Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με το... ζόρι στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδο κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης που κινδύνεψε να χάσει το θετικό πρόσημο. Στο +30% η μετοχή της Attica Bank. Στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΔΕΗ. Kέρδη για Εθνική, ΟΤΕ, Coca Cola. Απώλειες κατέγραψαν Alpha, Ελλάκτωρ, Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από "τριολέ" πτωτικών συνεδριάσεων και πάλευε να κρατηθεί υψηλότερα της ζώνης 603 - 595 και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών "μετρούσε" 17 αρνητικές συνεδριάσεις, μία αμετάβλητη (1/12) και μία ανοδική (24/11), στις τελευταίες 19 με αθροιστικές απώλειες 77,37% και σήμερα, οι ελάχιστοι αγοραστές, εκμεταλλευόμενοι την "ανακωχή" πωλήσεων (κάτι που επιβεβαιώνει και ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων, ενώ για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο χρειάστηκαν 13 λεπτά συνεδρίασης), επιχείρησαν ανοδική αντίδραση για την δημιουργία "μαξιλαριού", πριν την καταγραφή νέων χαμηλών.

Και αυτή η προσπάθεια έλαβε χώρα κόντρα στις εκτιμήσεις του συνόλου των εγχώριων αναλυτών, που θεωρούσαν ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, σε συνδυασμό με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων Τραπεζικών μετοχών και τις συνεχιζόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, θα διατηρούσαν τις πιέσεις στις αποτιμήσεις παρά τα υπερπουλημένα επίπεδα της Αγοράς.

Παρά την "ανακωχή" των πωλήσεων, η οποία συνεχίζει να μην εκτονώνει την δυναμική των εν δυνάμει πωλητών, στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης είχε απωλέσει το σύνολο των ενδοσυνεδριακών κερδών και χρειάστηκαν οι τελικές δημοπρασίες και το κλείσιμο της ΔΕΗ (+5,11%) στο υψηλό ημέρας, προκειμένου να ανακτηθεί το θετικό πρόσημο και να κρατηθούν τα όποια προσχήματα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η σημερινή ατζέντα εμπεριείχε την συνεδρίαση του Eurogroup και την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Attica Bank για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, η άσκηση των οποίων ολοκληρώνεται την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.

Επίσης οι μετοχές της Motor Oil διαπραγματεύθηκαν χωρίς το προμέρισμα. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα οι τίτλοι της Motor Oil (-0,28%) ήταν διαπραγματεύσιμοι στο Χ.Α. χωρίς το προμέρισμα χρήσεως 2015, € 0,15 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,135 ανά μετοχή). Η μετοχή της Motor Oil, παρά το αρνητικό ξεκίνημα που την βύθισε μέχρι τα 10,22 ευρώ (-3,13%), έδειξε να το παλεύει, προς στιγμήν γύρισε και σε θετικό πρόσημο, όμως στην συνέχεια υπέκυψε στο γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Motor Oil

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι λόγω της έκδηλης επιφυλακτικότητας, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, από την αρχή, "μπήκαν σε θέση οδηγού" και παρέμειναν μέχρι τέλους.

Από εκεί και πέρα, δεν έλειψαν τα πολλά "παράξενα", στην σημερινή συνεδρίαση.

Ο πρώτος αιφνιδιασμός ήλθε από τον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,71% ευρώ (+10,25%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,666 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 3,42% και αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας (βλ. διάγραμμα). Ακόμα και αν η σημερινή αντίδραση ήλθε στον απόηχο της ανακοίνωσης της Τράπεζας, που διέψευδε, κατηγορηματικά, τις φήμες - δημοσιεύματα για πιθανή εμπλοκή στην διαδικασία πώλησης της Finansbank και στην προσπάθεια δημιουργίας ανοδικού "μαξιλαριού" πριν μπουν οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. (14/12), επειδή όλοι οι "όψιμοι" αγοραστές είναι απόλυτα "υποψιασμένοι", η όποια αντίδραση θα αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια και ο τίτλος θα αναζητήσει επίπεδα τιμών ακόμα χαμηλότερα.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Δεύτερος αιφνιδιασμός από την μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία όχι μόνο ανέκαμψε από τα πρωινά χαμηλά των 0,5710 ευρώ (-12,15%), γύρισε σε θετικό πρόσημο μέχρι τα 0,70 ευρώ (+7,69%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,6590 ευρώ με κέρδη 1,38% (!). Στην περίπτωση της Πειραιώς θα ισχύσει στον απόλυτο βαθμό το "ες αύριον τα σπουδαία", καθώς αύριο εισέρχονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς

