Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ήρθαν ξανά τα κάτω... πάνω στο Χρηματιστήριο

Μια ακόμα συνεδρίαση που κύλησε στο κόκκινο και έκλεισε χωρίς απώλειες! Ισχυρά κέρδη σήμερα για την Coca Coca, έβαλε πλάτη και η ΔΕΗ. Πτώση για τις τραπεζικές μετοχές. Εβδομαδιαίες απώλειες 2,63% για το Γενικό Δείκτη.

Ομολογουμένως εντυπωσιακά αυτά τα οποία συνεχίζουν να διαδραματίζονται στο ταμπλώ του Χ.Α. και στις τελικές δημοπρασίες, όπου τα ενεργά χαρτοφυλάκια κάνουν, κυριολεκτικά, ότι θέλουν, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, με κυριότερο εκφραστή τον τίτλο της ΕΕΕ, ο οποίος είναι ο πλέον "βαρύς" τίτλος του Χ.Α. συμμετέχοντας στον Δείκτη με ποσοστό 12,12%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΕΕΕ στην συνεδρίαση της Τετάρτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,26% (στις 17.00 σημείωνε απώλειες 0,70%), χθες έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 5,12% και σήμερα στις 17.00 βρέθηκε στα 19,51 ευρώ (+2,15%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 19,90 ευρώ με ημερήσια κέρδη 4,19%.

Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός πως μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισαν στο υψηλό ημέρας άλλοι τέσσερις Δεικτοβαρείς τίτλοι, είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αναδυθεί από το αρνητικό πρόσημο και να "ακούσει" το "κουδούνι" της λήξης με οριακά κέρδη, προς έκπληξη όλων όσων θεωρούσαν "παιζόμενη" την επόμενη στήριξη των 564 μονάδων.

To ημερήσιο διάγραμμα της Coca Cola

Τα παραπάνω δεν εμπόδισε η κατακρήμνιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και με τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια να δίνουν "μάχες" για να αντέξει η στήριξη των 564 μονάδων, προκειμένου να μην μπουν σε δοκιμασία οι αμέσως επόμενες κοντινές στηρίξεις στις 561, 558 και 550 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη στήριξη χάθηκε ενδοσυνεδριακά και αυτό ενεργοποίησε κινήσεις "stop loss" από όσους παίκτες κινούνται με βάση τα τεχνικά δεδομένα, ενώ σημαντικές στηρίξεις χάθηκαν σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Το σημερινό, άτυπο, Eurogroup και το Ecofin που θα ακολουθήσει, δεν έκαναν και δεν θα κάνουν "σοφότερη" την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ οι δηλώσεις των Ευρωπαίων Αξιωματούχων σε καμία περίπτωση δεν καθησύχασαν τις ανησυχίες των ενεργών παικτών.

Μήνυμα στην Ελλάδα να προχωρήσει γρηγορότερα έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, ζητώντας να κλείσουν γρήγορα.

Οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών, πάντως, εστιάζουν στην απόλυτη επενδυτική αδιαφορία και συνεχίζουν να επισημαίνουν πως αυτό τα φαινόμενο αυξάνει το κίνδυνο επιθετικών κινήσεων, από Ξένα χαρτοφυλάκια που θα αποφασίσουν, έστω και καθυστερημένα, να μειώσουν δραστικά θέσεις.

Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία εβδομάδα το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 2,63% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 7,45%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 10,22% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 42,26%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως δεν σημειώθηκαν επιθετικές κινήσεις από πλευράς πωλητών, οι λίγες, σχετικά, πωλήσεις αποδείχθηκαν ικανές να διασπάσουν καθοδικά σημαντικές στηρίξεις, επιβαρύνοντας σημαντικότατα την τεχνική εικόνα.

Ξεκινώντας από την Alpha Bank, παρά το ανοδικό ξεκίνημα που την έφερε σε κέρδη έως 2,35%, στο "β΄ ημίχρονο" οι πωλητές ήταν σαφώς καλύτεροι, με αποτέλεσμα ο τίτλος να κλείσει στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 2,94%. Ξαναχάθηκε η απόλυτα αποφασιστική στήριξη της ζώνης 1,71 - 1,69 ευρώ και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, θα ξαναμπεί σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 1,54 ευρώ.

Πάνω στην στήριξη των 0,195 ευρώ (-1,52% έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και οριακά χαμηλότερα. Τυχόν καθοδική διάσπαση της εν λόγω στήριξης, ανοίγει τον δρόμο στα 0,188 ευρώ.

