Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλακτική... νηστεία στο Χρηματιστήριο

Ήπιες μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη. Κέρδη άνω του 2% για Coca Cola, MIG, Grivalia, Folli. Άνοδο καταγράφουν ΟΤΕ, Motor Oil. Aπώλειες για Alpha, Εθνική, Πειραιώς. Πολύ χαμηλός ο τζίρος στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χ.Α. λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Ο χαμηλότερος τζίρος από την αρχή του έτους καταγράφεται μέχρι τώρα στο Χρηματιστήριο, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Η απουσία των ξένων επενδυτών κι η μη ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων παικτών κρατούν τις συναλλαγές σε αυτά τα επίπεδα. Ακυρώνοντας έτσι την όποια κίνηση επιχειρείται στο εύρος των 750/760-780 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, καταδεικνύοντας παράλληλα τη γύμνια της αγοράς μας που χωρίς τις συναλλαγές των ξένων (και των... ξένων) παραπέμπει περισσότερο σε χρηματιστήριο της περιφέρειας.

Είναι ενδεικτικό πως σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία αρκετοί είναι αυτοί που εκμεταλλευόμενοι τις αργίες που ακολουθούν (αύριο Παρασκευή και Δευτέρα 6 Απριλίου, λόγω του Πάσχα των Καθολικών) έχουν σβήσει τα τερματικά τους...

Η απόλυτη ραστώνη, μας έλεγε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής της οποίας το desk λειτουργεί με τα 2 από τα συνολικά 8 άτομα που εργάζονται στα γραφεία της. Οι υπόλοιποι είτε για ένα μικρό διάλειμμα στο κέντρο είτε για το χωριό τους, σημείωνε, δίνοντας εύγλωττα το στίγμα της μέχρι τώρα συνεδρίασης.

Η κατανομή των συναλλαγών παραμένει στα αρχικά ποσοστά, με το 58% στις τράπεζες, ένα 45% σε 3 μετοχές και το υπόλοιπο 7% σε όλους τους υπόλοιπους. Σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς η μερίδα του λέοντος και σήμερα, αλλά συγκριτικά αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia. Να σημειωθεί πως πέραν των δύο πακέτων σε Grivalia και ΟΤΕ που άλλαξαν χέρια στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, έκτοτε δεν έγινε άλλη προσυμφωνημένη συναλλαγή.

Για τον Γενικό Δείκτη ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση του εύρους των 760-750 μονάδων ως στήριξη, ειδάλλως παραμονεύει ο κίνδυνος διόρθωσης προς τις 710 και χαμηλότερα μέχρι τις 693 μονάδες, αν και σε μία συνεδρίαση τόσο ρηχή όσο η σημερινή η εικόνα της αγοράς δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα αντιπροσωπευτική.

Στις τράπεζες η υποβάθμιση των 4 συστημικών ομίλων από τη Fitch δεν φαίνεται να πρόσθεσε κάτι καινούργιο στον κλάδο, καθώς οι ρευστοποιήσεις παραμένουν σε συγκριτικά μέτρια μεγέθη, ενώ οι αγοραστές -ως είθισται- δεν έχουν λόγους να βιάζονται. Στο εύρος των 545-568 μονάδων, όπως στην προηγούμενη αναφορά μας, ο Τραπεζικός Δείκτης και από τη στιγμή που ούτε για τις τραπεζικές μετοχές υπάρχει μεταβλητότητα οι απαιτήσεις μας παραμένουν μετρημένες.

Μάλιστα ο ξένος οίκος απέσυρε την αξιολόγηση και των 4 από το Rating Watch Negative, ενώ το CCC αντανακλά την εξασθένηση των προοπτικών της οικονομίας, που δημιουργεί νέους κινδύνους για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Εάν σε αυτό προστεθούν και τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για τον κλάδο, η διατήρηση του δείκτη πολύ κοντά στα ιστορικά ελάχιστα των 517 μονάδων εξηγείται απόλυτα.

Κυρίως σε CC HBC αλλά και σε ΟΤΕ στηρίζεται η προσπάθεια συγκράτησης της διόρθωσης του FT 25 σε τιμές άνω των 225 μονάδων, με τις 222 να θεωρούνται από αναλυτές σημαντικό σημείο αναφοράς, βραχυπρόθεσμα.

Στη CC HBC αναφερθήκαμε εκτενώς στο προηγούμενο σχόλιό μας, με τον ΟΤΕ να αποτελεί -για σήμερα- τον έτερο στυλοβάτη της αγοράς. Στα 8,07 ευρώ με αντίσταση τα 8,16 ευρώ (επόμενη στα 8,48 ευρώ) και απαραίτητη την επιβεβαίωση και σε κλείσιμο των 8 ευρώ.

Για τον ΟΠΑΠ και τη μετοχή έχει αναρτηθεί στον Εκηβόλο μέτρηση του Ευθυμίου Χρήστου, που θεωρώ ότι θα βοηθήσει όσους εστιάζουν στον Οργανισμό.

Σε αυτήν τη συγκυρία ξεχωρίζουν Μυτιληναίος/ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, MIG, Grivalia, ενώ σε Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λίγες αγορές γίνονται σε οριακά χαμηλότερες τιμές.

Στον FT Mid ακόμη πιο λίγες συναλλαγές και περιορισμένο το όποιο ενδιαφέρον κυρίως σε Πλαστικά Θράκης, Ικτίνο, ΟΛΘ, Υγεία, Frigoglass και ΧΑΛΚΟΡ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών πραγματοποιείται στη μετοχή του ΟΛΘ. Στα υπόψη, με διακύμανση στα 16,24-16,60 ευρώ με περισσότερα από 50.000 ευρώ.

(*) Στα 17 εκατ. (!) λίγο μετά 14.00. Σε μόλις 6 μετοχές η αξία ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα σε ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Eθνική, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v