Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες η προσέγγιση των 650 μονάδων

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους που ανακάμπτουν. Ανοδος άνω του 10% για τον κλαδικό δείκτη, 20% για τη Eurobank. Ισχνός ο τζίρος, με τους επενδυτές να περιμένουν νεότερα από το Eurogroup. Αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola.

Με την ανοδική... αύρα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χ.Α. Με εντολές αγοράς καταρχήν στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που πολύ γρήγορα διευρύνθηκαν σε τίτλους-σηματωρούς και blue chips.

Αποτέλεσμα, μετά τα πρώτα 15'-20' με ελάχιστες συναλλαγές και τζίρο σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ να προσεγγισθεί η περιοχή των 650 μονάδων, με τον Δείκτη Τραπεζών έως και 5,85% υψηλότερα.

Θετικό το κλίμα από νωρίς σε Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και στα χρηματιστήρια της «ευρωπεριφέρειας», με τους παίκτες να προσβλέπουν στην ανακοίνωση κάποιων νέων οικονομικών μεγεθών, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αγορές βραχυπρόθεσμα.

Ανάλογη προσπάθεια στη «ρηχή» ελληνική αγορά, καθώς αρκούν ελάχιστες συναλλαγές για να διαμορφωθεί τάση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, πόσο μάλλον σήμερα, που ορισμένοι στην αγορά προεξοφλούν πως οι εξελίξεις (στο Eurogroup και στη Βουλή) δεν θα είναι αρνητικές. Οι ίδιοι θεωρούν πως τουλάχιστον η έγκριση για τη χορήγηση της υποδόσης (των 2 δισ. ευρώ) θεωρείται ως το πιθανότατο σενάριο, ενώ η προώθηση (για ψήφιση) των προαπαιτούμενων καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι των δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως τόσο η αρχική όσο και κάθε ανοδική κίνηση που επιχειρείται, πρόκειται για αντίδραση μίας αγοράς που έχει υπερπιεστεί, που έχει απαξιωθεί σε δραματικό βαθμό και παρά την εμφανή καθοδική κλίση, «χρωστά» ανάσες.

Νωρίτερα στον Εκηβόλο «ανεβάσαμε» μέτρηση και 2 διαγράμματα για τον Γ.Δ. (με τη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς), προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση, για σήμερα-αύριο. Ενδεχόμενο που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στη συνέχεια, συνεκτιμώντας δε πως η πλειονότητα των ξένων (και... ξένων) ενεργοποιείται συνήθως μετά τις 13:00-13:30.

Στο εύρος των 165-170 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, που απέχει πολύ, πάρα πολύ από περιοχή που τεχνικά θα μπορούσε να δώσει σήμα αναστροφής. Για τον ΔΤΡ οι περιοχές των 280+ μονάδων είναι αυτές που θα έδιναν στίγμα αλλαγής τάσης.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο ανοδικών αντιδράσεων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, με την αρχική προσπάθεια να εστιάζεται και στις 4 συστημικές μετοχές. Από την Εθνική και την Alpha Bank μέχρι την Πειραιώς και την Eurobank έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα την κίνηση των μετοχών έως 6,25% υψηλότερα. Να σημειωθεί πως και για τις 4 μετοχές η πρώτη ουσιαστική ζώνη αντίστασης (βραχυπρόθεσμη πάντα) απέχει 10% με 15% από τα τρέχοντα επίπεδα, με την Εθνική να πληροί περισσότερες προϋποθέσεις για συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά.

Με αγοραστές και στις 3 μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αν και η μέχρι τις 10:55-11:00 συμπεριφορά δεν ήταν αρκούντως πειστική. Συγκριτικά καλύτερα για τον ΟΠΑΠ, που παραμένει στην περιοχή των 8 ευρώ, δευτερευόντως για τον ΟΤΕ, που θα πρέπει να επανακτήσει άμεσα τα 8 ευρώ, ειδάλλως θα «κινδυνεύσει» με νέες απώλειες χαμηλότερα προς τα 7,40-7,30 ευρώ (σε διάστημα 5 συνεδριάσεων η βραχυπρόθεσμη μέτρηση), ενώ στη μετοχή της ΔΕΗ τα 4,70 ευρώ είναι η τιμή που κατ' ελάχιστο θα πρέπει να υπερβεί για να υπάρξει συνέχεια.

Είναι όμως ισχυρή σήμερα η δεικτοβαρής Coca Cola, με τους αγοραστές να ξεπερνούν τα 19 ευρώ μετά τα πρώτα 5'-10' της συνεδρίασης. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του FT 25 η ανοδική αντίδραση της Coca Cola, ενώ σε ενδεχόμενο «κλείσιμο» πάνω από τα 19 ευρώ θα έδινε πόντους στο σενάριο της βραχυπρόθεσμης κίνησης προς τα 19,40-19,50 ευρώ.

Λιγοστές οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος στις μετοχές των ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου κ.ά., ενώ ενδεικτικά αναφέρεται πως λίγο μετά τις 11:00 στη μετοχή λ.χ. της Jumbo ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 440 ευρώ. Περίπου την ίδια ώρα, τζίρος 378 ευρώ είχε γίνει στη μετοχή της ΜΕΤΚΑ και... 8 ευρώ στον τίτλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αυτά λίγο πριν τις 11:05, συνάμα ενδεικτικά της αγοράς μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v