Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό κρεσέντο για τις τράπεζες

Με κέρδη που υπερβαίνουν το 18% ο τραπεζικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση. Βοήθειες από τη δεικτοβαρή Coca Cola. Ανοδικά κινείται το σύνολο σχεδόν των blue chips, σε μια μέρα με μέτριο όγκο συναλλαγών.

Ισχυρότατη ανοδική αντίδραση για τις τράπεζες, καθώς η θετική... αύρα των ευρωπαϊκών αγορών σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται (και) ενόψει του σημερινού Eurogroup ωθούν το ΧΑ πάνω από τις 660 μονάδες.

Εως τις 193 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς και οι 4 του κλάδου υπεραποδίδουν με διψήφια ποσοστά φθάνοντας μέχρι και 23,35% (για τη μετοχή της Alpha Bank).

Με τον ΔΤΡ έως τις 193 μονάδες οι απώλειες για τον δείκτη περιορίζονται σε 2,81% πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση. Ανάλογα, με την Εθνική έως τα 0,433 ευρώ οι εβδομαδιαίες απώλειες για τη μετοχή περιορίζονται στο 6,84%, ενώ στο 4% μειώνονται για την Eurobank.

Εως τα 0,115 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank καλύπτοντας όλες τις ζημιές, που είχε υποστεί σε μέτρηση εβδομάδας, ενώ η Πειραιώς έως τα 0,085 ευρώ έχει περάσει ήδη σε θετική απόδοση 6,33% πάντα υπολογίζοντας διάστημα εβδομάδας.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε την τραπεζική αντίδραση

- στην υπερπίεση/δραματική υποχώρηση που έχει προηγηθεί (απώλειες 19,50% για τον ΔΤΡ, σε διάστημα μηνός),

- στα αλλεπάλληλα ιστορικά ελάχιστα της προηγούμενης εβδομάδας, που οδήγησαν τον κλάδο σε σχηματισμό "διπλού πυθμένα" (τεχνικά θεωρήθηκε ως ένδειξη για προσπάθεια αναστροφής),

- στην ειδησεογραφία και τις εξελίξεις από τα διάφορα ανοιχτά μέτωπα (έκθεση Goldman Sachs, ενδιαφέρον για Finansbank, δηλώσεις υποστήριξης από μεγαλοεπενδυτές όπως λ.χ. Fairfax/Watsa κ.α.),

- στην προεξόφληση της έγκρισης της χορήγησης της υπό δόσης (των 2 δισ. ευρώ), του Eurogroup ( θεωρώντας πως γίνονται τα πρώτα βήματα προς την αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απομάκρυνση κινδύνου bail in),

- στο χαμηλό κόστος μόχλευσης ενός "ρηχού" κλάδου σε μία "αβαθή" αγορά, καθώς με 7,8 εκατ. ευρώ ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει πάνω από 280 εκατ. ευρώ σε όρους αποτίμησης, με ελάχιστες θέσεις "γυρίζουν" στην αγορά παραγώγων τα Συμβόλαια του δείκτη από πώληση/short σε αγορά/long,

- στην βελτίωση της εικόνας στην αγορά ομολόγων που έχει προηγηθεί από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας,

- την θεαματική αναστροφή των ευρωπαικών χρηματιστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση το αγοραστικό ενδιαφέρον , σχεδόν αποκλειστικά βραχυπρόθεσμο και...κερδοσκοπικό, έχει διαχυθεί εδώ και ώρα στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και δευτερευόντως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ενθαρρυντικό το γεγονός, πως συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σταδιακά μετά τις 13.30 όχι μόνο σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και την δεικτοβαρή Coca Cola αλλά και σε τίτλους των ΕΧΑΕ, ΓΕΚ/Τέρνα- Ενεργειακής, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, Grivalia, jUMBO, Mυτιληναίου κ.α.

Ωστόσο ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη σηματωρό Coca Cola, καθώς από τα αρχικά 18,89 έφτασε νωρίτερα έως τα 19,62 ευρώ. Από τις μετοχές/εισηγμένες με καταλυτική βαρύτητα συμβάλλει ουσιαστικά στην διαμόρφωση της τάσης καθώς το ποσοστό ανόδου κυμαίνεται πλέον στο 4,56%. Στο προηγούμενο σχόλιο μας σημειώναμε το περιθώριο αντίδρασης για τον δεικτοβαρή τίτλο, που επιβεβαιώνοντας την τεχνική προσέγγιση ξεπέρασε άνετα και τα 19,40-19,50 ευρώ. Με πολύ χαμηλό κόστος (καθότι μόλις 9 Συμβόλαια ) διαμορφώνεται η ανοδική απόκλιση/premium για το Συμβόλαιο της Coca Cola στο ΧΠΑ.

Ενθαρρυντική ένδειξη η επανάκτηση των 8 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, σταθερά πάνω από τα 8 έως τα 8,35 ευρώ για του ΟΠΑΠ, έως τα 4,78 ευρώ της ΔΕΗ. Συνολικά 12,5 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια (έως τις 16.50) στις 3 μετοχές.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε πως ωστόσο πρόκειται για μία καταρχήν τεχνική κίνηση που υπεραποδίδει λόγω του θετικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, λόγω των τεράστιων ζημιών που έχουν προηγηθεί και εξαιτίας της προεξόφλησης που επιχειρείται.Χαμηλού κόστους αντίδραση, που δεν "ζητά" περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ (νωρίτερα στις 14.10) όσα δηλαδή έχουν αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης η προσέγγιση των ξένων οίκων, ενίοτε αμφίσημη, εμπεριέχει και κάποιες ενθαρρυντικές αναφορές για τον κλάδο. Με την προϋπόθεση βεβαίως πως θα προχωρήσει η αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ομίλων.

Αυτά σε... δεύτερο χρόνο, καθώς τεχνικοί αναλυτές συμπληρώνουν πως η υποχώρηση του Δείκτη Τραπεζών, ο σχηματισμός ενός εμφανούς "διπλού πυθμένα" στα επίπεδα των 158/159 μονάδων, άφηνε ανοιχτό το... παράθυρο μιας αναστροφής. Τεχνικές λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν και στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr αλλά και από νωρίς (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) στον Εκηβόλο.

Συνεπώς πρόκειται για μία καταρχήν τεχνικού χαρακτήρα κίνηση των τραπεζών μετά την υποχώρησή τους στα ιστορικά ελάχιστα της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία διευκολύνεται από το χαμηλό κόστος της μόχλευσης και βοηθείται από το ανοδικό κλίμα που επικρατεί από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη.
Μάλιστα μερίδα τεχνικών αναλυτών θυμίζει πως η εικόνα στην αγορά των ομολόγων είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ από την Πέμπτη-Παρασκευή έγιναν λίγες κινήσεις αγοραστών/long παικτών στα Παράγωγα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v