Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ ΑΜΚ φέρνουν οι ρυθμίσεις δανείων

Τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες πολύ πιθανόν να περιλαμβάνουν αυξήσεις κεφαλαίου και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια. Τα προβλήματα ρευστότητας, οι λήξεις δανείων και η ανάγκη κεφαλαίων. Ενδεικτικά παραδείγματα σειράς εταιριών.

Μπαράζ ΑΜΚ φέρνουν οι ρυθμίσεις δανείων

Το Euro2day.gr είχε δημοσιεύσει στις 21 Μαρτίου άρθρο με τίτλο «Μπαράζ ΑΜΚ αναμένονται στο β' εξάμηνο», σύμφωνα με το οποίο αρκετές εισηγμένες εταιρείες που αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας θα θέσουν επί τάπητος το θέμα της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης από παλαιούς ή και νέους μετόχους.

Καταλυτικά μάλιστα προς αυτή την εξέλιξη θα μπορούσαν να δράσουν παράγοντες όπως: α) Η αναμενόμενη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία μετά και τη θετική αξιολόγηση της χώρας από τους Ευρωπαίους δανειστές της (κάμψη αβεβαιότητας και διαμόρφωση πεδίου καλύτερης ορατότητας), β) Ανάγκη για αναδιαρθρώσεις των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, καθώς μια κεφαλαιακή ένεση από την πλευρά των μετόχων προδιαθέτει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγάλες χρονικές μετακυλίσεις λήξεων, σε λογικότερα επιτόκια και ενδεχομένως σε άμεσα ή έμμεσα κουρέματα υπολοίπων.

Μάλιστα, οι διοικήσεις αρκετών εταιρειών δημοσιοποίησαν τις σχετικές σκέψεις τους στο πλαίσιο των πρόσφατων τακτικών γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους.

«Ναι, η εταιρεία μελετάει το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αλήθεια είναι πως εξετάζονται διάφορα σενάρια μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την τρέχουσα ανισορροπία (αρνητικά ίδια κεφάλαια), ωστόσο σήμερα δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ. Το θέμα μάλιστα ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με τις πιστώτριες τράπεζες σχετικά με την αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού που λήγει μέσα στο φθινόπωρο του 2016.

«Οι σχέσεις μας με τις τράπεζες είναι πολύ καλές. Οι συζητήσεις μας για την αναδιάρθρωση του δανεισμού μας θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι και εκεί θα μπει και το κεφαλαιακό ζήτημα του Ομίλου, στο οποίο εντάσσεται και το ενδεχόμενο της αύξησης του μετοχικού μας κεφαλαίου. Αποφάσεις φαίνεται πως θα ληφθούν μέσα στο 2017», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σφακιανάκης, κ. Σταύρος Τάκη, κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.

«Εμείς ως διοίκηση κοιτάζουμε να βελτιώνουμε όσο μπορούμε το οικονομικό αποτέλεσμα της εταιρείας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, ενώ αναμένεται η κατάληξη των συνομιλιών με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παράλληλο εξορθολογισμό των τραπεζικών της υποχρεώσεων», υποστηρίζει ο κ. Στέργιος Νέζης, πρόεδρος της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ.

Η γενική συνέλευση της Dionic αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να ψηφίσει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους έως τεσσάρων εκατ. ευρώ και παραίτηση των παλαιών μετόχων. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία, μετά τις αναδιαρθρώσεις των δανειακών υποχρεώσεων και από τις υπόλοιπες δύο τράπεζες (οι άλλες το έχουν πράξει), αρκούν πρόσθετα κεφάλαια γύρω στο 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίπτωση του ΜΟΔ έχουν ήδη προσεγγιστεί σημαντικοί επενδυτές.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος της ΓΕΔ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως: α) Η εταιρεία είναι πλήρως ενήμερη στις υποχρεώσεις της με τις τράπεζες καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. β) Η επαναφορά των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου σε θετικά επίπεδα θα απαιτήσει αρκετό χρονικό διάστημα και ενδεχομένως μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. γ) Το θέμα της συγκεκριμένης ΑΜΚ θα εξεταστεί προς το τέλος του έτους, καθώς θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί καλή οικονομική πορεία το 2016 και η θέση γερών βάσεων προκειμένου να υπάρξει ένα επίσης καλό 2017.

H εταιρεία επίπλων Βαράγκης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες υποχρεώσεις της, σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου: α) Από την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς εταιρείες των βασικών μετόχων β) Μέσα από χρηματοδότηση του βασικού ομολογιούχου της εταιρείας προς τους βασικούς μετόχους, προκειμένου οι τελευταίοι να καλύψουν και νέα ΑΜΚ.

Η επιβίωση της Τηλέτυπος περνά και αυτή μέσα από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η υλοποίηση της οποίας αποτελεί ζητούμενο.

Σειρά άλλων περιπτώσεων

Διαφορετική είναι η περίπτωση του ΙΑΣΩ, ωστόσο και αυτή μπορεί να καταλήξει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο επόμενο έτος. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου, ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ κ. Γιώργος Σταματίου σημείωσε πως όχι μόνο δεν θα διανεμηθεί μέρισμα αλλά «φοβάμαι μην κληθούμε να κάνουμε και αύξηση κεφαλαίου».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν επείγει γιατί ήδη ο Όμιλος προχώρησε πέρυσι σε αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων, μέσω της οποίας πέτυχε σημαντικές επιμηκύνσεις λήξεων. Αντίθετα, το σενάριο της ΑΜΚ θα μπορούσε ενδεχομένως να υλοποιηθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και μάλιστα θα εξαρτηθεί από τη στάση κυβέρνησης-ΕΟΠΥΥ στο ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τους παρόχους ιδιωτικής υγείας.

Η εισηγμένη εταιρεία Ευρωσύμβουλοι ήδη ολοκλήρωσε μικρού ύψους αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η ψηφισθείσα αύξηση κεφαλαίου από τη ΓΣ της Trastor ΑΕΕΑΠ είναι αποτέλεσμα της πρόθεσης της εταιρείας για πρόσθετες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Για τον ίδιο λόγο, θα περίμενε κάποιος μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και από την Εθνική-Πανγαία, που επίσης δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΕΕΑΠ.

Η ΑΜΚ της Τζιρακιάν καθυστερεί εδώ και χρόνια, ωστόσο σημαντικά ποσά έχουν ήδη μπει στην εισηγμένη από τους βασικούς της μετόχους. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση της Compucon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v