Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το «καλημέρα» κάτω από τις 560 μονάδες

Εντονες πιέσεις και για τον Γενικό Δείκτη, καθώς το ΧΑ ευθυγραμμίζεται με τις αναταράξεις στις αγορές. Στο επίκεντρο των επενδυτών το επικείμενο triple witching αλλά και η πρεμιέρα στον νέο γύρο με τους θεσμούς. Η συναλλακτική απαξίωση, οι τράπεζες και το κρίσιμο ερώτημα της συνεδρίασης.

Δύσκολα για τις αγορές δείχνει να ξεκινά η νέα, αποφασιστική χρηματιστηριακή εβδομάδα και αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει ανεπηρέαστο και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, συνεχίζει να «βασανίζεται» από τους δικούς του προβληματισμούς.

Η επιστροφή των ανησυχιών για πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ακόμη και τον Σεπτέμβριο, άσκησαν σημαντικές πιέσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, με τους δείκτες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες μετά Brexit απώλειες, κλείνοντας μάλιστα στα χαμηλά ημέρας.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2,13% ή 395 μονάδων, ο S&P σημείωσε πτώση 2,45% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,54%. Στην εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 2,2% και οι S&P 500 και Nasdaq κατά 2,4%.

Οι «κραδασμοί» δείχνουν να μεταφέρονται στην Ανατολή, όπου την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υφίσταται δείκτης από τις αγορές Ασίας και Ειρηνικού που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ή έστω αμετάβλητος.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η νευρικότητα στις αγορές θα παραμείνει έντονη για το τι προτίθεται να πράξει η Fed (συνεδριάζει 20-21/9), ως προς την αύξηση ή μη των αμερικανικών επιτοκίων.

Η διαφαινόμενη αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές βρίσκει το ελληνικό χρηματιστήριο εγκλωβισμένο στη συναλλακτική απαξίωση, να έχει καλύψει μόλις το 50% των απωλειών σε επίπεδο Δείκτη από το Brexit, όταν την ίδια περίοδο οι διεθνείς αγορές είτε βρέθηκαν να καταγράφουν νέα ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, είτε έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες και πλησιάζουν τα υψηλά έτους τους.

Η σημερινή συνεδρίαση καλείται να απαντήσει στο σημαντικό ερώτημα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων του «τι θα συμβεί σε περίπτωση αλλαγής του διεθνούς κλίματος, με τις διεθνείς αγορές να έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης».

Η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και όχι μόνο γιατί η τεχνική εικόνα στο Χ.Α. επιβαρύνθηκε με την απώλεια των 574 μονάδων, όπου εντοπιζόταν ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινούν και επίσημα σήμερα Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, που έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στην Αθήνα. Αντικείμενο είναι η ολοκλήρωση των 15 ορόσημων, ουρά της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες).

Από εκεί και πέρα, οι διεθνείς αγορές και κατ' επέκταση και το ελληνικό χρηματιστήριο θα περιμένουν τη συνεδρίαση της Fed, 20 και 21 τρέχοντος, ενώ στο τέλος της εβδομάδος και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 16/9 αναμένεται το triple witching Σεπτεμβρίου.

Την ίδια μέρα, είναι πιθανές και οι τελευταίες «υποχρεωτικές» πωλήσεις στο Χ.Α., που θα αυξήσουν κατακόρυφα τη μεταβλητότητα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον ΟΠΑΠ, που είχε διαγραφεί στην προηγούμενη τακτική αναθεώρηση του δείκτη Stoxx Europe 600, στις 20 Ιουνίου, εκτός τίθενται και οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι δύο τραπεζικές μετοχές θα διαγραφούν επίσης και από τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks και ο ΟΤΕ από τον δείκτη STOXX Europe 600 Telecommunications.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v