Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μαρτύριο… της σταγόνας ο δρόμος προς τις 600 μονάδες

Στο μήνυμα Ντράγκι εστίασε η εγχώρια αγορά σε μια συνεδρίαση απολύτως «επιφυλακτική». Φοβητρο δείχνουν να αποτελούν οι 600 μονάδες. Οριακές οι κινήσεις για τα περισσότερα blue chip με εξαίρεση Eurobank, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ, ενώ το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα, ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων. Αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τα τέλη Μαρτίου του 2017, ή και ακόμη περισσότερο, εάν χρειαστεί, έως ότου ο πληθωρισμός προσεγγίσει τα επίπεδα - στόχους που θέτει η Τράπεζα.

Όλα τα παραπάνω ήταν ευρέως αναμενόμενα από τους αναλυτές, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις Draghi οι Ευρωπαϊκοί δείκτες γύρισαν σε μικρά κέρδη.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε ότι "όταν έλθει η ώρα θα συζητήσουμε ανεξάρτητα την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Πρόωρο έως τότε να συζητήσουμε την αγορά ομολόγων".

Με τα παραπάνω δεδομένα, την λέξη "ανεξάρτητα" να "εξιτάρει" τους ενεργούς παίκτες και τον τζίρο να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ακόμα και η προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, μόνο σαν "παράτολμο σχέδιο" θα μπορούσε να μοιάζει και για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ενεργοί παίκτες επικέντρωσαν την προσοχή τους στην διακράτηση των 593 μονάδων, εγχείρημα που αποδείχθηκε μάλλον εύκολο, λόγω παντελούς έλλειψης επιθετικών διαθέσεων από πλευράς πωλητών.

Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μικρά κέρδη και σε νέα υψηλά για την μετά "Brexit" εποχή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν θετική ένδειξη, όμως ο "λιτοδίαιτος" τζίρος δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια, έστω και για συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τους επενδυτές απασχόλησε η ήχηρή διόρθωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015, ακυρώνοντας μισή μονάδα από το πρωτογενές πλεόνασμα. Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έτυχε, βραχύβιας, αρνητικής υποδοχής από την Αγορά, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά (ακολούθησαν και άλλες) ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και μάλιστα, να σημειώσει και το χαμηλό ημέρας.

Με τον δείκτη ενδιαφέροντος να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς το Χ.Α. είχε συντονιστεί με τις Ευρωπαϊκές Αγορές περιμένοντας τις δηλώσεις Draghi, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, δεν πρόσθεσαν ορατότητα στις Αγορές, ο γράφων την στήλη αποφάσισε να κάνει ένα μικρό τηλεφωνικό γύρο σε Ιδιωτικά χρηματιστηριακά γραφεία, προκειμένου να ψυχανεμιστεί το κλίμα και τις εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς.

"Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί, προς το παρόν ανεπιτυχώς, να δοκιμάσει επίπεδα τιμών υψηλότερα των 600 μονάδων, με πάνω όριο τις 620 μονάδες, καθώς από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν τζίροι υψηλότερα των 50 - 60 εκατ. ευρώ. Εγχώριο πολιτικό κλίμα και Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να έχουν καταλυτικούς ρόλους, ενώ αν παραμείνουν σε αδύναμη εικόνα οι Τραπεζικές μετοχές, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, προεξάρχοντος του ΟΤΕ" είναι η άποψη του Νίκου Καυκά (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Στον αδύναμο Τραπεζικό κλάδο, εστιάζει την προσοχή του και το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνοντας ότι "η υπέρβασή της 'διακεκαυμένης ζώνης' των 703 - 711 μονάδων αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας. Η ζώνη στήριξης των 670 - 662 μονάδων, πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία για να παραμείνουν βάσιμες οι ελπίδες για συνέχιση της ανόδου προς τις 730 μονάδες".

"Σιγά – σιγά ο Δείκτης κινείται ανοδικά και βρίσκεται μια ανάσα από τις 600 μονάδες" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος. Είναι αυτό σημαντικό; Είναι. Γιατί δείχνει πως οι πωλητές έχουν αποδυναμωθεί στα παρόντα επίπεδα τιμών, ενώ οι "σορτάκηδες" δύσκολα βλέπουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από την άλλη, οι παρατεταμένα χαμηλοί τζίροι, δείχνουν την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για επενδύσεις, σε μια Χώρα, που σύμφωνα με όλες τις μελέτες διαθέτει μοναδικά προσόντα για να αποτελέσει πόλο επενδύσεων.

