Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαγιοκαθοδικοί άνεμοι πνέουν στο Χρηματιστήριο

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης κινείται στη ζώνη των 592 μονάδων. Ανευρο το πρώτο μέρος της συνεδρίασης, με το βλέμμα στις Βρυξέλλες και στο... Χίλτον. Πτωτική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο.

Διστακτικό ξεκίνημα στις ευρωαγορές, με απώλειες έως 0,35% για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α. Στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι χθες και στον ρυθμό της λήξης στα Παράγωγα σήμερα, κινούνται στη μεν Φρανκφούρτη ο DAX υψηλότερα από τις 10.700 μονάδες, στη δε Αθήνα ο FTS 25 χαμηλότερα προς τις 1.575 μονάδες.

Βραδύς ο ρυθμός συναλλαγών στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης, με μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και επιλεκτικές κινήσεις σε 6-8 blue chips.

Προς τις 680 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με το 60% του τζίρου σε Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική. Σημειωτέον πως την επόμενη Τετάρτη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τριμήνου του ομίλου της Εθνικής (θα ακολουθήσει ενημέρωση επενδυτών), σε μία συγκυρία που ξένοι οίκοι παραμένουν επιφυλακτικοί για τον κλάδο. Ενδεικτική η έκθεση της HSBC που ναι μεν συστήνει αγορά, πλην όμως «κόβει» τιμές-στόχους (αυξάνει κατά τι για Πειραιώς, χαμηλώνει τον πήχη για τις άλλες τρεις).

Συνεδρίαση λήξης στα Παράγωγα αλλά και διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, με την προσοχή της αγοράς να στρέφεται (κυρίως) σε αυτά τα δύο μέτωπα.

Στα 2,95-2,97 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με τους long να έχουν προβάδισμα ενόψει του διαγωνισμού, ενώ κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Μυτιληναίου, MIG, EXAE, Jumbo, Grivalia, Σωληνουργείων Κορίνθου κ.ά.

Μετριότερες και από χθες οι συναλλαγές, με μόλις 5 μετοχές να έχουν υπερβεί το όριο των 100.000 και με την Alpha Bank να έχει υπερβεί το 1 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 10.55).

Μικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με αγοραστές στη μετοχή του Οργανισμού προς τα 8,10 ευρώ, με λίγους πωλητές έως τα 7,69 ευρώ στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, φαίνεται πως οι χθεσινές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες, κάτι που αποτυπώθηκε καταρχήν στη χθεσινή αντίδραση και στη συνέχεια σήμερα, από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης. Πάνω από τις 10.700 μονάδες και πάλι ο DAX, με ό,τι αυτό σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Στα καθ' ημάς, το ενδιαφέρον στρέφεται στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στο Χίλτον και στις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Στα του Χ.Α., η υπερίσχυση των πωλητών αποδίδεται κυρίως στην πρόθεση αρκετών να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους.

Δεδομένου ότι στα τρέχοντα επίπεδα τόσο για τον Γ.Δ. όσο και για τον ΔΤΡ εγγράφονται κέρδη (2,95% και 2,11% αντίστοιχα), οι περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις θα πρέπει να θεωρηθούν εντός προγράμματος.

Αλλωστε, ήταν γνωστό εκ προοιμίου πως για την πειστική υπέρβαση του ορίου των 600 μονάδων θα απαιτούνταν συναλλαγές (τουλάχιστον) 35 εκατ. ευρώ και ευρύτερη συμμετοχή δυνάμεων.

Στις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια 4,7 εκατ. μετοχές -σχεδόν 1,5 εκατ. στην ΕΤΕ-, ο δε τζίρος στα 3,1 εκατ. ευρώ -το 1,2 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v