Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο

Πέριξ των 615 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν. Περιορισμένος ο τζίρος. Μεγαλύτερη η άνοδος στις ευρωαγορές, που προεξοφλούν ευνοϊκό αποτέλεσμα στη Βρετανία. Πιέσεις λόγω μερίσματος στον ΟΠΑΠ. Ξεχωρίζουν Ελλάκτωρ, ΟΤΕ.

Στα υψηλά ημέρας το Χ.Α., με μέτριες συναλλαγές και χαμηλό τζίρο στον ρυθμό... αναμονής των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών.

Εως τις 619,43 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες από επιλεγμένα blue chips.

Μεγαλύτερα κέρδη από Φρανκφούρτη μέχρι Παρίσι, με ενδεικτικό το 2,02% προς τις 10.270 μονάδες για τον DAX, με σημαντική απόδοση για τον FTSE 100 και τον CAC 40, καθώς στις ευρωπαϊκές αγορές κερδίζει έδαφος η εκτίμηση πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι υπέρ της «παραμονής».

Μέχρι πριν από λίγο, από τις καμπύλες μετοχών, ομολόγων, στερλίνας/δολάριο έως τις αποδόσεις των στοιχηματικών, το Bremain αποτυπωνόταν ως το πιθανότερο αποτέλεσμα. Θα δείξει... καθώς το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό (ενδεικτικά) αργά το βράδυ, πιθανότατα μην προλαβαίνοντας το «κλείσιμο» της Wall Street. Πάντως, πριν από λίγο τα futures του S&P «ψήφιζαν» παραμονή.

Σαφώς πιο συγκρατημένο το κλίμα στο Χ.Α., με τον μεν τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει, αλλά το μείον 4,95% του ΟΠΑΠ να λειτουργεί ως... φρένο στην ισχυρότερη αντίδραση των βασικών δεικτών.

Είναι ενδεικτικό πως με αγοραστές ενισχύεται η τιμή για τις 17 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με 5 να υποχωρούν και 3 να παραμένουν σταθερές.

Αυξημένος ο τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank (σχεδόν το 1/3 του συνολικού), συγκριτικά καλός και σε τίτλους των Eurobank, Πειραιώς και Εθνικής.

Ο τραπεζικός κλάδος ευνοείται καταρχήν από την επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, με άμεσο όφελος τη μείωση της εξάρτησης από τον ακριβότερο ELA κατά 7 δισ. ευρώ, γεγονός που δικαιολογεί την επικέντρωση της προσοχής των traders και όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Να σημειωθεί πως ο τραπεζικός κλάδος είναι από αυτούς που ηγούνται της ισχυρής αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με όποια οφέλη μπορεί αυτό να σημαίνει και για τον ελληνικό, στην περίπτωση που προκύψει αποτέλεσμα αρεστό στις αγορές.

Ο ΔΤΡ στις 1.012 μονάδες κερδίζει κι άλλους πόντους, συνολικά 20,85% σε διάστημα εβδομάδος. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου κι από τις 4 συστημικές πραγματοποιείται στην Alpha Bank, τη μόνη με τρέχουσα τιμή πάνω από την τελευταία ΑΜΚ. Σηματωρός η Alpha Bank, οδηγός η ΕΤΕ, όπως αναφέρουμε εδώ και καιρό, με την ΕΤΕ έως το 0,278 ευρώ.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι αυτή που από την αρχή της συνεδρίασης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (στα 6,58-6,68 ευρώ) καθώς καλύπτεται μόνο μικρό μέρος από το 0,57 ευρώ του μερίσματος που αποκόπηκε σήμερα. Εως τα 2,96 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, έως τα 8,77 ευρώ του ΟΤΕ, με μικρής έκτασης αγορές την τελευταία μισή ώρα.

Στα 18,27 έως 18,65 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, λειτούργησε αρχικά ως φρένο (με τη διόρθωσή της στις 11:00 και 11:50) και στη συνέχεια ως ενισχυτής (στις 13:35), καταδεικνύοντας τον σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο της στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Alpha Bank και Coca Cola οδηγούν την αγορά πάνω από τις 615-616 μονάδες, που είναι και το ζητούμενο σε «κλείσιμο» για τον Γ.Δ. σήμερα.

Σημαντικά κέρδη για Σαράντη, Fourlis στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στις 14:45 είχαν αλλάξει χέρια 66 εκατ. μετοχές λόγω της υψηλής συναλλακτικότητας και στις 4 συστημικές τραπεζικές, ο δε τζίρος στα 41,2 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v