Τομείς όπου η Ελλάδα είναι, ή θα μπορούσε να είναι μοναδική, είναι ο Τουρισμός, η Γεωργική Βιοποικιλότητα, οι Ιχθυοκαλλιέργειες, η Υπηρεσίες Υγείας για Ξένους, η Ανώτερη Εκπαίδευση, διαμετακομιστικές υπηρεσίες και άλλα.

Για να έρθουν όμως επενδύσεις, χρειάζεται ένα κλίμα που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Αυτό δεν υπάρχει, οπότε προσβλέπουμε στις επιδοτήσεις. Αυτές όμως είναι πλέον συνδυασμένες με συγχρηματοδότηση του Ιδιωτικού τομέα και αυστηρούς ελέγχους. Οπότε το μόνο που γίνεται είναι η μάχη για τον έλεγχο της ενημέρωσης και του Κράτους και για το ποιος θα διαχειριστεί την ανάπτυξη, όταν αυτή έρθει.

Σε αυτό το κλίμα οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά άσχημες και οι πιθανότητες να δούμε σημαντική άνοδο των τιμών, εξαιρετικά περιορισμένες. Οπότε περιμένουμε νέα, στους ίδιους τομείς που μας απασχολούν εδώ και πολύ καιρό για να δούμε αν κάτι αλλάζει.

Πρόσφατα ο Δείκτης κατάφερε να ξεπεράσει τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών. Σε άλλες εποχές θα είχαμε άμεση άνοδο και απομάκρυνση από τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου. Σήμερα, επαναλαμβάνεται το σενάριο ο Δείκτης να αδυνατεί να δείξει κάποια δύναμη.

Είναι προφανές ότι η άνοδος οφείλεται περισσότερο σε ανυπαρξία πωλητών, οι οποίοι αποθαρρύνονται από τα πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών, παρά από την ύπαρξη σοβαρών αγοραστών που διαβλέπουν θετικές προοπτικές για τις επενδύσεις τους. Εξάλλου είμαστε, ίσως, το μοναδικό Χρηματιστήριο που δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα επίπεδα τιμών που είχε προ του "Brexit".

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ, η Αγορά έχει να περιμένει νέα και μπορεί να ελπίζει ότι η αργή άνοδος θα συνεχιστεί. Επειδή όμως το μακροπρόθεσμο περιβάλλον της Ελλάδας δεν φαίνεται πολύ αισιόδοξο, αυτή η άνοδος ίσως είναι ευκαιρία για τη σταδιακή δημιουργία ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια.

"Εφ όλης της ύλης" τεχνική ανάλυσης από την Fast Finance. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ και όσον αφορά τίτλους του FTSE25, η ΔΕΗ (0%) παραμένει "long" όσο ο τίτλος κλείνει πάνω από το 2,95. Το 3,16 - 3,30 είναι επίπεδο αντίστασης, με τα 2,90 ευρώ κοντινή στήριξη. Το "stop" στο "long", τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε "intraday" είναι στα 2,84 ευρώ.

Διόρθωσε η Jumbo (-1,56%) μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Συνεχίζει να υφίσταται ο στόχος των 13,64 ευρώ με ενδιάμεση αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ.

Ο ΟΤΕ (+1,51%) περιμένει το "πακέτο" και την τιμή του και χρειάζεται διάσπαση του 8,12 για συνέχιση.

Τα Ελ. Πετρέλαια (+1,93%) "αθόρυβα" ψάχνουν τα υψηλά του Μαϊου στα 4,33 ευρώ και πιθανόν και συνέχιση στα 4,64 με το "stop" να εντοπίζεται στα 4,00 ευρώ.

Το ΓΕΚ (+0,47%) με αγορές ιδίων θέλει να δοκιμάσει και πάλι το πολύ σημαντικό επίπεδο των 2,21 ευρώ.

Η Motor Oil (+0,27%) με σημαντική επιθετική τάση, αναζητά διάσπαση του 11,33 που μπορεί να δώσει συνέχιση στα 12,00 ευρώ.

Η Viohalco (+0,73%) με αυξημένο όγκο θέλει να "δει" τα 1,43 ευρώ σε πρώτη φάση και να θυμίζει άλλες εποχές Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, με το 1,31 να γίνεται κοντινή στήριξη και το 1,25 το νέο "stop" σε ημερήσιο γράφημα.

Άφησε πίσω του τα 5,10 ευρώ ο Μυτιληναίος (+1,98%) και "βλέπει" την επόμενη αντίσταση στα 5,33 ευρώ.

