Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζικό κρεσέντο με χορηγία Ντράγκι

Διατηρούνται τα ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο και μετά τη λήξη των παραγώγων. Κοντά στις 570 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο σχεδόν 4%. Στο «πράσινο» το σύνολο των blue chips. Διψήφια κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές μετά την κίνηση Ντράγκι.

Το Χ.Α. δεν φαίνεται να πτοείται, μέχρι στιγμής, από τη συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και αφού ολοκληρώθηκε "ομαλά" η λήξη των Παραγώγων Απριλίου για τα ΣΜΕ και τα options του FTSE Large Cap. Oι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δείχνουν να διατηρούν την επαφή τους με τα υψηλά ημέρας και το ενδιαφέρον κορυφώνεται στο αν θα επιτευχθεί το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, που είναι το κλείσιμο εβδομάδας υψηλότερα των 558 μονάδων.

Μία εβδομάδα που, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, θα ανατρέψει τις αρχικές εκτιμήσεις για δεύτερη συνεχόμενη πτωτική και θα δώσει αξιόλογα κέρδη σε Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών, όμως ο χρόνος μέχρι το "κουδούνι" της λήξης είναι πολύς και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση Ντράγκι δείχνει να δίνει τα απαιτούμενα ανοδικά "καύσιμα" για ένα "relief rally" στον Τραπεζικό κλάδο, άλλωστε το +15,49% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ προβληματίζει σημαντικά η επιφυλακτικότητα που δείχνει σημαντικό κομμάτι από τον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25άρη, πιθανότατα γιατί η απόφαση Ντράγκι κρίνεται σαν καθαρά "Τραπεζική υπόθεση".

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, "η παρεμβατική κίνηση του προέδρου της ΕΚΤ που προβαίνει σε αγορές των ομολόγων του EFSF οδηγεί σε πρόσθετη ρευστότητα της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τις συστημικές Τράπεζες. Το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ήταν όμως ανέλπιστο και συνιστά την κύρια αιτία της ανοδικής κίνησης που συντελείται σήμερα για τις Τραπεζικές μετοχές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, συμβάλλοντας σε γενικότερη ανοδική κίνηση των δεικτοβαρών κυρίως μετοχών. Αν έλθει και κάποιο θετικό νέο για το ζήτημα της αξιολόγησης και του ελληνικού χρέους από τις συναντήσεις στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ίσως η ανοδική κίνηση να έχει συνέχεια και την επόμενη εβδομάδα.

Σε άλλη περίπτωση, η απόφαση Ντράγκι από μόνη της δεν δείχνει ικανή να δώσει τα απαιτούμενα "καύσιμα" για κίνηση υψηλότερα της πρόσφατης οροφής των 580-585 μονάδων και αν συνεχιστούν οι κωλυσιεργίες στο θέμα της αξιολόγησης, ταχύτατα η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει στο ταμπλό του Χ.Α.

Συμπερασματικά, το "make or brake" για τη βραχυπρόθεσμη κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει η αξιολόγηση, όμως αυτό δεν εμποδίζει αυτούς που τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά και στον Τραπεζικό κλάδο σήμερα να "γράφουν" αξιοπρόσεκτα βραχυπρόθεσμα κέρδη!

Αξιοπρόσεκτη η κινητικότητα και στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αλλά και στα συμβόλαια του δείκτη για τον επόμενο μήνα, καθώς την ανοδική κίνηση συνοδεύει και αξιοπρόσεκτο κλείσιμο "short" θέσεων, κυρίως από τους θεωρούμενους γρήγορους παίκτες.

Αρκετά "τσιμπημένες" οι μέχρι στιγμής συναλλαγές, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που προχωρούν σε "short covering", αλλά και άλλοι που εκμεταλλεύονται το θετικό κλίμα και προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο ένα προς τρία.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v