Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Ηπια ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, καθώς η άνοδος των τραπεζικών μετοχών μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ αντισταθμίζεται από τις μεγάλες πιέσεις στον ΟΠΑΠ λόγω μερίσματος. Μέτριος ο τζίρος. Στο Λονδίνο στραμμένα τα βλέμματα των «παικτών».

Ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στραμμένο στο Λονδίνο. Κατά 0,61% υψηλότερα στις 6.300 μονάδες ο FTSE 100, σε ανάλογη κατεύθυνση στη Φρανκφούρτη ο DAX (στις 10.132 μονάδες με 0,63%), στο Παρίσι ο CAC 40 (στις 4.407 μονάδες με 0,45%) αλλά και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ (στις 17.461 μονάδες με 0,80%) και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ (στις 8.765 μονάδες με 0,73%).

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η αρχική αντίδραση των ευρωαγορών, καθώς οι τελευταίες αναφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν λόγο για πρόβλεψη υπερίσχυσης της «παραμονής» κατά 2%-4% έναντι της «αποχώρησης». Χωρίς βέβαια να σημαίνει κάτι καθοριστικό αυτό για τη συνέχεια της συνεδρίασης και την ώρα που οι μεγαλύτερες στοιχηματικές εταιρίες δίνουν ένα ποσοστό 73% υπέρ της «παραμονής». Σε υψηλό έτους η στερλίνα, στο 1,4844 δολάριο...

Κοντός... ψαλμός, που λένε, ωστόσο είναι εμφανής η διάθεση των αγοραστών/long να αναλάβουν λίγο περισσότερο ρίσκο απ' ό,τι χθες. Το αν θα δικαιωθούν ή όχι θα το ξέρουμε το βράδυ και οι αγορές θα το «μετρήσουν» από τα ξημερώματα της Παρασκευής (όσον αφορά στις ασιατικές). Υπό προϋποθέσεις, η Wall Street θα μπορούσε να προλάβει ένα προαποτέλεσμα της κάλπης σήμερα αργά το βράδυ.

Μετρά τα δώρα Ντράγκι κοιτώντας στο Λονδίνο, σημειωνόταν νωρίτερα στο Euro2day.gr για το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο Χ.Α. οι αγοραστές/long ξεκινούσαν με το... μειονέκτημα της αποκοπής του 0,57 ευρώ/μετοχή από τον τίτλο του ΟΠΑΠ, πλην όμως από τις πρώτες κιόλας εντολές επιστρατεύθηκαν αντίβαρα όπως η Πειραιώς, η Eurobank, η ΔΕΗ, αλλά και οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου κ.ά.

Από τις 613,48 μονάδες το «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 986,81 μονάδες (αντίστοιχες 49,3... παλιές) και τον FT 25 από τις 1.694,25 μονάδες (αντίστοιχες 169,5 μονάδες).

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ οι πρώτες πράξεις έγιναν 3'-4' μετά το άνοιγμα, ξεκινώντας από την προσαρμοσμένη τιμή και στο εύρος των 6,60-6,64 ευρώ. Με τον ΟΠΑΠ στο μείον 5,71% στα πρώτα 10' της συνεδρίασης, η πίεση απορροφήθηκε από το 3,17% της μετοχής της Alpha Bank, της δεύτερης πιο δεικτοβαρούς μετά την Coca Cola.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο είχαμε αναφερθεί στη στάθμιση των ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Coca Cola, ακριβώς για να έχουμε καλύτερη εικόνα του... ανοίγματος της συνεδρίασης αμέσως με την αποκοπή και τις πρώτες συναλλαγές στον τίτλο του Οργανισμού. Από τα χαμηλά ημέρας (6,58 ευρώ στις 10:48) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 420 εκατ. ευρώ, μέχρι λίγο πριν από τις 11:00).

Λίγο χαμηλότερα, κατά 0,43% στα 18,41 ευρώ, η μετοχή της Coca Cola, στα 2,28 ευρώ δυνατή η Alpha Bank, ενώ ακολουθούσαν με αγοραστές η Εθνική, η Πειραιώς, η Eurobank αλλά και η ΔΕΗ. Αντιθέτως, στη μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις έως τα 8,60 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτών των πρώτων κινήσεων η σταδιακή επαναφορά του Γ.Δ. πάνω από τις 615 μονάδες -καταρχήν προϋπόθεση για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα-, με τον ΔΤΡ να φτάνει στο 2,59% και τον FT 25 στο 0,48%.

Συναλλαγές και τζίρος χαμηλότερα του μετρίου, με το καταλυτικό 88% στον τραπεζικό κλάδο. Αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Alpha Bank, υψηλός τζίρος στην Alpha Bank, όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος. Η μετοχή της Alpha Bank είναι η μόνη από τις 4 σε τρέχουσα τιμή πάνω από αυτήν της τρίτης ΑΜΚ.

Ο τραπεζικός κλάδος ευνοείται προφανώς και λόγω της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ, με πρώτο όφελος τη μείωση του ELA κατά 7 δισ. ευρώ -σύμφωνα με την ΤτΕ-, που διαμορφώνεται στα 61,5 δισ. ευρώ.

Η διεύρυνση της διόρθωσης για τη μετοχή της Coca Cola (έως 1,18% λίγο πριν από τις 11:00) πίεσε την τιμή στα 18,27 ευρώ, με συνέπεια το «γύρισμα» του 25άρη σε οριακά αρνητικό πρόσημο και την κίνηση του Γ.Δ. χαμηλότερα προς τις 611 μονάδες.

Βραχυπρόθεσμα για τον Γ.Δ. θυμίζουμε τη διακύμανση στη χθεσινή συνεδρίαση, με χαμηλό ημέρας στις 602,05 και υψηλό στις 611,66 μονάδες. Σήμερα υψηλό ημέρας -μέχρι νωρίτερα- είναι στις 615,57 μονάδες, διαμορφώνοντας πρακτικά ένα εύρος τιμών (κάτω και άνω όριο) στο οποίο κινείται ο Γ.Δ. Οποιαδήποτε παρέκκλιση (είτε πάνω από τις 616 είτε χαμηλότερα των 602 μονάδων) αλλάζει τη μέτρησή μας στο ημερήσιο, κάτι που θα δούμε -εάν χρειαστεί- στη συνέχεια.

Νωρίτερα στον Εκηβόλο «ανέβηκε» βραχυπρόθεσμη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη, με αναφορά σε σημεία-καμπής για τους βασικούς δείκτες και τη μετοχή της Εθνικής.

Στα 10 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 7 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Χωρίς πακέτα μέχρι λίγο μετά τις 11:00. Στις 22/19 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v