 

Τρίτο "παράξενο" η κίνηση του Τραπεζικού δείκτη (+12,51%), που έφθασε να αναρριχάται μέχρι τις 52,94 μονάδες, με κέρδη 14,37% και αυτό σε μία συνεδρίαση όπου η Alpha Bank (-3,63%) δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ Eurobank (-2,7%) και Πειραιώς αναλώθηκαν σε εναλλαγές προσήμων.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank κινήθηκε μεταξύ 0,937 (+1,3%) και 0,90 ευρώ (-2,70%) και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σε νέο ιστορικό χαμηλό και αυτός της Alpha Bank, χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 1,83 ευρώ (-5,18%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κλείνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Το "μυστικό" για τα σημαντικά ημερήσια κέρδη του Τραπεζικού δείκτη, βρίσκεται στο +29,85% της Τρ. Αττικής, καθώς από την συνεδρίαση της Παρασκευής και μετά, η συμμετοχή την Attica Bank στον Τραπεζικό δείκτη έχει αυξηθεί στο 44,94%, καθώς έχουν υπολογιστεί και οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την εν εξελίξει Α.Μ.Κ.

Αντίθετα, αυτό δεν έχει ισχύσει για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank και έτσι οι συμμετοχές των ανωτέρω στον κλαδικό τους δείκτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. διαμορφώνονται σε 12,1% για την Εθνική, 2,43% για την Πειραιώς,13,12% για την Eurobank και 27,42% για την Alpha Bank.

Εννοείται ότι και το σημερινό +29,85% της Τρ. Αττικής συνέχισε να δικαιώνει όλους όσους πόνταραν στην βραχύβια τεχνική αντίδραση, που μπορεί να κρατήσει μέχρι την ημέρα ολοκλήρωσης των εγγραφών για την A.M.K. και έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά της Παρασκευής. Να σημειωθεί ότι από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Παρασκευής, μέχρι και το σημερινό κλείσιμο, ο τίτλος σημειώνει αθροιστικά κέρδη 89,13%.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, σε τροχιά σύγκρουσης με Εταίρους και ΔΝΤ βρίσκεται η Κυβέρνηση, καθώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που είναι το ζητούμενο για να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους δείχνει να γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη. Ήδη το Ασφαλιστικό που επρόκειτο να έρθει στη Βουλή στις 15 Δεκεμβρίου μετατέθηκε για τον Ιανουάριο, ενώ η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εν όψει και των τελικών αποφάσεων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, γίνεται συνεχώς πιο δυσχερής (την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ ευρώ).

Αυτές τις δυσκολίες φαίνεται να τις διακρίνει σαφώς ευκολότερα η Αγορά ομολόγων, καθώς σήμερα είχαμε νέα εκτόξευση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 3ετες 8,84%, 5ετες 8,80% και 10ετες 8,37%.

Από εκεί και πέρα, νέα πλαίσια συνεργασίας με το σύνολο των Τραπεζών, που έλαβαν τώρα, ή στο παρελθόν Κρατική ενίσχυση, υπέγραψε (Alpha, Eurobank), ή υπογράφει εντός των επόμενων ημερών (Πειραιώς, Εθνική), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναλαμβάνοντας μεταξύ των άλλων την ευθύνη της αξιολόγησης των διοικήσεων. Τα νέα πλαίσια συνεργασίας θα παραμείνουν σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα το ΤΧΣ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών, ή βρίσκονται σε ισχύ τα πλάνα αναδιάρθρωσης (μέχρι την εξόφληση της Κρατικής βοήθειας).

