Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Με 152 ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η Βουλή ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο. Ολομέτωπη επίθεση Δένδια στην κυβέρνηση. Για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα μίλησε η Γεννηματά. Ένταση από ρίψη... φυλλαδίων στην αίθουσα της ολομέλειας.

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές. Υπέρ τάχθηκαν 152 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες. Αντίθετα καταψήφισαν 141 βουλευτές από Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Κατά ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Από την ψηφοφορία απουσίαζε λόγω ασθενείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Σέλτσας.

Επίσης, με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2 (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο).

Η συνεδρίαση «σημαδεύτηκε» από τα μπρος-πίσω δυο βουλευτών των Οικολόγων Πρασίνων, οι οποίοι αρχικά γνωστοποιούσαν ότι θα ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ωστόσο μετά από συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα τόσο ο Γ. Τσιρώνης όσο και ο Γ. Δημαράς αποφάσισαν να υπερψηφίσουν το άρθρο. Ο κ. Τσιρώνης στην ομιλία του επικαλέστηκε την πρόσθήση οικονομοτεχνικής βελτίωσης για το θέμα.

Σημειώνεται ότι δεν πήραν τον λόγο ούτε ο Πρωθυπουργός, αλλά ούτε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους καθώς υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις.

Παράλληλα ένταση επικράτησε στην αίθουσα της ολομέλειας την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο Χρήστος Μαντάς.

Οι φωνές ακούγονταν σε όλη την αίθουσα, αλλά όχι ως αντίδραση στα όσα έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αιτία της έντασης ήταν τα φυλλάδια που έπεσαν από τα θεωρεία της Βουλής στην αίθουσα. «Δράστης» του περιστατικού ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, παρόντος του έτερους πρώην βουλευτή και νυν στελέχους της ΛΑΕ Στάθη Λεουτσάκου.

Δένδιας: Σε θεσμική υποδούλωση η χώρα

Ολομέτωπη επίθεση με αιχμή το Υπερταμείο, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις και «την ακατανόητη ενεργειακή πολιτική», εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνομολόγησε την πλήρη κατάλυση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και οδήγησε την χώρα σε θεσμική υποδούλωση.

Υποστηρίζοντας πως περνάει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν δει κανείς τις Συνθήκες, που υπέγραψαν ηττημένες χώρες, δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία ούτε μία χώρα, που να της υποβλήθηκε τέτοια υποχρέωση για την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας της σε Ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει αποφασιστική αρμοδιότητα.

Ο κ. Δένδιας, αμφισβήτησε τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως κάνει κουμάντο ο εξωτερικός μέτοχος, αφού αυτός εκλέγει το ΔΣ το οποίο και ασκεί την διοίκηση. Καταλόγισε στον κ. Τσακαλώτο, ότι με «πονηρή διάταξη», το εποπτικό συμβούλιο «κλειδώνει τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και μόνον με την συμφωνία της ΕΕ μπορούν να επανέλθουν στο ελληνικό δημόσιο».

Υποστήριξε ακόμη, ότι ο κ. Τσακαλώτος έφερε μια «ακόμη πιο πονηρή διάταξη», με βάση την οποία πρωταρχικός στόχος του Ταμείου καθίσταται η ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας με άλλα μέσα. «Δίνει δηλαδή δύο επιλογές ή τα ξεπουλάμε τώρα αμέσως ή τα ιδιωτικοποιούμε» είπε.

Γεννηματά: H χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα της χώρας.

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών», τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμάνονται είναι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη.

Επίσης υποστήριξε ότι τον περασμένο Μάιο έλεγαν ψέματα ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν δημόσιοι οργανισμοί και ότι νέοι επαγγελματίες δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον βάρη - αλλά γίνεται το αντίθετο. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Μια άλλη πολιτική. Δεν αποτελεί λύση η δεξιά στροφή, η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές».

Κουτσούμπας: Να δυναμώσει η πάλη εναντίον της απελευθέρωσης της αγοράς

«Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να πει: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημητρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι «η αρνητική ψήφος μας στο νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο είναι δεδομένη. Δεδομένη θα είναι και η πάλη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο λαός πρέπει να διεκδικήσει: «Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων. Κάλυψη των απωλειών μας τώρα. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις κοινωνικές παροχές, επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Φθηνό ρεύμα και νερό για τα λαϊκά στρώματα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στην ενέργεια, στην ύδρευση, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Να δυναμώσει η πάλη εναντίον της απελευθέρωσης της αγοράς, να ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη φιλολαϊκή λύση που έχει ανάγκη ο λαός».

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχασε το ηθικό πλεονέκτημα

«Κύριοι της κυβέρνησης οι καλύτεροι μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος και τους ξεπερνάτε. Οι προηγούμενοι, τους τελευταίους μήνες, είχε φανεί ότι σε μερικά πράγματα έστω είχαν αρχίσει να βάζουν μυαλό, υπό την πίεση της κοινωνίας, υπό την πίεση της Ευρώπης. Και έρχεστε εσείς και τους ξεπερνάτε», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Τα ίδια λάθη, αλλά αυτή τη φορά με επαναστατικό αμπαλάζ. Ο ίδιος δρόμος: δημαγωγία, λαϊκισμός και στην κοινωνία απογοήτευση και θλίψη.

Ένα ίσως ενδιαφέρον διάστημα σιωπής για να αναλογιστεί η ελληνική κοινωνία πόσο τις έχουν στοιχίσει οι νέοι δημαγωγοί, οι νέοι λαϊκιστές», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε έντονα τη κυβέρνηση για τα όσα διαδραματίζονται στο ζήτημα των τηλεοπτικών σταθμών, υποστηρίζοντας ότι έχασε το ηθικό πλεονέκτημα.

Λεβέντης: Αποκλείω συνεργασία με Τσίπρα

«Η χώρα έχει τρεις λύσεις: να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας τον Γολγοθά του και να καταρρεύσει, ή να σχηματιστεί τώρα Οικουμενική κυβέρνηση ή να πάμε σε εκλογές» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος προσέθεσε πως η τελική επιλογή ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Βασίλης Λεβέντης απέκλεισε συνεργασία του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εγώ με τον Τσίπρα δεν θα πάω. Αν φύγουν τώρα πέντε βουλευτές από την κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές».

Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, η κυβέρνηση είχε δυο επιλογές: ή να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την Ε.Ε ή να υπογράψει τα πάντα, επιρρίπτοντας το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση της χώρας στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v