Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει το πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Ανακόπηκε η ανοδική κίνηση καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν με ηπιότερο ρυθμό παράλληλα με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Τα αποτελέσματα των stress test και τα στοιχεία PMI καθορίζουν την τάση στην Ευρώπη. Πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής.

Στον αρχικά ανοδικό ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επιχείρησαν να κινηθούν οι αγοραστές στο Χ.Α. προκειμένου να διατηρηθεί η βραχυπρόθεσμη κίνηση. Με σημαντικά κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, οι long είχαν τον πρώτο λόγο από το Μιλάνο μέχρι τη Φρανκφούρτη, με ηπιότερη την τάση να διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εως τις 576,32 μονάδες αρχικά ο Γενικός Δείκτης, την ώρα που ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν 0,96% προς τις 10.438 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο σε υπεραπόδοση. Ανάλογη ήταν η αρχική εικόνα και στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη. 

Ωστόσο η αρχική ευφορία έδωσε τη θέση της στον προβληματισμό μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή (PMI) τα οποία έδειξαν ότι με εξαίρεση την Γερμανία ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε Ιταλία και Ισπανία ο δείκτης υποχώρησε σε χαμηλά πολλών μηνών. Μετά από αυτή την εξέλιξη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του Νότου γύρισαν σε αρνητικό έδαφος.

Στο Χ.Α. υποτονικό το κλίμα, όπως λίγο έως πολύ αναμενόταν, με το μεγαλύτερο μέρος του περιορισμένου ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται σε τραπεζικές μετοχές και λιγότερο στους τίτλους των FF Group, OTE, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου κ.ά. Εύλογη η κινητικότητα για τη μετοχή του Μυτιληναίου λόγω της αναμενόμενης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, με τους long να υπερτερούν στην φερώνυμη μετοχή και τους short οριακά στον τίτλο της ΜΕΤΚΑ.

Μικτές τάσεις διαμορφώνονται στον τραπεζικό κλάδο, με αγοραστές σε Πειραιώς, Eurobank και AlphaBank και με πωλητές στην Εθνική. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, λιγότερος σε Πειραιώς, με την προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών να εστιάζεται στις ραγδαίες εξελίξεις που κυριαρχούν στους συστημικούς ομίλους.

Το σταθερά θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη πάντως ανακόπηκε πέριξ της 11:40, οπότε και οριακά γύρισε σε αρνητικό έδαφος. Ετσι κινείται στο κρίσιμο όριο των 571 μονάδων (όπως έχει αναφερθεί σχετικά στο προσυνεδριακό σχόλιό μας και προ ολίγου στον Εκηβόλο).

Ζητούμενο τεχνικά ένα κλείσιμο του Γ.Δ. πάνω ακριβώς από αυτό το όριο, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν ο ΔΤΡ δεν χάσει τις 708 βία τις 705 μονάδες.

Με σταθερούς πωλητές στη μετοχή της ΕΤΕ, μετά τις 11:30 ο κλαδικός δείκτης δοκιμάζεται στο χαμηλότερο -μέχρι τώρα- σημείο ημέρας, με τον τραπεζικό τίτλο να πρέπει να κρατήσει το 0,198 ευρώ σε κάθε περίπτωση. Εως το 0,153 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, έως το 1,78 ευρώ της Alpha Bank και έως το 0,523 ευρώ της Eurobank.

Μακράν, αρκετά μακράν, της τιμής της τρίτης ΑΜΚ και οι τέσσερις συστημικές μετοχές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση και τους short να διατηρούν ξεκάθαρο πλεονέκτημα κυρίως στη μετοχή της Εθνικής.

Στα 8,64-8,75 ευρώ με μικρές απώλειες η μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,18 ευρώ του ΟΠΑΠ και στα 2,78 ευρώ με πωλητές ο τίτλος της ΔΕΗ. Σημειωτέον πως η Επιχείρηση αποτιμάται συνολικά στα μόλις 651,9 εκατ. ευρώ.

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη σχετική κινητικότητα στον Μυτιληναίο, στην Jumbo, στη Motor Oil και στη δεικτοβαρή Coca Cola. Στα 18,61 ευρώ με άνοδο 0,54% και ικανοποιητικές συναλλαγές η μετοχή αποτελεί και σήμερα βαρόμετρο για τη διακύμανση του FT 25.

Λίγο πριν από τις 11.30 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 14,5 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 6,7 εκατ. ευρώ. Το 78%, όπως προαναφέρθηκε, έχει γίνει στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v