Εν τω μεταξύ και όπως γνωστοποίησε ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαρ. Γκότσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, με Υπουργική απόφαση αίρονται οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η Υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί, είναι πιθανόν ακόμα και εντός της ημέρας να πάρει ΦΕΚ, οπότε και να τεθεί σε ισχύ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισήγησή του στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ. θα είναι να παραταθεί η απαγόρευση "short selling" για τους Τραπεζικούς τίτλους τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Απόλυτα επιφυλακτικό, στις παραπάνω δηλώσεις εμφανίστηκε το σύνολο των αναλυτών, που περιμένουν να το δουν την επίσημη ανακοίνωση από την ΕΚΤ, ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι ακόμα και έτσι, μικρή θα είναι η βραχυπρόθεσμη επίπτωση στον ημερήσιο τζίρο (μόλις κοπάσουν οι "κραδασμοί" στο Τραπεζικό ταμπλώ), καθώς οι εγχώριοι επενδυτές συνεχίζουν να διακινούν μικρό μέρος της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι πλην της ΔΕΗ (εκπτώσεις επί του όγκου έως και 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος, ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού), σημαντική "πλάτη" στην προσπάθεια αντίδρασης των βασικών δεικτών, έβαλε και η μετοχή της ΕΕΕ (+1,27%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση των ΕΛΒΑΛ, Alcomet, Διατούρ και Eufina από τη Viohalco που αποφάσισαν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
Η σχέση ανταλλαγής μεταξύ ΕΛΒΑΛ και Viohalco (οι μέτοχοί της ΕΛΒΑΛ προτείνεται να ανταλλάξουν 1,29243192046551 μετοχές με μία (1) μετοχή της Viohalco) έτυχε απόλυτα αρνητικής υποδοχής από την Αγορά, με τον τίτλο της ΕΛΒΑΛ (-8,05%) να ολοκληρώνει την συνεδρίαση πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, παρά τις ελάχιστες συναλλαγές και τον τίτλο της Viohalco (-4,10%), ταχύτατα, να επαναπροσεγγίζει το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο "ever", από την επιστροφή του στο ταμπλώ του Χ.Α.

Τεχνικά η εικόνα, παρά το θετικό κλείσιμο των Γενικού Δείκτη και FTSE25 παρέμεινε απογοητευτική, καθώς ο Γενικός Δείκτης απέτυχε να δώσει και το minimum ζητούμενο, που ήταν ένα κλείσιμο υψηλότερα των 612 μονάδων και το οποίο μπορεί να έδινε περιθώρια "retest", μέχρι τις 640 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, παραμένει υπό απειλή η ζώνη 603 - 595, ενώ καθοδική διαφυγή μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 565. Το "stop" στον ΓΔ έχει κατέβει στις 653 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ οι 640-650 μονάδες είναι και η πρώτη αντίσταση. Μία κατοχύρωση και μόνο θα μπορούσε να μας δώσει κίνηση προς το 680. Θυμίζουμε πως οι 700 μονάδες είναι κύρια μεσοπρόθεσμη αντίσταση και μόνο κατοχύρωση μπορεί να αλλάξει την τάση σε "μεγάλη εικόνα".

Ο FTSE25 (+0,62%), αν μπορέσει να δώσει αντίδραση υψηλότερα των 185 μονάδων, πράγμα αρκετά δύσκολο, θα ελπίζει σε αναρρίχηση προς τις 193 μονάδες. Αντίθετα μία κατοχύρωση, σε κλείσιμο, του 176 μπορεί να δώσει συνέχιση προς τις 170, ή τις 167 μονάδες. "Daily position short" με "stop" τις 198 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο Τραπεζικός κλάδος ξεκινάει και πάλι από την αρχή, με τις 14 του μήνα να είναι η ημερομηνία που μπαίνουν και οι τελευταίοι νέοι τίτλοι, αυτοί της Εθνικής" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι αποτιμήσεις του κλάδου είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, έχοντας μάλιστα πάρει παραδοχές ιδιαίτερα άσχημες για το άμεσο μέλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλειών τους στα αποτελέσματα και έχουν ουσιαστικά αποτιμηθεί από το 0,32-0,40 P/BV.

Μετοχικά είναι στα χέρια των Ξένων, ειδικά οι τίτλοι της ΕΥΡΩΒ και της ΑΛΦΑ και πλέον το τι θα δούμε στο ταμπλώ αφορά "λίγα χέρια".

Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν από τους "αναγκαστικά μετόχους" που είναι αυτοί που τα ομόλογα τους μετατράπηκαν σε μετοχές και ουσιαστικά είναι οι εν δυνάμει πωλητές ακόμα και κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ.

