Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Πόσα λεφτά θα επιστρέψουν στους μετόχους

Οι πρώτες εταιρείες που ξεκίνησαν με προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Βελτιώνεται το κλίμα μετά το «πάγωμα» των κεφαλαιακών ελέγχων. Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την τελική έκβαση κατά τους επόμενους μήνες.

Εισηγμένες: Πόσα λεφτά θα επιστρέψουν στους μετόχους
Πέντε μήνες μετά την επιβολή των capital controls, χρηματιστηριακοί αναλυτές και επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν το κατά πόσο το συγκεκριμένο γεγονός και η γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα περιορίσουν το ύψος των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίου των εισηγμένων εταιρειών.

Η αλήθεια είναι πως το κλίμα αναστάτωσης που επικράτησε από τα τέλη του 2014 έως και το φετινό καλοκαίρι οδήγησε σε δύο διαμετρικά αντίθετες συμπεριφορές τις εισηγμένες εταιρείες:

• Άλλες -προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενο κούρεμα ή πιθανό κεφαλαιακό έλεγχο των διαθεσίμων τους- προχώρησαν σε σημαντικές διανομές μερισμάτων και κυρίως επιστροφών κεφαλαίου, μεταφέροντας έτσι τη ρευστότητα και την ευθύνη στους μετόχους τους.

Γενικότερα πάντως, το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια περίοδος «γενναίων» παροχών προς τους μετόχους, καθώς ορισμένες εταιρείες «θυμήθηκαν» τους ιδιοκτήτες τους μετά από αρκετά χρόνια, αφού εξασφάλισαν πρώτα τα νώτα τους και βελτίωσαν κατά πολύ τη ρευστότητά τους (π.χ. Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Profile, AS Company, Χαϊδεμένος, ΕΚΤΕΡ, Paperpack). Παράλληλα είχαμε το διπλό μέρισμα από JUMBO, καθώς και εκτάκτως υψηλά ποσά από Inform Λύκος, Πλαίσιο και ΕΛΒΕ Ενδυμάτων. Ακόμη και η πρώην εισηγμένη ΖΑΜΠΑ (με πολλούς μετόχους μειοψηφίας) μοίρασε δύο ευρώ ανά μετοχή.

Οι περιπτώσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν στους «μόνιμους αιμοδότες» ρευστότητας των μετόχων μέσω μερισμάτων ή/και επιστροφών κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ΜΕΤΚΑ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Coca-Cola HBC, ο Καρέλιας, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Πλαστικά Κρήτης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Flexopack, ο Κανάκης, τα Μάρμαρα Κυριακίδη, η Mermeren Kombinat, η ΓΕΚΕ, η Grivalia, τα Πλαστικά Θράκης, τα Πλαστικά Κρήτης, ο Καραμολέγκος και οι Μύλοι Κεπενού.

• Και κάποιες άλλες, λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος, αναγκάστηκαν να καταψηφίσουν τις αρχικές προτάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων, οι οποίες προέβλεπαν μοίρασμα χρημάτων στους επενδυτές. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της ΕΛΤΡΑΚ, της ΕΛΤΟΝ Χημικά, της Entersoft και της Epsilon Net.

Μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις 28 Ιουνίου του 2015, κοινή πεποίθηση ήταν πως η εποχή των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίου θα αφορούσε στο μέλλον ελάχιστες εισηγμένες, καθώς η οικονομία θα έμπαινε σε βαθιά ύφεση, ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας δεν θα μπορούσε να προσφέρει ρευστότητα στο σύστημα, ενώ οι γραφειοκρατικές διατυπώσεις των capital controls θα απαιτούσαν μεγάλο ύψος ρευστότητας στο εξωτερικό, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν ομαλά και χωρίς σημαντικά εμπόδια.

Πέντε μήνες όμως μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, τα πράγματα ως ένα βαθμό έχουν αρχίσει να ομαλοποιούνται. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έπεσαν από το 12% στο 7,2%, οι τράπεζες ολοκλήρωσαν την επανακεφαλαιοποίησή τους, ενώ η οικονομία απέφυγε τη βαθιά ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Στο μέτωπο των εισηγμένων τώρα, είχαμε τις πρώτες ανακοινώσεις για προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Η Motor Oil για παράδειγμα, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου (για την περυσινή χρήση δεν είχε δώσει μέρισμα) συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 10 Δεκεμβρίου για τη διανομή προσωρινού μερίσματος (πράγμα που είχε κάνει και πέρυσι).

Ο Μουσικός Οίκος Νάκα αποφάσισε στην ετήσια τακτική του γενική συνέλευση της 22ας Οκτωβρίου την επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή, δίνοντας «χρήμα» στους μετόχους του μετά από πολλά χρόνια.

Ο Όμιλος Quest Holdings έχει συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 21 Δεκεμβρίου με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα επίσης με κύκλους της αγοράς, ενδέχεται με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου την προσεχή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου), να δούμε και κάποιες άλλες εισηγμένες να ανακοινώνουν τη διανομή προμερισμάτων, ή επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους τους.

Κοινή εκτίμηση είναι πως η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει ανάγκη από ρευστότητα και ότι οι επενδυτές, σε μια συγκυρία όπως η τρέχουσα, έχουν έναν ακόμη λόγο να προτιμούν μετοχές που τους δίνουν μετρητά.

Πάντως, η γενικότερη στάση των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών θα κριθεί από τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό επίπεδο που θα λάβουν χώρα κατά τους επόμενους μήνες, καθώς μια ενδεχόμενη άμβλυνση του κινδύνου της χώρας θα λύσει τα χέρια των διοικήσεων για παροχή ρευστότητας στο επενδυτικό κοινό, σε όσες τουλάχιστον εταιρείες διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να πράξουν αναλόγως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v