Στο χαμηλό ημέρας και χαμηλότερα από την στήριξη των 0,143 ευρώ, έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς (-2,03%). Επόμενη στήριξη στα 0,137 ευρώ.

Στους χθεσινούς θετικούς πρωταγωνιστές ο τίτλος της Eurobank (-2%), όμως σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Διατηρεί απόσταση ασφαλείας από την σημαντική στήριξη των 0,511 ευρώ.

Αφήνοντας τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, ελάχιστες ήταν οι μετοχές που διακρίθηκαν με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, στον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη.

Από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν ο τίτλος της ΔΕΗ (+5,24%) και σήμερα "αποφάσισε" να δώσει ανοδική αντίδραση, με το τελικό κλείσιμο να τον βρίσκει στα υψηλά ημέρας (!) Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού παραμένει "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,93 ευρώ.

Δεν είναι λίγες τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-0,85%), που ανέκαμψε σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας. Χάνοντας τα 1,26 ευρώ επιδείνωσε σημαντικά την τεχνική εικόνα, ενώ αν χαθεί η στήριξη των 1,12 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,06 ευρώ.

"Τριολέ" πτωτικών συνεδριάσεων για την Folli Follie Group (-5,67%), που έχασε την στήριξη των 20,70 ευρώ και μαζί με αυτή και το ανοδικό momentum. Επόμενες στηρίξεις στα 19,30 και 19,17 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,13%) και σύμφωνα με τα "intraday" διαγράμματα, το "stop" στο "short" εντοπίζεται στις 1560 μονάδες, με κοντινή αντίσταση τις 1547 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

-Απόστολος Μάνθος

"Στο ίδιο έργο θεατές με τον Γενικό Δείκτη για ακόμα μία φορά να ξεκινάει για μια 'πτήση' άνω των 580 μονάδων, με προορισμό τις 610 και κάπου λίγο μετά την 'απογείωση' να 'μένει από καύσιμα', προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στους λίγους εναπομείναντες βραχυχρόνιους ενεργούς επενδυτές" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η καθοδική λύση, ή μη, του πλαγιοανοδικού καναλιού, όπου το όριο στη κάτω πλευρά αποτυπώνεται πλέον πολύ κοντά στις 565 με 563 μονάδες. Καθοδική τμήση με σημαντική αύξηση στο τζίρο συναλλαγών θα ωθήσει το Γενικό Δείκτη προς το κάτω διαγραμματικό "μαξιλάρι" στήριξης των 550 με 545 μονάδων, ανοίγοντας όμως δίαυλο επικοινωνίας με το τελευταίο "προπύργιο" των "Bulls" στις 517 με 510 μονάδες.

Από πλευράς τεχνικών δεικτών στο ημερήσιο chart του Γενικού Δείκτη εμφανής είναι η "κίβδηλη" ανοδική διάσπαση των Bollinger Bands μετά την πρωτοφανή συσσώρευσή τους, γεγονός που "ανακάτεψε ακόμα περισσότερο τη τράπουλα" για όσους προσπάθησαν να πάρουν τον ανοδικό στροφέα προς τις 600 μονάδες. Άκαρπη απέβη και η προσπάθεια του Relative Strength Index (RSI) να υπερβεί τις 60 μονάδες μέτρησης, στοιχείο όπου προκάλεσε έντονη αμφισβήτηση για την ποιότητα της ανόδου στις αρχές του μήνα.

Τώρα ο ίδιος δείκτης μετά από ένα "pullback" προσπαθεί να κρατηθεί στο γνωστό του εύρος τιμών στήριξης των τελευταίων 25 συνεδριάσεων μεταξύ δηλαδή των 47 με 44 μονάδων μέτρησης.

"Εκεί όμως θα θέλει λίγο προσοχή καθώς στατιστικά όταν ο RSI λαμβάνει τιμές χαμηλότερα των 44 μονάδων δίνει βίαιη καθοδική ρότα στο Γενικό Δείκτη" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Πέτρος Στεριώτης

"Το αυξητικά κινούμενο εύρος καθοδικής διακυμανσιμότητας των τελευταίων συνεδριάσεων στο Γενικό Δείκτη, αποτελεί πιθανότατα προπομπό διαφυγής των τιμών από το 'κανάλι' του τελευταίου διμήνου" εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.

Η ειδησεογραφία που αφορά στο Eurogroup και τις εξελίξεις που αφορούν στις δανειακές υποχρεώσεις
της Χώρας επιστρέφει σταδιακά στο προσκήνιο.

