Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει «διαφυγή» το Χρηματιστήριο

Στους ρυθμούς της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και στον απόηχο της ΔΕΘ αναμένεται να κινηθεί η επόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο και η ολοκλήρωση του rebalancing. Τα αρνητικά σινιάλα από το τζίρο και οι φόβοι για τις μετοχές των τραπεζών.

Με εβδομαδιαίες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα. Εν μέσω αμφίσημων μηνυμάτων από τις ξένες αγορές και το εσωτερικό μέτωπο το ΧΑ επανήλθε στον εγκλωβισμό του στο εύρος των 550-580 μονάδων.

Συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με απώλειες 6,25% σε διάστημα εβδομάδας και εκ νέου "βύθιση" των συναλλαγών στους τζίρους του... Αυγούστου. Τα μηνύματα από τον τζίρο απογοητευτικά, σχεδόν 55% λιγότερος από το μέσο όρο μηνός με το σχεδόν 75% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Επενδυτική άπνοια στη λεγόμενη "μεσαία κεφαλαιοποίηση", καθώς για ακόμη συνεδρίαση την Παρασκευή υπήρξαν μετοχές στις οποίες δεν έγινε καν πράξη αρχής.

Ενδεικτικά την Παρασκευή χωρίς πράξη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τις μετοχές των Δρομέα, Ικτίνου, Paperpack ενώ στις Quality, Creta Farms, Centric και Τεχνική Ολυμπιακή η αξία συναλλαγών συνολικά δεν ξεπέρασε τα 185 ευρώ (!). Πρακτικά αυτό δεν είναι αγορά, με την απογοητευτική εικόνα να αποτυπώνει την επενδυτική... αποχή πολλών ξένων, τη μη ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς, την περιθωριοποίηση της.

Τι μπορεί να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα, έχοντας σαν γνώμονα την έκλαμψη της Τετάρτης- Πέμπτης (31/8-1/9) δηλαδή στο διήμερο που άλλαξαν χέρια 85+45=130 εκατ. ευρώ με παράλληλη υπέρβαση των 575 μονάδων;

Κατά την εκτίμηση μας λίγα πράγματα, καθώς το διάλειμμα της 31/8-1/9 το είχαμε αποδώσει περισσότερο σε προσπάθεια "καλλωπισμού" των θεσμικών χαρτοφυλακίων λόγω "κλεισίματος μηνός" και όχι σε κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση που θα μπορούσε να έχει μονιμότερη επενέργεια (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η ερχόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται από την πορεία της διαπραγμάτευσης δανειστών-Αθηνών, την λήξη της σειράς μηνός Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα την Παρασκευή, τις τελευταίες κινήσεις (πωλήσεις-αγορές) εν όψει της εξόδου των μετοχών των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ από τους δείκτες Stoxx 600.

Το γεγονός, πως την τελευταία εβδομάδα το ΧΑ δεν επηρεάστηκε ούτε από την ΕΚΤ ούτε από το Eurogroup δεν αλλάζει ιδιαίτερα τα δεδομένα που είχαμε καθώς σημαντικό ήταν εξ' αρχής το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και κρίσιμη η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως εάν η Αθήνα υλοποιήσει όντως έγκαιρα τις υποχρεώσεις της, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, (προαπαιτούμενα, αρχή επόμενης αξιολόγησης, αναδιαρθρώσεις κ.λ.π) τότε υπάρχουν πιθανότητες κάτι να κινηθεί (και) στο χρηματιστήριο. Ειδάλλως θα είναι μονόδρομος η περαιτέρω απαξίωση της αγοράς και η διόρθωση της χαμηλότερα.

Η επενδυτική... αποχή των ξένων, κατ΄άλλους τιμωρητική στάση των ξένων funds απέναντι στην απραξία της Αθήνας αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία του Αυγούστου και στην απογοητευτική εικόνα της πλειονότητας των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Για μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ούτε λόγος να γίνεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Εμφανής η μείωση θέσεων από μετοχές του FTSE25 και ειδικότερα για τους τίτλους των ΓΕΚ/Τέρνα, Viohalco, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ κ.α. με συνέπεια να επιβαρυνθεί περισσότερο η εικόνα κι άλλων blue chips.

To απογοητευτικό είναι, πως το ΧΑ αντιδρά με καθυστέρηση και υποαποδίδοντας στην κάθε ανοδική κίνηση των ξένων αγορών και είναι από τις πρώτες που εγκαταλείπεται σε κάθε διόρθωση που εκδηλώνεται εκτός συνόρων. Λογικό είναι οι ανησυχίες να φουντώνουν μετά την εικόνα που έδειξε η Wall Street την Παρασκευή.

