλος των 759 μονάδων».

Εικόνα αναμονής και στα παράγωγα, θυμίζοντας πως η σειρά Μαρτίου/τριπλή λήξη (triple witching) κλείνει την Παρασκευή 20 του μήνα, όταν (και) στην αγορά θα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά (πληρωμή δόσεων σε ΔΝΤ, ΕΚΤ, ενδεχόμενο νέας μικρής βοήθειας από τους δανειστές).

Σχετικά αυξημένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μικρή μείωση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.120 συμβόλαια). Περισσότεροι «κινητικοί» οι short αύξησαν τις ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.616 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.815, 7.786 για τον Μάρτιο, 29 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 251) κινήθηκε μεταξύ 250 και 260 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,23%. Μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν με premium, περίπου 2%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.197 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.277), ΔΕΗ (832), Alpha Bank (7.366), Εθνική (13.792), Πειραιώς (9.674), Eurobank (10.115), ΟΠΑΠ (462), Μυτιληναίο (217), MIG (1.257), Τιτάνα (179). Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v