Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα υψηλά ημέρας μέσω τραπεζών το ΧΑ

Πάνω από τις 610 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με το θετικό γύρισμα των τραπεζικών μετοχών να καθορίζει το τελικό πρόσημο. Μειωμένος ο τζίρος εν αναμονή ειδήσεων από ΕΚΤ και Βρετανία. Ποιες μετοχές χρειάζονται «προσοχή». Τι αναμένουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

Με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και τους ΟΠΑΠ και Alpha Bank να απασχολούν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, συνδυάστηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με αρκετούς από τους γρήγορους παίκτες να επιλέγουν να μην περιμένουν τις δηλώσεις Draghi και να προχωρούν σε ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, καθώς και η χθεσινή έκθεση της Fitch για τις Ελληνικές Τράπεζες, έπαιξε τον ρόλο της.

Αυτά μέχρι τα μικρά "θαύματα" των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον Τραπεζικό δείκτη (+1,75%) παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και -2,88% και μαζί με αυτόν και οκτώ τίτλους τους FTSE25, ενώ πτωτική παρέμεινε η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλό, με τις "κόκκινες" μετοχές αισθητά περισσότερες από αυτές με θετικό πρόσημο.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από το χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "η συντριπτική πλειονότητα των ενεργών παικτών μπορεί να μην πιστεύει στην επικράτηση του "Brexit", όμως κανείς δεν θέλει να βρεθεί με αυξημένες θέσεις το πρωί της 24ης Ιουνίου και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση".

Μία μικρή πρόγευση του τι μπορεί να συμβεί αύριο, αν όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά όσον αφορά το Βρετανικό δημοψήφισμα, πήραν σήμερα όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α., στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης και είναι βέβαιο ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση η νευρικότητα, αλλά και η μεταβλητότητα θα "χτυπήσουν κόκκινο".

Ασφαλώς και θα υπάρξουν τα "στοιχήματα" της τελευταίας στιγμής, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, όμως τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια έχουν την υποχρέωση να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με αυξημένη ρευστότητα.

Στο κλίμα της εποχής και οι ειδήσεις της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με τις οποίες "τα Βρετανικά Ταχυδρομεία κατέγραψαν ένα άλμα στην ζήτηση για Ευρώ και Αμερικάνικα Δολάρια αυτή την εβδομάδα στα τοπικά τους πρακτορεία και στο διαδίκτυο, ενόψει του δημοψηφίσματος της Πέμπτης". Σύμφωνα με το Reuters, τα Βρετανικά Ταχυδρομεία ανέφεραν πως από το Σαββατοκύριακο οι συνολικές πωλήσεις Συναλλάγματος έχουν ενισχυθεί 74% σε ετήσια βάση. Μόνο την Τρίτη οι πωλήσεις Συναλλάγματος στα Ταχυδρομικά Πρακτορεία ήταν 49% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Στο διαδίκτυο καταγράφηκε άνοδος των πωλήσεων κατά 381%. Εκπρόσωπος των Ταχυδρομείων ανέφερε πως οι πελάτες ανταλλάσσουν στερλίνας για ένα μείγμα Ευρώ και Δολαρίων.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα "σε στενή επαφή με τις Βρετανικές Τράπεζες βρίσκονται οι Χρηματοπιστωτικές Αρχές της Χώρας, εξασφαλίζοντας ότι είναι προετοιμασμένες για το χειρότερο στον απόηχο του δημοψηφίσματος της Πέμπτης, με σκοπό να εξασφαλιστεί η επαρκής ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων Νομισμάτων".

Η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε ότι κάποιες Βρετανικές Επιχειρήσεις, ενδεχομένως, έχουν αναβάλει αποφάσεις που αφορούν στις δαπάνες, ενόψει του Βρετανικού δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ. Οι συνέπειες της καθυστέρησης αυτής έχουν εξαπλωθεί και στις νομικές και χρηματοπιστωτικές εταιρίες. "Πρόκειται για την τελευταία δημοσίευση της Κεντρικής Τράπεζας πριν το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ", σχολιάζει το Bloomberg