Θυμίζουμε πως μέσα στον μήνα, η στάθμιση του κλάδου θα γίνει πολύ μεγάλη και πλέον ο ΓΔ θα εξαρτάται από αυτόν σε σημαντικό βαθμό, κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα. Φυσικά το πώς θα χειριστούν τα assets τους αλλά και τα "κόκκινα δάνεια" θα παίξει ρόλο, μιας και εν μέσω Capital Controls είναι ο μόνος τρόπος να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους.

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να είναι το μεγάλο μας "άγχος" μιας και μπροστά του έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, ενώ ο φόβος μη υλοποίησης τους στην Αγορά παραμένει σημαντικός.

Μπροστά μας έχουμε το πολύ σημαντικό Ασφαλιστικό αλλά και την αξιολόγηση, με τους Θεσμούς να μας επισκέπτονται και πάλι για αρκετό διάστημα.

Η Αγορά θέλει να αισθάνεται σημαντική ασφάλεια για το μέλλον και της είναι αρκετό μία πολιτική απόφαση για να το προεξοφλήσει. Όσο αυτό δεν φαίνεται η Αγορά συνεχίζει να κινείται νωχελικά, ή και πτωτικά κατά περιόδους, χωρίς να καταφέρνει να αλλάξει επίπεδα (700) μέχρις ότου αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο φόβος μας δεν είναι οι τιμές και οι αποτιμήσεις των μετοχών, ειδικά σε εταιρείες που παρακολουθούμε, αλλά ο χρόνος που θα πάρει για να μπορέσει η Αγορά να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να πάρει ανοδική τάση μεσοπρόθεσμα.

Δυστυχώς το πολιτικό σκηνικό δεν βοηθάει, μιας και δεν έχει σκεπτικό υπέρ της Αγοράς, παρόλα αυτά οι επιταγές των Θεσμών που έχει υπογράψει είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση ξέρει πως αν δεν τα καταφέρει η Χώρα θα έχει σημαντικό πρόβλημα, παρόλα αυτά ο τρόπος και ο χρόνος υλοποίησης έχει σημασία σε μία κατεστραμμένη Οικονομία.
Η Χώρα, χρονικά, έχει βγει εκτός ορίων και πρέπει να βιαστεί να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να προχωρήσει σε Ιδιωτικοποιήσεις που τόσο πολύ θα βοηθήσουν το "πιεσμένο ελατήριο" που λέγεται Οικονομία και Αγορά.

Οι Τράπεζες δεν μπορούν να βοηθήσουν εν μέσω "CC", από πλευράς δανεισμού, παρόλα αυτά η Ιδιωτικοποίησή τους δείχνει πως αργά, ή γρήγορα, αυτές θα αποτελέσουν τον "μοχλό" της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fas Finance ΑΕΠΕΥ, σημασία έχει η Χώρα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των Αγορών, κάτι που θα συμβεί σιγά - σιγά, ειδικά αν περάσει τις αξιολογήσεις και μπει στο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της ΕΚΤ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,99%, λόγω περαιτέρω αποδυνάμωσης του γεν) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Sensex 30 (-0,16%).

