Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Ηπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Πάνω από τις 610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Aπώλειες καταγράφουν Alpha, Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola. Κέρδη σημειώνουν Eurobank, OTE, OΠΑΠ. Κινητικότητα σε Τιτάνα, Φουρλή, ΕΛΠΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Εν αναμονή της ΕΚΤ, πάνω από τις 600 μονάδες το Χ.Α. Από την έκβαση του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο κρίνεται βραχυπρόθεσμα το ενδεχόμενο άμεσης υπέρβασης των 616, ή της διόρθωσης προς τις 580 μονάδες.

Λίγο κάτω το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως τα περισσότερα της «ευρωπεριφέρειας», λίγο πάνω η Φρανκφούρτη, όπως τα περισσότερα του «ευρωκέντρου».

Συνεδρίαση αναμονής και διατήρησης δυνάμεων στην Ευρώπη, με τους traders να έχουν μειώσει αισθητά τις κινήσεις τους, κάτι που αποτυπώνεται στις συναλλαγές και στον τζίρο (μειωμένα κατά 35% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, στη Φρανκφούρτη), στάση εύλογη μόλις μία μέρα πριν από την 23η Ιουνίου.

Στις 10.070 μονάδες νωρίτερα ο DAX, την ίδια ώρα που στο Χ.Α. περιορίζονταν οι μεγαλύτερες απώλειες που είχαν καταγραφεί γύρω στις 12:30, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει έως τις 602,05 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, ουδεμία σχέση με αυτά της Παρασκευής ή της χθεσινής συνεδρίασης. Ικανοποιητική κατανομή του τζίρου, με το 48% στον τραπεζικό κλάδο και σημαντικό μερίδιο σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Grivalia, FF Group, OTE, Κύπρου, Σαράντη, Μυτιληναίου, Τιτάν, Φουρλή, ΕΛΠΕ κ.ά.

Ενδιαφέρουσα η κατανομή του τζίρου σε μετοχές πέραν των τραπεζικών, κάτι που όσες φορές έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σηματοδοτεί αρχή-εκκίνηση για συνολικότερη ανοδική κίνηση της αγοράς. Σημειώνεται πως τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί ανάλογη διάχυση ενδιαφέροντος/τζίρου ήταν στις συνεδριάσεις πριν από την Τετάρτη 8 Ιουνίου, οπότε για τον Γ.Δ. καταγράφηκε η ενδοσυνεδριακά υψηλή κορυφή των 658,99 μονάδων.

Είναι προφανές πως ανάλογα με την έκβαση της αυριανής «μάχης» θα κριθεί ένα ανάλογο στοίχημα.

Να συνεκτιμηθεί πως με τέτοιους τζίρους και με περίπου ανάλογες προϋποθέσεις, το Χ.Α. συνεχίζει υψηλότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα της Παρασκευής θα «καθρεφτίζει» το αποτέλεσμα της Πέμπτης.

Βελτιωμένο το κλίμα στα ομόλογα (κοντινότερες σειρές) και στα ασφάλιστρα κινδύνου, με το σημείο αναφοράς CDS του 5ετούς στις 919 από τις 980 μονάδες βάσης.

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και χρέος ζητά το ΔΝΤ, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να υποστηρίζει πως το «πρόγραμμα δεν βγαίνει». ΔΝΤ και Ευρωπαίοι (ΕΜΣ) εκφράζουν για ακόμη μία φορά αποκλίνουσες θέσεις/προσεγγίσεις για τα καίρια θέματα που αφορούν στο «ελληνικό πρόβλημα», ωστόσο το πρωτεύον σχετίζεται με την αυριανή ψηφοφορία.

Συνεπώς βήμα βήμα, με την προσοχή στραμμένη στο Δ.Σ. της ΕΚΤ απόψε, στο Λονδίνο (αύριο το βράδυ) και βλέπουμε... μέχρι την Παρασκευή, που είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Moody's. Πάντως, ο ένας από τους τρεις Αμερικανούς... ιεροεξεταστές, ο Fitch, «φρόντισε» χθες τις εγχώριες τράπεζες.

Ενδιαφέρον στοιχείο της μέχρι τώρα συνεδρίασης τα αριθμητικά αρκετά πακέτα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha Bank, OTE, Grivalia και FF Group. Δύο πακέτα (των 150 και των 200 χιλιάδων ευρώ στα 6,88 και στα 6,855 ευρώ αντίστοιχα), στον ΟΠΑΠ μία ημέρα πριν από την αποκοπή του 0,57 ευρώ/μετοχή. Πακέτο και για 2 εκατ. μετοχές της ΕΤΕ στο 0,266 ευρώ, πακέτο για 55,1 χιλιάδες τίτλους στα FF Group στα 18,50 ευρώ.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, τάση που διατηρείται σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης και με τον πήχη να ανεβαίνει εδώ και ώρα στον Οργανισμό. Εως τα 6,96 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που θα πρέπει να υπερβεί τουλάχιστον τα 7 ευρώ και σε «κλείσιμο» για να έχει συνέχεια.

Εως τα 4,72 ευρώ τα ΕΧΑΕ, με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων σε ισχύ, έως τα 20,73 ευρώ η κοινή του Τιτάνα (στα 12,85 ευρώ στάσιμη η προνομιούχος). Σε ΕΛΤΕΧ-Ανεμο, ΕΥΑΘ, Creta Farms, MLS, Ικτίνο και Σαράντη το ενδιαφέρον από τα μεσαία. Συναλλαγές 122.633 τεμαχίων, αξίας 1,091 εκατ. ευρώ στη μετοχή του Σαράντη, λίγο μετά τις 14:00.

Στα 40 εκατ. τεμάχια η συναλλακτικότητα, στα 31 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Στις 41/42 η σχέση ανοδικών/καθοδικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v