Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη διεθνή δίνη εγκλωβίζεται το Χρηματιστήριο

Οι ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές επιβαρύνουν το κλίμα και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 550 μονάδες, με απώλειες άνω του 2%. Μεγαλύτερες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Αντοχές δείχνουν Τιτάνας, Folli και Jumbo.

Οι μετοχικές ανησυχίες-πιέσεις που ξεκίνησαν από τη Wall Street και σήμερα το πρωί επεκτάθηκαν και στην Ασία φαίνεται να βρίσκουν «πρόσφορο έδαφος» και στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το Χ.Α., που έτσι κι αλλιώς είχε τα δικά του «προβλήματα» που τα έβαζαν «κάτω από το χαλί» οι τελικές δημοπρασίες, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά για πτωτικό ξεκίνημα και με την πάροδο της ώρας οι πιέσεις εντείνονται, έχοντας ως κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο.

Τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα για τους βασικούς δείκτες, αν δεν διασώζονταν, μέχρι στιγμής, με θετικό πρόσημο Τιτάνας (+0,10%), Jumbo (+0,36%) και Folli Follie Group (+0,05%), όμως και για τους δύο τίτλους οι συναλλαγές είναι ελάχιστες, άρα και η εικόνα εύκολα αναστρέψιμη.

Ασφαλώς και το -6,04% του τραπεζικού δείκτη δείχνει τους μέχρι στιγμής αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, με το σύνολο των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών να έχουν διασπάσει καθοδικά αποφασιστικές στηρίξεις, επιδεινώνοντας σημαντικά την ήδη επιβαρυμένη τεχνική τους εικόνα.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν βοήθειες από τον υπόλοιπο μη τραπεζικό 25άρη, πλην των ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ και ΦΦΓΚΡΠ, ενώ ξεπερνά το 1 προς 5 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-7,09%), ενώ σε «πυκνό όμιλο» ακολουθούν οι Eurobank (-5,94%), Alpha Bank (-6,06%) και Εθνική (-4,62%), ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25 τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Lamda Development (-4,26%) και με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολουθούν οι Viohalco και Coca Cola HBC.

Εμφανώς «τσιμπημένος» ο τζίρος (ξεπέρασε τα 6,5 εκατ. με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας), δείχνει ότι η σημερινή υποχώρηση θα συνοδευτεί με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ιδιαίτερα αν παραμείνει επιφυλακτικά πτωτικό το διεθνές κλίμα.

Ως σχετικά καλύτερο σενάριο δείχνει ο μετριασμός των αρχικών απωλειών και το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 558 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση, που θα διαφανεί η αποτυχία του παραπάνω εγχειρήματος, οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών θα πυκνώσουν, καθώς θα προστεθούν οι κινήσεις «stop loss» από τους τελευταίους που μπορεί να διατηρούν «long» θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v