Μικτή η εικόνα και στην Ευρώπη, με τις Αγορές να υποχωρούν από τα πρωινά υψηλά, ενώ με αξιοπρόσεκτες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τις Ενεργειακές εταιρείες να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο, που χάνει και το ψυχολογικό όριο των $40, μετά την απροθυμία του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής του, αξιοπρόσεκτες οι απώλειες για χρυσό και ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας κατέγραψαν την τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας και υποχώρησαν κατά $87 δισ, πολύ κοντά στην πτώση ρεκόρ των $94 δισ του Αυγούστου, στα $3,43 τρισ. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2013. Οι εκροές ενισχύονται και από τις προσδοκίες για μια άμεση αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και στην Γερμανία, η πτώση στην παραγωγή Ενέργειας οδήγησε σε αύξηση μόλις 0,2% στη βιομηχανική παραγωγή. Πρόκειται για την πρώτη θετική ανάγνωση εδώ και τρεις μήνες. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν για αύξηση της τάξης του 0,8%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, σε "SD" από "D" αναβάθμισε το μακροχρόνιο αξιόχρεο αντισυμβαλλόμενου της Τρ. Πειραιώς, η Standard & Poor's μετά την Α.Μ.Κ. Επίσης η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση του senior ακάλυπτου χρέους σε "CCC+" από "D" και την αξιολόγηση του χρέους μειωμένης εξασφάλισης στο "CC" από το "D" επί του προγράμματος μεσοπρόθεσμων ομολόγων της Τράπεζας ύψους 25 δισ ευρώ. Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση "SD" αντανακλά την οπτική ότι η Τράπεζα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να καλύψει πλήρως της υποχρεώσεις που απορρέουν από τις καταθέσεις σε εύθετο χρόνο, λόγω της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις Τραπεζικές ανακοινώσεις, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που κατέχει το ΤΧΣ, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε έμμεσα η "Capital" διαμορφώθηκε σε 8,3421%. Το ποσοστό της "Mackenzie Financial Corporation" κατήλθε του ορίου του 5% μετά την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, η "PAULSON & CO. INC" κατέχει 100.148.001 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες μετοχές, ποσοστού 7,32% επί των δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης, αφαιρουμένων αυτών που ανακοίνωσε ότι κατέχει το ΤΧΣ.

Επίσης, η "PARAMOUNT SERVICES HOLDING LIMITED" κατέχει δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες μετοχές, καθώς και παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών (Warrants) οι οποίοι εφόσον ασκηθούν πλήρως αντιστοιχούν σε δικαιώματα ψήφου, τα οποία αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του ορίου του 5,00% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης και η "Credit Agricole SA" κατέχει έμμεσα συνολικά 151.427.085 δικαιώματα ψήφου, εκ των οποίων 151.408.285 δικαιώματα ψήφου κατέχονται άμεσα από την "Credit Agricole LIFE INSURANCE COMPANY", που αντιστοιχούν σε ισάριθμες μετοχές, ήτοι ποσοστό 9,85%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., υπάρχουν αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών των: Eurobank σε 81% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς μετοχών στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει και Alpha Bank σε 89% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς μετοχών στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει. Οι νέοι συντελεστές στάθμισης θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ανακοίνωση του Χ.Α. ανέφερε ότι οι αλλαγές θα γίνουν στο "Τ+5", αλλά τελικά πάμε στο "Τ+7" (!)

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 605,09 μονάδες (-0,41%). Μετά τις 10.39 προσπάθησε ανοδική αντίδραση μέχρι τις 613,03 (0,90%), όμως σταδιακά έχασε όλα τα κέρδη και γύρισε εκ νέου σε αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 607,59 (0%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 608,85 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,21%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 47,3 εκατ. από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΕΤΚ), ενώ η μετοχή της Alpha Bank απέσπασε το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Grivalia, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών (ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το 1 προς 2), ενώ για 13 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 7%.

Χαμηλότερα του 25αρη, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Δρομέας (-29,63%), ΣΙΔΜΑ (-19,29%) και ΓΕΔ (-14,29%).

---ΧΠΑ

Οριακά θετική ήταν η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, με βύθιση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοπρόσεκτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.221 συμβόλαια).

Στα 13.675 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 710, 388 για τον Δεκέμβριο και 322 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 178,25) κινήθηκε μεταξύ 176,75 και 181,25 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (496), ΔΕΗ (1.247), ΟΤΕ (239), MIG (433), Alpha Bank (2.292), Eurobank (3.109), ΓΕΚ (140), Ελ. Πετρέλαια (124), Μυτιληναίο (110).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 39%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 51 δικαιώματα (23 αγοράς και 28 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: MIG (744.474 τεμ.), ΔΕΗ (1.166.293 τεμ.) και Folli Follie Group (462.380 τεμ.).

ΥΓ: Λόγω πλημμελούς ενημέρωσης, το Η.Δ.Τ. του Χ.Α. συνεχίζει να μην αναγράφει, ούτε τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών για Τραπεζικούς τίτλους (έχουν ξεκινήσει οι συναλλαγές σε Alpha Bank, Eurobank), ούτε τους δανεισμούς σε Τραπεζικούς τίτλους.

Πηγή: Alpha Finance

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v