Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα σε Αθήνα και Λουξεμβούργο

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ με τους επενδυτές επικεντρωμένους στα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα αλλά και στο Eurogroup. Ζητούμενο η επιβεβαίωση του "διπλού πυθμένα" των 159 μονάδων για τις τράπεζες. «Κλειδί» η στάση των ισχυρών χεριών σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Καλή εβδομάδα, με ολομέτωπη κυβέρνησης-ΝΔ πριν τις προγραμματικές, με δοκιμασία του οικονομικού επιτελείου στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, με αστάθεια στις διεθνείς αγορές και κίνδυνο ενός νέου... σοκ.

Η κυβέρνηση αναζητά αξιολόγηση-εξπρές, όπως εύλογα σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, την ίδια ώρα που το ΕΣΠΑ κολλάει στη... χαρτούρα, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Γκίτση και με αφορμή την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται ακόμη ένα... αλαλούμ.

Σε αυτή τη "στροφή" των αγορών, σε αυτή τη φάση της κυβέρνησης και της χώρας, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη εικόνα.

Με το ΧΑ χαμηλότερα των 650 στην περιοχή δοκιμασίας των 640 μονάδων, που για αρκετούς ειδικούς της αγοράς είναι η έσχατη πριν την επαναφορά προς τα επίπεδα των 599 μονάδων. Με τις τράπεζες υπό συνεχές "σφυροκόπημα", με τον ΔΤΡ στις 160, αλλά τον FT 25 σε συγκριτικά καλύτερη πορεία, να κρατάει σε κλείσιμο τις 180 μονάδες.

Για το χρηματιστήριο (και βεβαίως όχι μόνο) μείζον θέμα ήταν και παραμένει αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής να προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής για την παρακολούθηση του έργου της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΤΧΣ, την ΤτΕ, το ΤΕΚΕ και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Οι αποτιμήσεις των πιστωτικών ομίλων, η αβεβαιότητα για τις προϋποθέσεις και τους όρους της σχετικής διαδικασίας, η... αριθμολογία που έχει δημιουργηθεί για το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά στενά χρονικά και κεφαλαιακά πλαίσια, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια επενδυτικών ελιγμών.

Στο 0,365 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που αποτιμάται 1,29 δισ. ευρώ, στο 0,092 της Alpha Bank, που για 120 εκατ. ευρώ παραμένει πάνω από το όριο του ενός δισ. ευρώ. Και μακράν χαμηλότερα, στο 0,069 η Πειραιώς (αποτιμάται 421 εκατ. ευρώ) και στο 0,02 ευρώ η Eurobank, με χρηματιστηριακή αξία 294 εκατ. ευρώ.

Η Goldman Sachs επιχειρεί με έκθεσή της να αποτιμήσει τα 11 σημεία-κλειδιά για τη διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε άμεσο χρόνο, μετρώντας δύο ενδεχόμενα, το καλό και το κακό, συνεκτιμώντας τον αναβαλλόμενο φόρο, την αποτίμηση των ομολόγων κ.ά.

Για προϋπολογισμό με φορο-αιφνιδιασμούς κάνει λόγο η Ελενα Λάσκαρη, με τους Τσακαλώτο - Χουλιαράκη να περιμένουν στο σημερινό Eurogroup να ξεκλειδώσει η έγκριση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Πρακτικά στο ΧΑ επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος και χώρος (σε μονάδες), τουλάχιστον μέχρις ότου γίνουν γνωστοί οι όροι των α.μ.κ των τραπεζικών ομίλων, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η πολυαναμενόμενη διαδικασία.

Προφανώς οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν (με την ολοκλήρωση των α.μ.κ.) θα είναι ραγδαίες, πλην όμως η αγορά θα κληθεί να τις αποτιμήσει όταν έρθει η ώρα. Συνεκτιμώντας πως εκείνη την περίοδο το κλίμα στις διεθνείς αγορές μπορεί να μην είναι και το καλύτερο.

Βραχυπρόθεσμα, η αγορά εστιάζει στις τράπεζες και τις κινήσεις των ισχυρών χεριών σε σταθερές θέσεις τους (όπως είναι λ.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, αλλά και 4-6 blue chips), με τον Χρήστο Κίτσιο να αποκαλύπτει τις κινήσεις του Prem Watsa, τις προθέσεις του σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, τις επαφές του με συστημικούς παράγοντες.

Τεχνικά ο ΓΔ δοκιμάζεται στην πολύ σημαντική στήριξη των 640 μονάδων, ο FT 25 κινδυνεύει να χάσει την επαφή του με τις κρίσιμες 187 μονάδες, ενώ για τον ΔΤΡ μένει να φανεί εάν ο ξεκάθαρος "διπλός πυθμένας" θα μπορούσε να αποτελέσει -για κάποιο διάστημα- ανάχωμα στην περαιτέρω διόρθωση του τραπεζικού δείκτη.

Στο θετικό σενάριο, μόνο πειστική κατοχύρωση των 735 μον. για τον ΓΔ θα έδινε καθαρό σήμα για επαναφορά σε ασφαλέστερο ανοδικό κανάλι.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v