Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές και στον τζίρο

Πτωτικό το ξεκίνημα στην ελληνική αγορά με το βλέμμα στις νέες πιέσεις από την Ασία. Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι αναλυτές. Κρίσιμοι παράγοντες, η αύξηση του τζίρου αλλά και η ενίσχυση του ενδιαφέροντος στους δεικτοβαρείς τίτλους.

Με τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες της τελευταίας τετραετίας έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οδηγούμενοι χαμηλότερα από τις ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και από τις αυξημένες αμφιβολίες για την επόμενη κίνηση της Fed, όσον αφορά τα αμερικανικά επιτόκια.

Με απώλειες και κοντά στα χαμηλά ημέρας αποχαιρέτησε τον Αύγουστο η Wall Street. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο Dow Jones κατέγραψε τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από το 2010 και οι S&P 500 και Nasdaq τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2012. 

Σε μηνιαία βάση, ο Dow Jones υποχώρησε σε ποσοστό 6,6% (οι μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάιο του 2010), ο S&P 500 έχασε 6,3% σε μηνιαία βάση και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 6,9%. Και για τους δύο αυτούς δείκτες ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάιο του 2012.

Στο βαθύ "κόκκινο" δείχνουν να ολοκληρώνουν και τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες ασιατικές αγορές, εξαιτίας των αδύναμων στοιχείων για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα, τα οποία ήλθαν να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες των αναλυτών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε χαμηλά τριών ετών υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης (PMI) στην Κίνα τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 49,7, από 50 τον Ιούλιο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 49,8. Παράλληλα πτωτικά και σε χαμηλά έξι ετών κινήθηκε και ο δείκτης Caixin PMI τον Αύγουστο. Υποχώρησε στο 47,3, από 47,8 τον Ιούλιο.

Ερχόμενοι στα δικά μας και στην γκρίζα πραγματικότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο Αύγουστος αποδείχθηκε ο δεύτερος συνεχόμενος αρνητικός μήνας (μετά τον Ιούνιο του 2015), καθώς αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 21,73% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 68,43%. Το -21,73% του Γενικού Δείκτη ήταν η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 39 μηνών, με την αμέσως χειρότερη να έχει σημειωθεί τον Μάιο του 2012 (-24,93%).

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, κατά τον μήνα Αύγουστο, υποχώρησε στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 12 δισ. ευρώ (!)

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 24,45% και ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 78,37%. Σε επίπεδο οκταμήνου η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 16,9 δισ. ευρώ.

Απόλυτα επιφυλακτικό δηλώνει το σύνολο των αναλυτών, εγχώριων και διεθνών, επισημαίνοντας ότι η συναλλακτική απαξίωση στην οποία έχει βυθιστεί το Χ.Α. στερεί κάθε πιθανότητα σημαντικής ανοδικής αντίδρασης, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νέα εκλογική διαδικασία και σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, αλλά και μέχρις ότου αποκατασταθεί πλήρως η κανονικότητα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, η οποία περνά και από νέα ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων. Ουσιαστικά όλα έχουν να κάνουν με τις επερχόμενες ΑΜΚ, που κανένας δεν ξέρει το μέγεθος, τον χρόνο και την τιμή.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και νέα υποχώρηση των τιμών, αν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα, αλλά και το μικρό ενδιαφέρον για επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), η Lamda Development, με αυξημένους όγκους δοκιμάζει να κατοχυρώσει το πολύ σημαντικό 4,60 επίπεδο, που αν τα καταφέρει σε ημερήσιο κλείσιμο μπορεί να δώσει σημαντική ανοδική τάση.

Η Jumbo, από την άλλη, αργά και αθόρυβα συνεχίζει την κίνησή της έχοντας κρατήσει το "Long" σήμα της. Ο Μυτιληναίος έχει ιδιαίτερη πίεση, με το ημερήσιο "stop" στο "short" να κατεβαίνει στο 4,92 και η στήριξή του στα 4,34 ευρώ. Η Μotor Oil προσπαθεί να πείσει ότι εξελίσσεται σε μετοχή "παντός καιρού", με τις τιμές-στόχους να αυξάνονται από τους αναλυτές. Αντίστοιχα καλή τεχνική εικόνα και ικανοποιητικό μεσοπρόθεσμο γράφημα διατηρούν τα Ελ. Πετρέλαια.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με βάση τα βραχυπρόθεσμα γραφήματα, χρειάζεται να κατοχυρώσει τις 187 μονάδες για να μας δώσει ανοδική τάση, ενώ μία υποχώρηση χαμηλότερα των 182 μονάδων μπορεί να δώσει στόχο τις 177 ή τις 171 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v