Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτυπήματα στις τράπεζες σε Ευρώπη και ΧΑ

Νέες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 560 μονάδες. Στο επίκεντρο των πωλήσεων και στην Ευρώπη ο κλάδος με τις πιέσεις να είναι έντονες στην Ιταλία. Σε ιστορικό χαμηλό η τιμή της Commerzbank.

Τραπεζικό sell off στην Ευρώπη, ψυχραιμότερη η διόρθωση στο Χ.Α. Σε δίνη ρευστοποιήσεων που επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν λιγότερο ή περισσότερο υπό το βάρος των πιέσεων συνέπεια της αμφισβήτησης των επενδυτών στα αποτελέσματα των stress tests και στην... επόμενη ημέρα του ευρωσυστήματος.

Στο κόκκινο το Χ.Α., σε βαθύ κόκκινο η ευρωπεριφέρεια, με νέα -δεύτερη συνεχόμενη- προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της UniCredit στο Μιλάνο, με νέες σημαντικές πιέσεις σε Μαδρίτη αλλά και Λισσαβώνα, Δουβλίνο, την ώρα που στην Αθήνα ο τραπεζικός κλάδος μετρά απώλειες που φτάνουν το 3%.

Στις τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές αναφέρεται σχετικά το Euro2day.gr με αφορμή την έξοδο των Deutsche Bank -κυρίως- και της Credit Suisse -δευτερευόντως- από τον δείκτη Stoxx Europe 50 (την ερχόμενη Δευτέρα), την προειδοποίηση της Commerzbank που βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό και έπεται συνέχεια.

Σαν να μην έφταναν αυτά, άλλη μία ισχυρή επενδυτική φωνή, του James «Jamie» Dimon έρχεται να προειδοποιήσει πως ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης είναι πιθανός με αφορμή ένα Brexit.

Επιβεβαίωση όσων εδώ και μήνες υποστηρίζουν ότι (τουλάχιστον) από την αρχή του έτους το «διεθνές κεφάλαιο» αποεπενδύει σε ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών αξιών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στη συνέχεια.

Τουλάχιστον στο Χ.Α., οι πιέσεις αναπόφευκτες μεν, σαφώς ηπιότερες όμως έναντι αυτών που δέχεται ο κλάδος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι θέσεις των ξένων έχουν μειωθεί (και απαξιωθεί) σε σημαντικό βαθμό, ο κλάδος δεν είχε ακολουθήσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών (μετά τις 23/6), οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα εδώ και καιρό από τα ξένα σπίτια και τα ισχυρά funds.

Στις 660 μονάδες ο ΔΤΡ, πιέζοντας τον FTSE 25 έως 1,85% χαμηλότερα στις 1.492 μονάδες, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να χάνει έδαφος προς τις 560 μονάδες.

Εχοντας ως όριο διακύμανσης τις τελευταίες εννιά συνεδριάσεις τις 559-571 μονάδες (και εχθές έως τις 576 μονάδς) μένει να φανεί άμεσα εάν για τον Γ.Δ. θα ενεργοποιηθούν εντολές πώλησης στην περίπτωση που χαθούν και οι 559-558 μονάδες και εάν σε συγκεκριμένα blue chips βγουν πωλητές.

Ειδικότερα σε αυτά τα blue chips, που τουλάχιστον στη χθεσινή συνεδρίαση τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι αγοραστές και οι long παίκτες στα Παράγωγα.

Μόλις δύο μετοχές με θετικό πρόσημο(*) ΜΕΤΚΑ και ΟΛΠ (αλλά με μόλις 5 μετοχές αξίας 67 ευρώ!), τέσσερεις σταθερές, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στο κόκκινο οι υπόλοιπες και φυσικά οι τέσσερεις συστημικές τραπεζικές.

Ενθαρρυντικό το ότι συναλλαγές και τζίρος παρέμεναν σε χαμηλότατα επίπεδα, πως ο ρυθμός παρέμενε βραδύς και το 72% επικεντρωνόταν σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Ισχνός ο τζίρος σε μετοχές των ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με ενδεικτικότερη την τελευταία. Μόλις ένα... ρετάλι μετά από 30΄ συνεδρίασης, χωρίς ουσιαστικό βάθος πωλητών (αλλά ούτε και αγοραστών).

(*) Στις 11.05 είχαν αλλάξει χέρια 5,8 εκατ. μετοχές, αξίας μόλις 2,9 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v