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η σημερινή συνεδρίαση θα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς το σύνολο των ενεργών παικτών θα ανέμενε τις δηλώσεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, με έντονα Ελληνικό χρώμα, έστω και αν σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις η Εγχώρια Αγορά έχει ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τα περισσότερα από τα αναμενόμενα "δώρα" Draghi, καθώς αυτά αναμένονταν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από την άλλη, το +9,31% για τον Γενικό Δείκτη και το +26,93% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, σε μόλις δύο συνεδριάσεις, ήταν ισχυρότατα δέλεαρ για όσους αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τα πρόσφατα κεκτημένα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "την επαναφορά του 'waiver' αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να αποφασίσει σήμερα το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μέλη του οποίου συναντώνται στην Φρανκφούρτη. Το άμεσο όφελος για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ, καθώς δίνεται στις Τράπεζες η δυνατότητα να μειώσουν κατά τουλάχιστον 10 δισ ευρώ τον δανεισμό τους από τον ELA και να τον μεταφέρουν στο Ευρωσύστημα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη "το μήνυμα των Εκπροσώπων της Τρόικας στο συνέδριο του Economist ήταν κοινό και κωδικοποιείται σε πέντε λέξεις: εφαρμόστε χωρίς παρεκκλίσεις το Μνημόνιο. Η Ντέλια Βελκουλέσκου όμως προχώρησε αρκετά βήματα παραπέρα και τόνισε την ανάγκη για πιο ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με άμεσες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ή μετά τις Γερμανικές εκλογές".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι μπορεί να ξεκίνησαν με ελεγχόμενες πιέσεις, αλλά σχετικά γρήγορα οι ενεργοί παίκτες έθεσαν "υπό έλεγχο" την μικρή προσφορά και η τελική εικόνα μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ικανοποιητική, αν ληφθούν υπ΄ όψιν τα σημαντικά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων και αν υπολογιστεί ότι με την "παρέμβαση του ιππικού", Alpha Bank (+0,91%), Εθνική (+2,29%) και Πειραιώς (+4,55%) είχαν την "πολυτέλεια" να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας!

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στα χαμηλά ημέρας, έγινε αντιληπτό πως οι εν δυνάμει πωλητές δεν είχαν διάθεση να πιέσουν επιθετικά τις αποτιμήσεις και να θέσουν σε κίνδυνο το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, όμως η σημερινή εικόνα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί "εχέγγυο" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από αύριο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,19%), καθώς από αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς το έκτακτο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή και θεωρητικά θα ξεκινήσει την αυριανή συνεδρίαση στο "βαθύ κόκκινο".

H μετοχή του ΟΠΑΠ από την αρχή του χρόνου

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, κατά την σημερινή του κίνηση, ξεπέρασε την σημαντική αντίσταση των 6,98 ευρώ που επιβεβαιωμένη διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στα 7,19 ευρώ. Απόλυτα αποφασιστική η στήριξη στα 6,50 ευρώ.

Επτά συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ, ξανασυμπλήρωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,34%), ο οποίος υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο παρουσιάζει "υψοφοβικά σύνδρομα". Ουσιαστικά μία διάσπαση του 3,35 θα δώσει μεσοπρόθεσμη λύση. Σε ημερήσιο, τα 3,06 ευρώ πρέπει να κατοχυρωθούν για να δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Στήριξη κύρια που πρέπει να κρατήσει είναι η περιοχή των 2,80 - 2,70 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ από την αρχή του έτους

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η Αγορά περιμένει την λύση για τον ΑΔΜΗΕ με το σχέδιο της LAZARD να έχει και τις περισσότερες πιθανότητες. Έτσι το πιο πιθανό είναι το 25% να μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο και το 24% να πουληθεί σε Ιδιώτη. Η δεύτερη διαδικασία αφορά στο υπόλοιπο 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, το οποίο προβλέπεται να εισφερθεί σε μια εταιρεία holding. Η holding θα έχει την ίδια μετοχική σύνθεση με τη ΔΕΗ, δηλαδή 51% Δημόσιο και 49% free float. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα καταστούν μέτοχοι και της νέας εταιρείας. Μέσω της holding λοιπόν, το Δημόσιο θα ελέγχει ένα μερίδιο της τάξης του 26% καθώς και το 25% από το μερίδιο που θα εξασφαλιστεί από το στρατηγικό επενδυτή (σύνολο 51%).
Απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των εγχώριων παραγόντων της Αγοράς.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, "η Αγορά έχει αλλάξει μεσοπρόθεσμη τάση. Μετά από το πολιτικό 'τραμπολίνο' όλα δείχνουν ότι η κατάσταση εξομαλύνεται, μιας και πλέον η Κυβέρνηση αποφάσισε να συμβαδίσει με την Ευρώπη που είναι και ο ουσιαστικός της Δανειστής, ακολουθώντας τις επιταγές της, μην μπορώντας να κάνει κάτι διαφορετικό. Το 'country risk' αρχίζει, πλέον και απομακρύνεται, παρόλα αυτά η Οικονομία πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος των τελευταίων δύο ετών".

