Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένο στην συναλλακτική απαξίωση το ΧΑ

Χαμηλές πτήσεις στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται οριακά χαμηλότερα με αποκαρδιωτικό τζίρο. Πιέσεις στις τράπεζες, συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της Εθνικής. Θετικά πρόσημα για Viohalco, Jumbo. Στο 1 προς 2 η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών.

Δεν φαίνεται να δείχνει διαθέσεις απεγκλωβισμού (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, από την συναλλακτική απαξίωση η οποία την ταλανίζει εδώ και εβδομάδες και το όποιο ενδιαφέρον μεταφέρεται για το τέλος της συνεδρίασης, όπου και αναμένονται οι όποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων (αν συμβούν και αυτές), λόγω MSCI.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο μικτής αξίας συναλλαγών, χρειάστηκαν 17 ολόκληρα λεπτά, το πρώτο ημίωρο συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο, μόλις και μετά βίας στα 1,7 εκατ. και η πρώτη ώρα στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της συναλλακτικής απαξίωσης και το γεγονός ότι με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, μόνο οι Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, έχουν διακινήσει επταψήφιο αριθμό τεμαχίων.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς Αγορές, το "κόκκινο" της Ασίας δείχνει να μεταφέρεται και στην Ευρώπη, ενώ το Χρηματιστήριο του Λονδίνου παραμένει κλειστό (Bank Holiday).

Επιστρέφοντας στα "φτωχά" δικά μας δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης, μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επιμένει να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αφού έχασε και την αρχική "δυναμική" της Εθνικής που ξεκίνησε με "ΑΜΕΜ" και "ανοδική ουρά", πιθανότατα από τα "υπόλοιπα" του ιδιότυπου arbitrage από την συνεδρίαση της Παρασκευής, μεταξύ ADR και μετοχής, όμως εδώ και λίγη ώρα αρκείται στο να αλλάζει συνεχώς πρόσημα.

Πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι Viohalco, Μέτκα και Jumbo, ενώ από την "κόκκινη" πλευρά απώλειες μεγαλύτερες του 1% σημειώνουν οι Αlpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Οι υπόλοιποι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, εναλλάσσοντας πρόσημα, χωρίς καθαρή τάση.

Εννοείται ότι με τόσο χαμηλό τζίρο, οποιαδήποτε εντολή σχετικού "ειδικού βάρους", μπορεί να αλλάξει άρδην τόσο την εικόνα, όσο και τα τεχνικά δεδομένα της Αγοράς, όμως προς το παρόν οι ελάχιστοι ενεργοί παίκτες δεν δείχνουν διαθέσεις ανάληψης πρωτοβουλιών.

Ούτε λόγος για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου μόνο οι MIG και Intralot συνδυάζουν, μέχρι στιγμής, το θετικό πρόσημο με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Στο 1 προς 2 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ απόλυτα αποκαρδιωτική κρίνεται η εικόνα και στην Αγορά Παραγώγων, καθώς στα συμβόλαια του δείκτη λήξεως Σεπτεμβρίου έχουν αλλάξει χέρια μόλις 38 τεμάχια (!) με το συμβόλαιο να κινείται πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη Αγορά.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v