Ευχαριστώντας το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance και τον Ηλία Ζαχαράκη, σύμφωνα με τους υπόλοιπους αναλυτές, οι ενεργοί παίκτες και όχι οι ημερήσιοι traders θα πρέπει να εστιάσουν σε επιλεγμένες μετοχές με καλά θεμελιώδη και βασικούς μετόχους που έμπρακτα δείχνουν την πίστη τους στις εταιρείες τους (όπως αγορά των μετοχών τους).

Από την άλλη, οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών παραμένουν τουλάχιστον επιφυλακτικοί, γνωρίζοντας ότι ο χαμηλός και συνεχώς ανακυκλούμενος τζίρος, δεν έχει την δυνατότητα να αναδείξει μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων πρωταγωνιστών και θα παραμείνει "ευπαθής" στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος.

Εν τω μεταξύ, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το "κέντημα" στο οποίο επιδίδεται ο Δείκτης κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλάζοντας πρόσημα επί καθημερινής βάσεως.

Έτσι στις 12/10 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 0,16%, στις 13 με απώλειες 1,65%, στις 14 με κέρδη 2,20%, στις 17 με απώλειες 0,55%, στις 18 με κέρδη 1,33%, στις 19 με απώλειες 0,14% και σήμερα με κέρδη 0,49%, όμως κάθε θετικό κλείσιμο είναι υψηλότερο από το αμέσως προηγούμενο και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, είναι, χωρίς αμφιβολία, θετικό όσο παραμένει υψηλότερα των 593 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Έχει μπροστά του το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και το κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23/6, στις 617,69 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 590 μονάδες και το "stop" στο "long", στις 578 μονάδες.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,5%), οι 1583 μονάδες δοκιμάστηκαν και έδωσαν διόρθωση. Οι 1564 κοντινή στήριξη με τις 1550 επόμενη, σε περίπτωση διάσπασης. Το 1583 κοντινή και το 1597 οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις και το πάνω μέρος του καναλιού.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγών, σε υψηλά 8ετίας και πλέον ο Σαράντης (+2,55%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη (+4,20%), σε παράλληλη κίνηση Ελ. Καλώδια (+0,83%) και Σωλ. Κορίνθου (+1,13%), νέα υψηλά 9 ετών για τα Πλ. Θράκης (+1,71%), ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν επέστρεψαν οι αγοραστές σε Intralot (+7,44%) και Frigoglass (+3,64%).

Σε υψηλό 8 ετών η Σαράντης

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ανοδικά κινείται προς το παρόν, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφοντας νέο υψηλό στη μετά 'Brexit' περίοδο" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει στις τελευταίες συνεδριάσεις να δώσει κλεισίματα πάνω από το άνω εύρος διακύμανσης του τελευταίου τετραμήνου και να παλεύει με την αντίσταση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 593 μονάδες που η υπέρβαση του (με τα αντίστοιχα φίλτρα) θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη περιοχή αντίστασης, το προ "Brexit" κλείσιμο στις 617 μονάδες.

Εδώ και πολύ καιρό γνωρίζουμε τα ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές που η απάντηση τους θα κρίνει την μελλοντική τους στρατηγική: Η απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο "QE", η συμφωνία των Θεσμών για το χρέος (έστω και βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις), ο ρόλος του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης.

Καθημερινά οι επενδυτές "βομβαρδίζονται" από εκτιμήσεις και δηλώσεις για την πιθανή έκβαση των παραπάνω ζητημάτων, αλλά οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και το ρίσκο αυξάνεται από την πολιτική ένταση στο εσωτερικό της Χώρας.

Θετική κατάληξη στα παραπάνω, σίγουρα θα άλλαζε τελείως την εικόνα της Αγοράς, τα επίπεδα αντίστασης και το εύρος διακύμανσης, αλλά προς το παρόν υπάρχει επιφυλακτικότητα και δεν παρατηρούνται νέες εισροές κεφαλαίων.

Οι αγορές σήμερα τηρούσαν στάση αναμονής περιμένοντας την συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι. Όμως οι δηλώσεις του, που παρέπεμψαν στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου τις σημαντικές αποφάσεις, δεν έδωσαν την ανοδική ώθηση που πολλοί περίμεναν, βελτίωσαν όμως το κλίμα.

Στηρίξεις για την Ελληνική Αγορά παραμένει ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 567,5 μονάδες και στη συνέχεια η περιοχή των 550 μονάδων.

