Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις αγορές

Με νέες σημαντικές απώλειες υποδέχονται το φθινόπωρο τα μεγάλα χρηματιστήρια. Τα στοιχεία από την Κίνα και ο προβληματισμός για τη στάση της Fed πυροδοτούν νέο κύκλο ρευστοποιήσεων. Στο δικό του μονοπάτι το ΧΑ, καταγράφει οριακή μεταβολή με λίγες συναλλαγές.

Παραμένουν στο βαθύ "κόκκινο" έχοντας απομακρυηθεί από τα χαμηλά ημέρας οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, για σημαντική υποχώρηση προϊδεάζουν (μέχρι στιγμής) τα futures στη Wall Street, ενώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κάποιες επιλεκτικές κινήσεις-τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, και όχι μόνο, απομάκρυναν τον Γενικό αλλά και τον Τραπεζικό Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας, με τον πρώτο να έχει γυρίσει και σε οριακά θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς Αγορές και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών, όλες έχουν γυρίσει σε "bear market".

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον DAX, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 9.900 μονάδες, καθοδική καταστρατήγηση της οποίας θα "ανοίξει την καταπακτή" για κίνηση προς τις 9.400-9.300 μονάδες. Πρώτη σημαντική αντίσταση στις 10.450 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ και στον Dow Jones, πάρα πολλά θα κριθούν στη ζώνη στήριξης 16.000-15.800, καθώς από εκεί και χαμηλότερα, δύσκολα ο εν λόγω δείκτης θα σταματήσει πριν τις 15.350 μονάδες. Σημείο-κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση η αντίσταση των 16.670 μονάδων.

Στον "βαρύτερο" S&P 500, η σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1.915 μονάδες, ενώ από εκεί και χαμηλότερα "περιμένουν" οι 1.850 μονάδες. Με τα τρέχοντα δεδομένα, πολύ δύσκολα ο εν λόγω δείκτης θα μπορέσει να αναμετρηθεί επιτυχώς με την ενισχυμένη ζώνη αντίστασης των 1.980-1.990 μονάδων.

Ερχόμενοι στα δικά μας, η συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να έχει γυρίσει σε μικρά κέρδη και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ και η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών έχει γυρίσει υπέρ των "πράσινων" τίτλων.

Βοήθειες στον Δείκτη δείχνουν να δίνουν η Eurobank (+5,5%), που στην αρχή της συνεδρίασης φλέρταρε με νέα ιστορικά χαμηλά, κέρδη μεγαλύτερα του 1% σημειώνουν Μυτιληναίος, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ακόμα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι ΔΕΗ (+2,46%), Ελλάκτωρ (+4,84%) και Τιτάν (+2,72%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% παραμένουν οι Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development ΕΕΕ και ΟΛΠ, ο τελευταίος με συναλλαγές μόλις 2 τεμαχίων (!)

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων σημειώνουν Εθνική και Πειραιώς.

Χαμηλότερα του 25άρη, η ΕΛΒΑΛ δείχνει ότι διαθέτει τα "καύσιμα" για να συμπληρώσει την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ συνεχίζεται η θετική κινητικότητα σε Fourlis, AS Company και Σαράντη.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί, όσον αφορά στο τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, καθώς είναι περισσότερο από βέβαιο ότι όλα θα "παιχτούν" μετά τις 16:30, όταν και θα ξεκινήσουν οι συναλλαγές στο NYSE.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v