Από τεχνικής άποψης, η σχετικά ήπια διορθωτική ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του "Brexit" δεν έχει επιβεβαιώσει το τελευταίο διάστημα μακροπρόθεσμα σήματα εισόδου στην Αγορά, τη στιγμή που τα μεγάλα Ξένα Χρηματιστήρια διατηρούν μέχρι τώρα, με ελεγχόμενου μεγέθους διορθώσεις, το ανοδικό τους momentum, προφανώς εκμεταλλευόμενα την άτυπη αλλά καθιερωμένη πλέον στήριξη των Κεντρικών Τραπεζών.

Κοντά σε υψηλό 2 μηνών ο Χρυσός, εκμεταλλευόμενος τη λειτουργία του ως "ασφαλές καταφύγιο" ρευστότητας.
Ο προβληματισμός όλων για τα μάκρο στις Μεγάλες Οικονομίες και τα εταιρικά αποτελέσματα του S&P 500 διατηρεί το "χάσμα" ανάμεσα στις προσδοκίες των θεμελιωδών αναλυτών και τις κινήσεις αυτών που "κυνηγούν" την τάση.

Επιστρέφοντας στον FTSE25, η αρνητική εβδομαδιαία απόδοση θα μπορούσε να δημιουργήσει τις πρώτες προϋποθέσεις σχετικά με την ενεργοποίηση εντολών "stop loss" από αγοραστικά χαρτοφυλάκια γρήγορων αντανακλαστικών.
Στο Γενικό Δείκτη, κρίσιμα σημεία στήριξης βρίσκονται στις 558 και στις 547 μονάδες, ενώ αντίσταση υπάρχει στις 585 μονάδες.

"Ανάλογα και με τον όγκο συναλλαγών των επόμενων ημερών, πιθανή διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων θα μπορούσε να ενδυναμώσει την τάση προς την κατεύθυνση της διάσπασης και να αυξήσει τη μεταβλητότητα" εκτιμά ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι περισσότερες από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, στον απόηχο της είδησης ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή έως σήμερα. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Kospi (-1,25%).

Επιβαρύνεται το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με αξιοπρόσεκτες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα Χρυσός, Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ιαπωνική Οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι του 0,2% που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, όταν ήταν διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία. Παρά την ανοδική αναθεώρηση, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει υποτονικός, δήλωσαν παράγοντες της Αγοράς.

Με ρυθμό 1,3% έτρεξε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Αύγουστο, έναντι 1,8% τον Ιούλιο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με ρυθμό 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Φαμπρίτσιο Βιόλα, ο επικεφαλής της Ιταλικής Τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, συμφώνησε να υποβάλει την παραίτηση του. Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στο Reuters πως η Τράπεζα έχει ουσιαστικά καταλήξει στον αντικαταστάτη του κ. Βιόλα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το πρόσωπο αυτό είναι ο επικεφαλής της Bank of America Merill Lynch στην Ιταλία, Μάρκο Μορέλι. Η ίδια πηγή υποστήριξε πως η αύξηση κεφαλαίου της Monte dei Paschi di Siena που προγραμματιζόταν να πραγματοποιηθεί φέτος, θα μετατεθεί πιθανότατα για τον Ιανουάριο, ή το Φεβρουάριο του 2017.

Ανέκαμψε η Βρετανική Αγορά εργασίας τον Αύγουστο, έπειτα από αύξηση στις θέσεις πλήρους απασχόλησης που αντιστάθμισε ένα μέρος των πτώσεων Ιουνίου και Ιουλίου. Η έκθεση επισημαίνει μια αύξηση στην κάλυψη μόνιμων θέσεων σε όλες τις Βρετανικές Περιοχές, εκτός του Λονδίνου, όπου ο ρυθμός της πτώσης αυξήθηκε αισθητά. Σύμφωνα με τον Guardian, έκθεση της Markit και της Recruitment and Employment Confederation έκανε επίσης λόγο για αύξηση μισθών, καθώς οι εργοδότες τόνισαν ότι είχαν ελλείψεις σε έμπειρο προσωπικό και προσέλαβαν περισσότερα στελέχη.

