Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κρατούν το κλειδί της τάσης

Οι αδυναμίες της εγχώριας αγοράς και η αναζήτηση καταλύτη που θα κάνει τη διαφορά. Προβληματίζει η διεθνής αστάθεια αλλά και η συσσώρευση ανοικτών μετώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πτωτικό το άνοιγμα.

Πρώτη του μήνα με τραπεζικές πιέσεις στα ευρωχρηματιστήρια, με διόρθωση η Wall Street και «βουτιά» 3,7% για το πετρέλαιο.

Απώλειες 0,30% για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α., «κλείσιμο» οριακά χαμηλότερα των σημαντικών 571 μονάδων, με... υπαιτιότητα το αρνητικό γύρισμα των τραπεζών από τα υψηλά της αρχής (731,66 μονάδες) έως τα χαμηλά των 681,31 και τελική διαμόρφωση λίγες μονάδες πιο πάνω.

Απολογισμός μέτριος όσον αφορά στις συναλλαγές, μετά βίας 48,5 εκατ. κομμάτια, και πολύ μέτριος τζίρος μόλις 29,1 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο.

Αρχή του μήνα χωρίς ουσιαστικές εκπλήξεις και μεταβολές με ίσως μόνη ενδιαφέρουσα τη συνεχιζόμενη διαφοροποίηση επιλεγμένων blue chips, συγκεκριμένα περίπου δέκα (από τα 21 του δείκτη) που μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση «μετρούν» θετική απόδοση.

Τα stress tests δεν τόνωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με συνέπεια το πρόβλημα απλώς να «κουκουλώνεται», να επιχειρείται να μετατεθεί για εύθετο χρόνο και τη διαχείρισή του όλο και πιο δύσκολη από τη στιγμή που αφορά εμβληματικούς ομίλους-σύμβολα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας.

Είναι προφανές πως και η «τραπεζική κρίση» στην Ευρωζώνη ακολουθεί την γενικότερη κρίση που έχει το ευρωσύστημα και πλέον δεν περιορίζεται στα... χρηματοοικονομικά ή απλώς στις αδυναμίες της οικονομίας που ανέδειξε ο δείκτης PMI σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία αλλά στην κατάπτωση και ηθικά και κοινωνικά και πολιτισμικά (και όχι μόνο) του κεντρικού συστήματος. Αλλά αυτό είναι μία άλλη, μεγάλη και σύνθετη συζήτηση που ξεφεύγει της καθημερινής intraday προσέγγισής μας...

Ωστόσο, ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, είναι αυτός που θα συνεχίσει να δίνει τον τόνο είτε ανοδικά είτε καθοδικά, που θα επηρεάζει τη συνολικότερη εικόνα των χρηματιστηρίων και η ουσία είναι πως από την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit, δηλαδή από την 24 Ιουνίου και μετά οι ευρωαγορές είτε ανέκαμψαν είτε υπερκάλυψαν τις σημαντικές απώλειες των πρώτων συνεδριάσεων που ακολούθησαν. Υστέρησε το Χ.Α., που για λόγους εγγενείς υποαπέδωσε έναντι των υπολοίπων, συμπεριλαμβανόμενων των θεωρούμενων προβληματικών της περιφέρειας.

Για το Χ.Α. το πρόβλημα-ρυθμιστής παραμένει η διαχείριση των NPE's, η εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση απασφάλισης μίας «βόμβας» (φτάνει πια στο 70% του ΑΕΠ), που εάν δεν προχωρήσει εχθές θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Εύλογη, κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, η επιμονή του διοικητή της ΤτΕ σε αυτό το θέμα, η εστίασή του στα «μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα», η προτεραιότητα του Γιάννη Στουρνάρα σε αυτό το μείζον θέμα (και επίσης πάντα κατά την ταπεινή γνώμη μου, καλά κάνει και δεν απαντά στις πολιτικού χαρακτήρα «επιθέσεις» μελών της κυβέρνησης).

Χωρίς απασφάλιση της «βόμβας», το λέμε εδώ και μήνες, ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να πάει πουθενά, συνεπώς από το Χ.Α. δεν θα μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, βλέψεις για κάτι καλύτερο που θα ξεπερνά τις 780 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Και για ορισμένους, αισιόδοξος θεωρούμαι.