Με το σκεπτικό αυτό και με το "stop" την περιοχή του 540 - 555 (εβδομάδα) για τους μεσοπρόθεσμους "long" μπορούμε να πούμε ότι η Αγορά μπορεί να κινηθεί ανοδικά με επόμενο μεγάλο στόχο της περιοχή των 730 - 770 μονάδων, με πρώτη σημαντική αντίσταση το πρόσφατο υψηλό της περιοχής των 635 - 655 μονάδων, επίπεδο που πρέπει να σπάσει για να δώσει άμεσα την συνέχιση.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο συντηρητική σχολή σκέψης, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας (ομιλία Draghi, Βρετανικό δημοψήφισμα, αξιολόγηση Ελληνικής Οικονομίας από Moody΄ς και Ισπανικές εκλογές) σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει της επαναπροσέγγισης των σχετικά πρόσφατων υψηλών και σε ακρότητα των 700 μονάδων, αν σε αυτό συνηγορήσει ένα "'ήσυχο Καλοκαίρι", με αξιοπρόσεκτη δραστηριοποίηση "δυνάμεων" σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που θεωρητικά και όχι μόνον, δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής "μεταχείρισης".

Προσοχή, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, χρειάζεται το χθεσινό "gap" μεταξύ 587,88 και 591,02 μονάδων, που πρέπει να φανεί αν είναι "gap" νέας ανοδικής εκκίνησης, ή "gap" εκτόνωσης.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,35%), οι 1690 - 1694 μονάδες είναι η επόμενη αντίσταση, που κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει συνέχιση στο 1744 - 1750. Κοντινή στήριξη έχουμε στο 1650 και κύρια το 1637 - 1626 που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 1610 . Το "stop" για τους "long" στην ζώνη 1585 - 1580.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη.

Έτσι, επιμένει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,60 ευρώ (κλείσιμο 9/6) η Creta Farm, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Άνεμος (+4,37%) και Fourlis (+2,68%).

Επιστροφή αγοραστών στην JP Άβαξ (+8,82%), μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, για το τρέχον έτος, η διοίκηση αναμένει άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 20% έναντι του 2015 και σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα συνολικά για τον Όμιλο. Την τρέχουσα περίοδο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου υπερβαίνει τα 2,1 δισ, με τα έργα εξωτερικού να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του συνόλου.

Η μετοχή της JP Άβαξ από την αρχή του έτους

Η εταιρεία ανέλαβε το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που ανατέθηκε ποτέ σε εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων. Η σύμβαση αξίας περίπου $400 εκατομμυρίων που υπεγράφη με τον Ιδιωτικό Όμιλο "Mass Global Holdings" αφορά στη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός Σταθμού Ενέργειας ισχύος 1.500 MW στα Περίχωρα της Βαγδάτης στο Ιράκ. Η συνολική αξία του έργου, μαζί με τον τεχνικό εξοπλισμό που θα αγορασθεί απευθείας από τον Ιδιοκτήτη και θα εγκατασταθεί και θα τεθεί σε λειτουργία από την J&P Άβαξ, είναι της τάξης του ενός δισ δολαρίων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά αναμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μ. Βρετανία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και είναι δύσκολο να αυτονομηθεί, στην παρούσα φάση, ειδικά σε περίπτωση 'Brexit" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Σε περίπτωση που η Βρετανία παραμείνει μέλος της ΕΕ, πιθανότατα και η Ελλάδα να ακολουθήσει την ανοδική πορεία των υπολοίπων Αγορών, στα πλαίσια της αύξησης αποδοχής κινδύνου που θα υπάρξει διεθνώς.

Παράλληλα όμως τα ενδογενή ρίσκα είναι αρκετά. Η συμφωνία για το χρέος που εκκρεμεί, η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις Τράπεζες αλλά και η εφαρμογή του μνημονίου, ειδικά στο κομμάτι των Αποκρατικοποιήσεων, είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ανησυχία για την δεύτερη αξιολόγηση και ειδικά για το κομμάτι των εργασιακών.

Στα θετικά της Αγοράς συγκαταλέγεται η μείωση του ρίσκου της Χώρας, η οποία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανεβάζει τις τιμές - στόχους πολλών εταιρειών και η πιθανή άρση του "waiver" για τις Ελληνικές Τράπεζες, με το όφελος να φτάνει μέχρι και τα 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ.

Παράλληλα, η συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", πιθανότατα από το τέλος της χρονιάς, αλλά και η πορεία της πολλά υποσχόμενης τουριστικής σεζόν αποτελούν νέα δυνητικά θετικά στοιχεία.

Το μεγάλο ερωτηματικό, βέβαια, που πλανάται σε όλη την Αγορά είναι η πορεία των Δημοσίων εσόδων. Ειδικότερα, τα ελαφρά πρόστιμα για τη μη απόδοση ΦΠΑ, που οδηγούν σε αυξημένη φοροδιαφυγή, αλλά και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λόγω φοροεπιδρομής, αποτελούν παράγοντες εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων, πολλές εταιρείες με ποιοτικά χαρακτηριστικά άντεξαν και εμφανίζουν αξιοσημείωτα κέρδη.