Μάλιστα κορυφαίος επιχειρηματίας ιστορικής εισηγμένης ο οποίος κατά το παρελθόν είχε εκφράσει την σκέψη να... μετακομίσει εκτός Ελλάδος ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος και απογοητευμένος από την κατάσταση που συνεχίζεται στην αγορά. Ακόμη και οι παρουσιάσεις μας σε ξένα Road Shows, σημείωνε, είναι χωρίς αντίκρισμα και πολύ συχνά οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε θέση να απολογούνται για την κυβερνητική αβελτηρία, την απραξία, το τέλμα και το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα.

Κατά την εκτίμηση μας χειρότερο και από κάθε... ανάλυση ήταν το δήγμα του Bloοmberg, πως το ΧΑ ανήκει (από την πλευρά της απόδοσης) στην κατηγορία των αγορών της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας. Σύμφωνοι, το κάθε Bloomberg εξυπηρετεί και άλλα συμφέροντα, πλην όμως τόση απαξίωση και να μην προβληματίζεται κανείς υπεύθυνος/αρμόδιος...

Κλάδος - «κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός με τελευταία ενθαρρυντική ένδειξη το κλείσιμο του ΔΤΡ ακριβώς πάνω στην γραμμή των 680 μονάδων, καθώς η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με απώλειες και για τις 4 μετοχές. Στα 1,65 ευρώ η Alpha Bank, στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 7,30% σε μέτρηση εβδομάδος.

Στα 0,195 η Εθνική με απώλειες 5,34%, στα 0,539 η Eurobank με 4,77% και η Πειραιώς στα 0,141 ευρώ με εβδομαδιαία διόρθωση 6,62% .

Το περίεργο είναι, πως εάν για τον τραπεζικό κλάδο εάν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο υπάρχουν περιθώρια σημαντικής υποχώρησης καθώς σε διάστημα μηνός εγγράφονται -ακόμη- θετικές αποδόσεις.

Εάν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις για βελτίωση του κλίματος τότε πιθανότατα να συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο από την πλευρά traders που σε αυτές τις τιμές μετρούν -ακόμη- θετική απόδοση.

Πρακτικά εάν δεν αλλάξει το κλίμα και στις τέσσερις μετοχές υπάρχει περιθώριο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων (μηνιαίων) θέσεων με ενδεικτική την περίπτωση της Eurobank. Στα 0,539 ευρώ η απόδοση παραμένει -ακόμη- υψηλή στο 21,67% σε διάστημα μηνός. Δευτερευόντως σε Πειραιώς και Εθνική.

Συνεπώς εάν από την αρχή της εβδομάδας δεν δημιουργούν προϋποθέσεις επανόδου του ΔΤΡ υψηλότερα των 700 μονάδων (το ταχύτερο δυνατόν) τότε οι short θα έχουν εμφανές πλεονέκτημα.

Τεχνικά για τον ΔΤΡ, όπως μετρά ο Βασίλης Μαρκάκης ενδεχόμενη παραβίαση της ζώνης στήριξης που οριοθετείται από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών (683,9 μονάδων) και τον εκθετικό ΚΜΟ 9-10ημερών θα επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα. Ακριβώς σε αυτό το σημείο-μεταίχμιο έχει υποχωρήσει ο ΔΤΡ με την τάση να κρίνεται Δευτέρα- Τρίτη.

Επίσης σε «πονηρό» σημείο υποχωρεί ο ΓΔ (προς τις 560 μονάδες) καθώς την Παρασκευή διόρθωσε ενδοσυνεδριακά έως τις 561,68 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Θυμίζουμε, πως την τελευταία φορά που ο ΓΔ δοκιμάσθηκε στην περιοχή των 560 μονάδων ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών με αποτέλεσμα να διαγραφεί μία σύντομη ανοδική έκλαμψη προς τις 585 μονάδες. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.

Για αυτό η συνεδρίαση της Δευτέρας θεωρείται σημαντική, καθώς θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να αντιδράσει με τον ΓΔ από τις 560 και τον ΔΤΡ από τις 680 μονάδες ή θα υποχωρήσει χαμηλότερα.

Λιγοστές οι μετοχές του δείκτη με εβδομαδιαία ανοδική τάση, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την θέση των long παικτών.

Αναλυτικά μόνο για τις μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, Coca Cola, Lamda Development, Jumbo, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ είναι διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμα (εβδομαδιαία ) ανοδική τάση. Για μόνον 7 από τις 25 του δείκτη.

Σ.Σ. Η...μαγική εικόνα, που εμφανίσθηκε για ακόμη μία φορά με το οριακά θετικό "κλείσιμο" του ΓΔ σχεδόν αποκλειστικά λόγω του 4,19% στα 19,90 ευρώ της δεικτοβαρούς Coca Cola, κι αυτή την φορά στην δημοπρασία ενισχύει τα όσα είχαμε αναφέρει την Πέμπτη, στον Εκηβόλο: για τον "βαρύτερο" τίτλο του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v