Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές «έβγαλαν» νικήτρια την Κλίντον

Τα αμερικανικά futures έσβησαν τις απώλειές τους ενώ το μεξικανικό πέσο κάνει ράλι μετά την τηλεμαχία, την οποία οι αγορές θεωρούν ότι κέρδισε η υποψήφια των Δημοκρατικών. Ωστόσο, αυτό μένει να φανεί και στις δημοσκοπήσεις.

Οι αγορές «έβγαλαν» νικήτρια την Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως «εκτόπισε» τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες, εκτιμούν οι αναλυτές με βάση την πρώτη αντίδραση των αγορών.

«Τα πρώτα σημάδια δείχνουν πως η Χίλαρι κέρδισε το ντιμπέιτ. Ή τουλάχιστον δεν έχασε. Τα futures είναι υψηλότερα και το πέσο κάνει ράλι», σχολίασε στο CNBC ο chief investment officer της BMO Private Bank, Jack Ablin.

Τα αμερικανικά futures «έσβησαν» τις απώλειές τους και κινήθηκαν σε θετικό πεδίο όταν ξεκίνησε η τηλεμαχία, ενώ στο τέλος του ντιμπέιτ παρέμεναν κοντά σε ενδοσυνεδριακά υψηλά, με τα futures του Dow μάλιστα να ενισχύονται προς στιγμήν έως και 100 μοξνάδες.

Το αμερικανικό δολάριο υποχωρούσε κατά 1,9% έναντι του μεξικανικού πέσο, ενώ ενισχύονταν έναντι του γεν. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου παρέμενε σταθερή κοντά στα 1,125 δολάρια.

Τις τελευταίες ημέρες, το μεξικανικό πέσο έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, καθώς ο Τραμπ φαίνονταν να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Σημειώνεται πως ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες άνω των 150 μονάδων χθες Δευτέρα, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών εν αναμονή του ντιμπέιτ και των πιέσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο λόγω της «βουτιάς» της μετοχής της Deutsche Bank σε ιστορικό χαμηλό.

«Νομίζω πως η Χίλαρι Κλίντον τα πήγε καλά. Νομίζω πως ήταν καλύτερα προετοιμασμένη από τον Τραμπ», σχολίασε ο αναλυτής της Baird Bruce Bittles. «Το αν το ντιμπέιτ θα έχει νόημα μένει να φανεί».

Ο διευθυντής της Randy Frederick, Charles Schwab, δήλωσε στο Reuters πως «η θετική αντίδραση στα futures των μετοχών πιθανότατα υποδηλώνει πως η Χίλαρι Κλίντον θεωρείται νικήτρια. Συχνά λέγεται πως στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα και οι περισσότεροι ειδήμονες φαίνεται να θεωρούν τον Ντόναλντ Τραμπ πιο αβέβαιο υποψήφιο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν σήμερα και μια υποχώρηση στα futures από τώρα μέχρι το πρωί πιθανότατα θα υποδήλωναν μια στροφή υπέρ του Τραμπ. Θα με εξέπληττε αν γινόταν αυτό».

Από την πλευρά του, ο Peter Kenny της Global Markets Advisory Group σχολίασε πως «τόσο τα futures όσο και το μεξικανικό πέσο είναι ακριβείς δείκτες του πώς οι αγορές ερμηνεύουν τα ντιμπέιτς. Και τα δυο κινήθηκαν λίγο, αλλά κινήθηκαν συντονισμένα υψηλότερα. Θεωρώ πως οι επενδυτές αποτιμούν τις πιθανότητες να κερδίσει οποιοσδήποτε από τους δυο υποψήφιους. Οι μέτριες θετικές κινήσεις δείχνουν πως η εκστρατεία της Κλίντον κατάφερε να ανταποκριθεί και να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Ο φόβος των επενδυτών ήταν πως είτε θα είχε κάποιο πρόβλημα με την υγεία της, θα φαίνονταν αδύναμη ή θα είχε μια δικαιολογία για ένα από τα δυο θέματα. Αντιθέτως, φάνηκε ακριβής και μετέφερε ξεκάθαρα ένα μήνυμα που καθησύχασε τις αγορές».

Σημειώνεται πως οι αγορές γενικά θεωρούν την Κλίντον ως υποψήφια που μπορεί να διατηρήσει το status quo, σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος θεωρείται ότι δημιουργεί αβεβαιότητα.

Βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αγορά, όπως η τιμολόγηση των φαρμάκων και η διάσπαση των τραπεζών δεν συζητήθηκαν στην τηλεμαχία. Όμως και οι δυο υποψήφιοι συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια. Η Κλίντον επικεντρώθηκε περισσότερο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο, ενώ ο Τραμπ δήλωσε πως το χάκινγκ και ο κυβερνοπόλεμος είναι «τεράστιο πρόβλημα».

Ο Paul Christopher, αναλυτής της Wells Fargo Investment Institute, δήλωσε πως «οι άμεσες αναφορές της Κλίντον στη στήριξη των Αράβων συμμάχων κατά του ISIS ήταν επίσης μια ισχυρή δήλωση που επιβεβαίωσε την προσέγγιση της νυν κυβέρνησης, αν και δεν έδωσε κάτι νέο».

«Ο Τραμπ συμφώνησε πως θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη κυβερνοασφάλεια, όμως οι απαντήσεις τους ήταν διάχυτες και όχι επικεντρωμένες, και μειονέκτησαν λόγω των γνωστών ευνοϊκών σχολίων του για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν», σημείωσε. «Ο Τραμπ θα μπορούσε να είχε πει περισσότερα για το άνοιγμα ένος ευρύτερου κυβερνομετώπου κατά του ISIS».

Βέβαια, όπως σημειώνει το CNBC, η άμεση αντίδραση των αγορών στο ντιμπέιτ θα μπορούσε να αντιστραφεί, και οι αναλυτές τονίζουν πως μένουν ακόμα δυο τηλεμαχίες εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Αν οι αγορές θεωρούν πως (η Κλίντον) τα πήγε καλά, τότε αυτό θα πρέπει να αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις. Στη χρηματοοικονομική βιομηχανία, οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορεί να εκτιμούν πως νίκησε. Αυτό δεν σημαίνει πως ο μέσος ψηφοφόρος έχει την ίδια άποψη», προειδοποίησε ο αναλυτής της Barclays Andres Jaime. «Αν μια δημοσκόπηση τις επόμενες ημέρες δείξει πως ο αγώνας είναι τόσο αμφίρροπος όσο ήταν πριν το ντιμπέιτ, τότε οι αγορές πιθανότατα θα προχωρήσουν σε sell-off».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v