Έχει αποδειχτεί ότι όταν βλέπουμε σε πανικό, ξεπούλημα υγιών εταιρειών κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αποτελούν αγοραστική ευκαιρία. Είναι φρόνιμο, επομένως, σε περίπτωση "Brexit", να δούμε ότι στον πανικό θα δημιουργηθούν εκ νέου τέτοιες ευκαιρίες.

Τεχνικά και σύμφωνα με τον αναλυτή της Wealth Financial Services, η εικόνα στο Χ.Α. δίνει αντιστάσεις στις 630 και στις 680 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 575 μονάδες και στις 550 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,94%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ιαπωνικό Nikkei (-0,64%).

Συγκρατημένα θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινείται ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ευρώ και αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη κατέγραψε μικρή πτώση τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με βάση τον δείκτη της Κομισιόν η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε στις -7,3 μονάδες από -7 το Μάιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα παραμείνει σταθερή τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε οριακή πτώση τον Ιούνιο, υποχωρώντας κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στις -5,8 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν 1,8% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,53 εκατ. όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (National Association of Realtors – NAR). Αυτός ήταν ο ισχυρότερος ρυθμός πωλήσεων από το Φεβρουάριο του 2007. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal που έκαναν λόγο για άνοδο 1,8% στα 5,55 εκατ.
Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 4,5%.

Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή για μια μεταχειρισμένη κατοικία διαμορφώθηκε στα $239.700 σημειώνοντας άνοδο 4,7% σε ετήσια βάση και σκαρφαλώνοντας σε νέο ρεκόρ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψη του για την Αμερικάνικη Οικονομία φέτος και απηύθυνε έκκληση για αύξηση του κατώτατου μισθού και αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Στην ετήσια έκθεσή του για την Αμερικάνικη Οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,4%. Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ οι ΗΠΑ αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό από τις περισσότερες Ανεπτυγμένες Οικονομίες. Το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 1,5% για την Ευρωζώνη φέτος και 0,5% για την Ιαπωνία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις μετοχές των Eurobank, Ελλάκτωρα και Μυτιληναίου ξεχωρίζει η Alpha Finance ως κορυφαίες επιλογές της, δίνοντας σύσταση "outperform" και για τις τρεις.

Συγκεκριμένα, για τη Eurobank (τιμή - στόχος 1,45 ευρώ) αναφέρει πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να εμφανίσει ομαλοποιημένες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων υψηλότερες του 7% μετά το 2017 και να επωφεληθεί του ισχυρού brand name της μέσω της ενισχυμένης δημιουργίας αμοιβών.

Για την Ελλάκτωρ (τιμή - στόχος 2,7 ευρώ) σχολιάζει πως "πέρασε η καταιγίδα, ώρα για επανεκκίνηση". Όπως αναφέρει, "μετά από ένα ταραχώδες α' εξάμηνο, με μια σειρά νομικών προκλήσεων, ήρθε η ώρα για να 'λάμψει' η αξία της εταιρείας".

Για τη Μυτιληναίος (τιμή - στόχος 6 ευρώ) αναφέρει πως οι προοπτικές του ομίλου είναι πολλά υποσχόμενες.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης αλλάζοντας 10 φορές πρόσημο, κινήθηκε μεταξύ 602,05 (-1,03%) και 610,14 μονάδων (+0,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 609,05 (+0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 611,66 μονάδων και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 611,63 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,55%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 66,6 εκατ. από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ). Άλλαξαν χέρια 76621227 τίτλοι, από τους οποίους τα 60913048 τεμ. αφορούσαν μετοχές του 25αρη.

Από το ταμπλώ του FTSE25, μόνο η ΕΧΑΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και Ελ. Πετρέλαια. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική, η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, παρά ταύτα για 11 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Τέλος από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Ευρ. Πίστη ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,054 ανά μετοχή).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας που ξεκίνησε με διαθέσεις διόρθωσης και ολοκληρώθηκε κοντά στα υψηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων.

Παρά το volatility, νέα σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.025 συμβόλαια).

Στα 6.655 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 714, 540 για τον Ιούλιο και 174 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.666,25) κινήθηκε μεταξύ 1627 και 1669 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 1,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης, με το premium να δικαιολογείται σε σημαντικό βαθμό, λόγω της επικείμενης αποκοπής μερισμάτων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (68.000 Εθνική, 50.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (545), Alpha Bank (6.020), Eurobank (5.027), Πειραιώς (10.418), Εθνική (11.648), MIG (1.987), ΟΠΑΠ (178), Ελ. Πετρέλαια (548), ΟΤΕ (203).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στα 13 δικαιώματα (11 αγοράς και 2 πώλησης).
Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,25 ευρώ, ενώ σημειώθηκε κλείσιμο, μικρών, "long" θέσεων σε ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (20.814.629 τεμ.). Πειραιώς (45.370.012 τεμ.), Alpha Bank (10.360.594 τεμ.) και Eurobank (11.299.370 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v