Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης. Με «αέρα» από την απόφαση του OPEC οι αγορές. EwG και Μαρινόπουλος στο μικροσκόπιο των εγχώριων επενδυτών. Πώς «κλείνει» ο Σεπτέμβριος στο ΧΑ. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ (στα εκτός), επήλθε συμφωνία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος (εντός), με τις αγορές να "μετρούν" βραχυπρόθεσμα τις δυνάμεις τους για σήμερα-αύριο.

Κλείσιμο του μήνα αύριο Παρασκευή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Μήνας που μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο αποφέρει είτε οριακά θετικές αποδόσεις, είτε μικρές αρνητικές στα περισσότερα κύρια χρηματιστήρια.

Στα καθ' ημάς, για τον Γενικό Δείκτη καταγράφονται απώλειες 0,52% σε μέτρηση μηνός, για τον Δείκτη Τραπεζών 0,28%, με τη δεικτοβαρή Coca Cola με κέρδη 2,17% να αποδεικνύεται για ακόμη έναν μήνα το ισχυρότερο στήριγμα των δεικτών.

Στην ομιλία της Janet Yellen στραμμένη η προσοχή των αγορών, με τη Wall Street να έχει αντιδράσει χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν ανακάμψει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Μένει να φανεί σε τι τιμές θα γίνει αύριο ο τελικός απολογισμός για τον Σεπτέμβριο, τι θα "γράψουν" στα βιβλία τους τα χαρτοφυλάκια, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις Προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Για το ΧΑ, εκτός από τις διεθνείς αγορές "μετρούν" και όσα διαδραματίζονται εντός, είτε σχετίζονται με το θέμα της "αδειοδότησης των καναλιών", είτε για τη συζήτηση για το χρέος, είτε ακόμη για την έγκριση-εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στις 562,40 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 0,21% και χαμηλό ημέρας στις 559,92, περιοχή που θα πρέπει να υπερασπιστεί σήμερα και ει δυνατόν και σε κλείσιμο. Στις 637,69 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με χαμηλό ημέρας τις 623,88 μονάδες, τιμή που επίσης δεν θα πρέπει να χαθεί στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης.

Μέτριες μεν οι συναλλαγές και ο τζίρος στα πρώτα 3/4 της ημέρας, αυξημένα και τελικά σε ικανοποιητικά επίπεδα και τα δύο μεγέθη.

Συναλλαγές 72,7 εκατ. μετοχών, αξία 46,6 εκατ. ευρώ, με το 30% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά υψηλό σε μετοχές των ΟΤΕ, Ιντραλότ κ.α.

Η σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται πως θα κινηθεί στον ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών, των futures στη Wall Street (περιμένοντας την επικεφαλής της Fed), αλλά και των αποφάσεων της συνόδου στο Αλγέρι.

Αναμφίβολα η προσοχή των traders θα είναι στραμμένη και στο EwG, με την Ελενα Λάσκαρη να σημειώνει πως η Ελλάδα προσέρχεται με τρεις εκκρεμότητες, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να βλέπουν εκταμίευση της υποδόσης εντός του Οκτωβρίου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, εξέλιξη την οποία λίγο ως πολύ η πλειονότητα των traders θεωρεί επικρατέστερη.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με την προϋπόθεση πως δεν θα επιδεινωθεί το κλίμα διεθνώς, στο ΧΑ θα μπορούσε η ευρύτερη περιοχή των 540/550 μονάδων να αποτελέσει σημείο στήριξης και αναφοράς για κάτι καλύτερο.

Τεχνικά σήματα long από τη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκαν για τις μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου, του Μυτιληναίου, του Ελλάκτωρα, του FF Group κ.α.

Για τον ΓΔ σημαντικά σημεία/τιμές θεωρούνται οι 557 (ως κάτω όριο) και οι 575 (ως άνω όριο).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v