Για τις Τράπεζες που παραμένουν ο "αδύναμος κρίκος", η υπέρβαση των 700 μονάδων θα οδηγούσε τον Τραπεζικό δείκτη προς τις 750 μονάδες, ενώ στήριξη παρέχουν οι 660 μονάδες.

Θετικό στοιχείο στις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον και η αυτονόμηση επιλεγμένων μετοχών.

Σήμερα το απόγευμα και αύριο έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ αύριο έχουμε λήξη Παραγώγων σε δείκτη και δικαιώματα για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς και την συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας.
"Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ από πολλές εταιρείες (General Motors, Ford, Boeing)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνονται από τον Ιαπωνικό Nikkei (+1,39%).

Οριακά κέρδη για την Ευρώπη, με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Υποχωρεί από τα υψηλά 15 μηνών το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι Τράπεζες που δεν θα προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα των χαμηλών επιτοκίων, στον ανταγωνισμό από τις εταιρείες τεχνολογίας και στις πιο αυστηρές ρυθμίσεις, θα κλείσουν", δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί. Η επικεφαλής του SSM, που υπάγεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστήριξε πως οι Τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Ανέφερε ακόμα πως οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις δεν θα αυξηθούν με τους κανονισμούς της "Βασιλείας ΙΙΙ".

Οι τιμές παραγωγού, στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο, μειώθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία και κατά 1,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, έναντι αύξησης 0,2% σε μηνιαία βάση και υποχώρησης κατά 1,1% σε ετήσια βάση που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στην Ευρωζώνη, το εποχικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών άγγιξε τα 29,7 δισ. ευρώ, από το ανοδικά αναθεωρημένο πλεόνασμα 27,7 δισ. που εμφάνισε τον Ιούλιο. Όπως μεταδίδουν οι FT, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης έχει παρουσιάσει δραματική αλλαγή από το έλλειμμα στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και άγγιξε νέο ρεκόρ το φετινό Απρίλιο. Σε ετήσιους όρους, το πλεόνασμα διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 3,3% του ΑΕΠ της Περιοχής, από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής του περασμένου μήνα παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με του Αυγούστου και δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal που ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%. Σε ετήσιους όρους, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4,1% το Σεπτέμβριο. Το ποσοστό επίσης ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Πάντως, η ήδη ισχυρή ανάπτυξη του Αυγούστου αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 6,6%.

Μεταφερόμενοι στην "πέραν του Ατλαντικού όχθη", "η Οικονομία των ΗΠΑ εμφάνισε κάποια σημάδια ανοδικών πιέσεων στους μισθούς στις αρχές Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο, αλλά ο ρυθμός αύξησης στις απολαβές των εργαζομένων παρέμεινε σε γενικές γραμμές ήπιος", σύμφωνα με την έκθεση της Fed για την κατάσταση της Οικονομίας.

"Η Fed πιθανώς θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος, αν η Αμερικανική Οικονομία παραμείνει στην τρέχουσα πορεία της, τόνισε, από τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας, ο William Dudley. Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για το πιο ξεκάθαρο σχόλιο από φορέα χάραξης πολιτικής της Τράπεζας μέχρι στιγμής.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 15 Οκτωβρίου στις 260.000 από τις 247.000, επίπεδο που ήταν το χαμηλότερο από το 1973. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 250.000.

Ο δείκτης για την περιφερειακή μεταποίηση της Philadelphia Fed, υποχώρησε στις 9,7 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 12,8 μονάδες το Σεπτέμβριο, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 5 μονάδες τον Οκτώβριο.

Άνοδο σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 3,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,47 εκατομμυρίων μονάδων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στα 5,35 εκατομμύρια. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 592,37 (-0,11%) και 596,82 μονάδων (+0,64%), στις 17.00 βρέθηκε στις 596,03 (+0,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 595,9 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Ο τζίρος παρέμεινε σε απελπιστικά επίπεδα, φθάνοντας τα 27,8 εκατ. από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ). Eurobank, Alpha Bank και ΟΤΕ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα δεν έβαλαν το "+" μπροστά οι ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development και Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ και Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την βύθιση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.490 συμβόλαια).

Στα 1.280 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.703, 2.138 για τον Οκτώβριο, 2.565 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.583,75) κινήθηκε μεταξύ 1.570 και 1.585 μονάδων και έκλεισε με μικρή υπερτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.105), Eurobank (3.166), Πειραιώς (3.809), Εθνική (4.126), MIG (1.555), ΟΤΕ (980), ΔΕΗ (385), Μυτιληναίο (380), Ελ. Πετρέλαια (285), ΟΠΑΠ (180).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (4.063.119 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v