Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φτερό στον… άνεμο το Χρηματιστήριο

Πτώση στο Χρηματιστήριο με συναλλαγές για «κλάματα». Στην συναλλακτική άπνοια των προηγούμενων ημερών ήρθε να προστεθεί σήμερα και η αργία στο Λονδίνο. Κάτω από τις 630 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πιέσεις για τα περισσότερα blue chip.

Διατηρείται το "κόκκινο" στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές (υπενθυμίζεται ότι η Αγορά του Λονδίνου παραμένει κλειστή, λόγω Bank Holiday), ενώ και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο από το ξεκίνημα έως και την συμπλήρωση των τριών πρώτων ωρών συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης δεν έχει έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ στις 15:40, ενώ έχουν αλλάξει χέρια λιγότεροι από 26 εκατ. τίτλοι, σε όλο το εύρος του ταμπλό.

Μάλιστα υπάρχουν στιγμές που δεν διακινείται ούτε μία πράξη στο Χ.Α., με αποτέλεσμα το ticker των πράξεων να δίνει την εντύπωση ότι έχει κολλήσει(!)

Μέχρι αυτή την ώρα, στο ταμπλό του 25αρη παρατηρείται διάθεση αλλαγής προσήμων και κίνησης πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, πλην των Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΟΛΠ και ΟΤΕ, οι τίτλοι των οποίων δεν έχουν έλθει σε επαφή με το "πράσινο".

Στο κόκκινο πέρασε μετά τα μέσα της συνεδρίασης η ETE ενώ σε θετικό έδαφος διατηρείται η Jumbo, η Βιοχάλκο και η Lamda.

Στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, κάποια στοιχειώδης κινητικότητα, που συνδυάζεται με το θετικό πρόσημο, παρατηρείται σε Σαράντη, Intralot και Fourli.

Εννοείται ότι με αυτό τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά παρακινδυνευμένη, ενώ σύμφωνα με τους εγχώριους παράγοντες της Αγοράς δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί το σκηνικό, αν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και αν δεν αποκτηθεί μεγαλύτερη ορατότητα όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών Τραπεζών, αλλά και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Στην Αγορά Παραγώγων, έχουν αλλάξει χέρια ο «εντυπωσιακός» αριθμός των 94 τεμαχίων, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη λήξεως Σεπτεμβρίου, το οποίο έχει γυρίσει σε μικρό premium, ενώ στο 1 προς 1,5 διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών και όλα αυτά στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού οκταμήνου και ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου (πλην Τραπεζών).

Με δεδομένη την αργία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με ενδιαφέρον αναμένεται το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, όταν και θα περάσει σε «ενεργό δράση» η Wall Street, όμως με αυτές τις συναλλαγές κάθε ανοδικό σενάριο δείχνει να εκτονώνεται σε αυτά τα επίπεδα τιμών, ή και ελαφρώς ψηλότερα.

Αντίθετα ελλοχεύει ο κίνδυνος σημαντικής υποχώρησης, σε περίπτωση σημαντικής υποτροπής του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v