Οι Γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν απροσδόκητα τον Ιούλιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2,6% σε μηνιαίους όρους, έπειτα από άνοδο της τάξης του 0,2% τον Ιούνιο. Το ποσοστό δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών, που ανέμεναν αύξηση 0,25%. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εισαγωγές κατέγραψαν πτώση της τάξης του 0,7% στο μήνα, έναντι μιας μέσης εκτίμησης για αύξηση 0,8%. Η απροσδόκητη πτώση στις εξαγωγές περιόρισε το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό έλλειμμα σε 19,4 δισ. ευρώ από 21,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ένα έλλειμμα ύψους 22 δισ. ευρώ.

Η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, κατά τον οποίο επίσης είχε υποχωρήσει κατά 0,7%. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,3% για τον Ιούλιο.

"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει από τη Deutsche Bank να πληρώσει πάνω από $2,4 δισ. για το κλείσιμο της έρευνας σχετικά με τα προβληματικά ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια που πουλούσε η Τράπεζα στο παρελθόν", αναφέρει το Γερμανικό περιοδικό Manager. Το Αμερικανικό Υπουργείο αναμένεται να στείλει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Deutsche Bank ένα έγγραφο περίπου 100 σελίδων, στο οποίο θα σημειώνεται το ακριβές ποσό που θα πρέπει να πληρώσει. Η μετοχή της Γερμανικής Τράπεζας εμφάνισε διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, με τους χρηματιστές να εκφράζουν ανακούφιση ότι η Deutsche μπορεί να βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο αυτής της μακρόχρονης έρευνας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 16 Δεκεμβρίου 2016.

Υπερέβη το 1 δισ. ευρώ το ποσό που επέστρεψε στα ταμεία των Ελληνικών Τραπεζών μετά την τελευταία χαλάρωση των "capital controls". Όπως ανέφεραν εγχώριες Τραπεζικές πηγές, ο ρυθμός επανόδου του ρευστού στις Τράπεζες συνεχίζεται αμείωτος και πρόκειται κυρίως για χρήμα που ήταν "στο στρώμα".

Τους 42 μήνες έφτασε το σερί του αρνητικού πληθωρισμού στην Ελληνική Οικονομία, το οποίο συνεχίστηκε τον Αύγουστο παρά την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και τους φόρους που επεβλήθησαν τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2015 προκύπτει μείωση 0,9%, έναντι μείωσης 1,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.

Τιμή - στόχο 8,50 ευρώ και σύσταση "outperform" θέτει για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου η Piraeus Sec.
Η χρηματιστηριακή παραθέτει και τις προβλέψεις για τα κέρδη εξαμήνου της εισηγμένης. Ειδικότερα, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της Αegean θα ανέλθουν στα 17,2 εκατ., καταγράφοντας πτώση 25,4%. Για τα έσοδα της εταιρείας προβλέπει ότι θα ανέλθουν στα 271,6 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στις 19 Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά, αλλά γρήγορα αντέδρασε έως τις 569,03 μονάδες (+0,43%). Ακολούθησε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 15.48 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 561,68 μονάδες (-0,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 564,21 (-0,42%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 566,8 μονάδες με οριακά κέρδη 0,04%.

Ο τζίρος καταποντίστηκε στα 22 εκατ. από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ). Alpha Bank και ΟΤΕ απέσπασαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Lamda Development. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Eurobank, Viohalco, Folli Follie Group και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Grivalia, Folli Follie Group και Πειραιώς.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζει την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης η Intralot (+2,27%) με αυξημένες συναλλαγές, συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Flexopack (+4,90% με "καύσιμα" από τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ κοντά στα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο κινείται ο Αστέρας (+1,04%) λόγω των "πονταρισμάτων" για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης.

To διάγραμμα του Αστέρα από την αρχή του έτους

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

Παρέμεινε η γνωστή σειρά στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,268 δισ), ΟΤΕ (4,181 δισ), Alpha Bank (2,536 δισ) και ΟΠΑΠ (2,440 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.806 συμβόλαια).

Στα 3.875 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.126, 2.936 για τον Σεπτέμβριο και 2.190 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.514,5) κινήθηκε μεταξύ 1.508,75 και 1.531,25 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 ΔΕΗ, 7.000 ΟΠΑΠ, 9.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.786), Eurobank (5.750), Πειραιώς (5.185), Εθνική (7.101), MIG (4.685), ΟΤΕ (563), ΟΠΑΠ (144), ΔΕΗ (462), ΓΕΚ (8.117), Μυτιληναίο (169), Σωλ. Κορίνθου (212), ΕΥΔΑΠ (170), Τέρνα Ενεργειακή (1.626).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (11.126.029 τεμ.) και Eurobank (3.923.023 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v