Το πρόβλημα για το Χ.Α. είναι πως δεν μπορεί να ξεκολλήσει ούτε στην περίοδο που τα διεθνή χρηματιστήρια προχώρησαν σε τρελές αποδόσεις και «νέα υψηλά», το θέμα είναι πως για το Χ.Α. η όποια κίνηση περιορίζεται σε λιγοστά blue chips και λίγες μικρότερες εταιρίες που ακόμη διαφοροποιούνται. Πέραν αυτών ουδέν.

Επιπλέον, για τους traders πρόβλημα είναι εδώ και 9 συνεδριάσεις η αδυναμία του Γ.Δ. να ξεφύγει από ένα στενό εύρος διακύμανσης που μόνο εχθές ενισχύθηκε λίγο από τις 559-571 προς τις 576 μονάδες και μέχρις εκεί.

Οπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, το τοπικό υψηλό των 1.548 μονάδων για τον FTSE 25 ίσως να σήμαινε και τη λύση σχηματισμού συσσώρευσης στα επίπεδα του 25άρη, με τον ΔΤΡ να καταγράφει τη μεγαλύτερη διακύμανση κλείνοντας πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.550 ξαναβάζει τους long μέσα στο παιχνίδι, στην πιθανότητα απώλειας των 1.490 δίνει επιπλέον «όπλα» στους short για τη συνέχεια. Σημειωτέον πως η προηγούμενη περίοδος συσσώρευσης του Γ.Δ. σε τόσο στενό εύρος οδήγησε σε μικρή αναπήδηση του έως 5% υψηλότερα (για να συνεχίσει χαμηλότερα).

Βραχυπρόθεσμα το Χ.Α. όσο αδυνατεί να υπερβεί τις 580 μονάδες παραμένει σε short κλίση, με τις τράπεζες κάτω, αλλά μία 10άδα blue chips σε άνοδο, εικόνα που θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα.

Από τα blue chips, σηματωρός η μετοχή του ΟΠΑΠ με ισχυρούς αγοραστές (και πωλητές) εδώ και μέρες, από τα μεσαία του δείκτη ο Μυτιληναίος και η Jumbo (και λόγω μερίσματος), ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρακολουθείται κυρίως από short παίκτες.

Ο Βασίλης Μαρκάκης εστιάζει από τις τράπεζες στην Εθνική, εκτιμώντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπέρβασης του 0,2030 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι μεσολαβούν οι ισχυρότατες αντιστάσεις στο 0,2050 (εκθ. ΚΜΟ 30 ημερών) και στο 0,2080 ευρώ (κατερχόμενη γραμμή τάσης) το πιθανότερο σενάριο για την ΕΤΕ είναι να κινηθεί προς το 0,2165 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ΕΤΕ ως οδηγός του ΔΤΡ θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, όχι μόνο για τον κλάδο αλλά συνολικότερα για τον FTSE 25. Δηλαδή να επιβεβαιωθεί -σε αυτήν τη φάση της αγοράς- η κίνηση του δείκτη πάνω από τις 1.550 (και αντίστοιχα του Γ.Δ. πάνω από τις 580 μονάδες).

Βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον στα blue chips, που εχθές κινήθηκαν και διαμορφώθηκαν στο τέλος με κέρδη, δηλαδή στον ΟΠΑΠ, σε Τιτάν, σε Μυτιληναίο, σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε Motor Oil, σε ΕΧΑΕ, σε ΕΥΔΑΠ, στην δεικτοβαρή Coca Cola και στον ΟΛΠ.

Στα 7,33 δολάρια το GREK, κατά 2,40% χαμηλότερα με απώλειες 0,18 δολάριο. Στα 12,44 (κατά 4,80% ενισχυμένο με 0,57) το S&P 500 VIX, στα 1.356,15 δολάρια ο χρυσός (-3,45% κατά 0,25%), στο 1,1178 η ισοτιμία ευρώ/δολάριο, στο 1,3195 η στερλίνα/δολάριο και στο 0,687 το US 2Y Yield.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v