Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερισχύουν οι πωλητές (και) στο Χρηματιστήριο

Χαμηλότερα κινείται το Χρηματιστήριο με ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο πλην Πειραιώς. Στο -4% η μετοχή της Εθνικής. Απώλειες για Folli Follie, Eurobank, Alpha, OTE. Κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Ελλάκτωρ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Δεν κράτησε για πολύ η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όλο και κοντύτερα στα χαμηλά ημέρας κάτω από τις 570 μονάδες το Χ.Α.

Απώλειες για τραπεζικές μετοχές και προβληματισμός από τα στοιχεία ΡΜΙ στην Ευρώπη και στη Βρετανία, μοιρασμένη η εικόνα για τις μετοχές του FTSE 25 στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οπως σημειώνεται αναλυτικά σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, η αρχικά ανοδική πορεία ανατράπηκε καθώς προβληματίζουν τα αποτελέσματα και η αξιοπιστία των stress tests, με ενδεικτικό το «γύρισμα» του DAX από τις 10.459,34 σταδιακά προς τις 10.354 μονάδες νωρίτερα.

Η περίπτωση της Unicredit είναι ενδεικτική όχι μόνο για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, αλλά γενικότερα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην «ευρωπεριφέρεια» (αλλά όχι μόνο), με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να μένει -σε αυτήν τη φάση- εκτός στόχαστρου.

Ωστόσο, η ευρύτερη αμφισβήτηση που έχει δημιουργηθεί εδώ και 2-3 ώρες με συνέπεια τις ρευστοποιήσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, επηρεάζει- σε πολύ μικρότερο βαθμό - και το ΧΑ. Από τις 731 στις 691 μονάδες, πριν από λίγο ο Δείκτης Τραπεζών, με την Εθνική να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις Eurobank και Alpha Bank. Εως 3,47% υποχωρεί η μετοχή της ΕΤΕ, που χάνει τη σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη του 0,198 ευρώ, έως 2,75% της Eurobank, έως 1,69% της Alpha Bank.

Θετικό πρόσημο πλέον μόνον για τη μετοχή της Πειραιώς, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει πως ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι ο 3ος παίκτης στο σχήμα διαχείρισης ΚΚR.

Ομως κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola, με το αρνητικό γύρισμα της από τα 18,66 στα 18,45 ευρώ να επιβαρύνει τον FTSE 25 και τον Γ.Δ. (στο ποσοστό συμμετοχής στην διαμόρφωση της στάθμισης αυτών των δύο βασικών δεικτών).

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του Μυτιληναίου (με λιγοστές στη ΜΕΤΚΑ) που κυμαίνεται σε στενό εύρος 3,93-3,89 μονάδων αδυνατώντας -προς ώρας- να υπερβεί τον πρώτο σημαντικό στόχο των 4 ευρώ.

Ούτως ή άλλως υποτονικό το κλίμα στο ΧΑ, με περιορισμένες συναλλαγές και τζίρο, με το 66% στον τραπεζικό κλάδο. Συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές -εκτός από τον τραπεζικό κλάδο- σε ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FF Group, Grivalia, Jumbo και ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, MIG, EXAE, Σαράντη κ.ά.

Σημαντική η πίεση στη μετοχή του FF Group, καθότι πραγματοποιείται με μάλλον αυξημένες συναλλαγές και τζίρο, κάτι που αποδίδεται σε αναφορά του Bloomberg πως πιθανολογείται η αποεπένδυση των μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών της Fosun, σε διεθνές επίπεδο. Χωρίς να είναι γνωστό κάτι ειδικότερα που θα μπορούσε να αφορά και τον ελληνικό όμιλο, μερίδα αναλυτών αποδίδουν σε αυτήν την αναφορά του Bloomberg μέρος των σημερινών ρευστοποιήσεων.

Στις 14.10' είχαν αλλάξει χέρια 32,4 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 17,6 εκατ. ευρώ, από τους χαμηλότερους για το 2016.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v