Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Στις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και τα «μηνύματα» από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον η προσοχή του ΧΑ. Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η τεχνική εικόνα για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Στο Χ.Α. μπορεί να μην... πανηγύρισαν με την έκβαση του Eurogroup, πλην όμως οι traders παρέμειναν -στην πλειονότητα τους- εστιασμένοι στο ποντάρισμα για τη συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης και την προοπτική συμπερίληψης στο QE.

Μετρημένες οι κινήσεις ειδικά των βραχυπρόθεσμων, κάτι που αποτυπώθηκε στις συγκριτικά περιορισμένες συναλλαγές -των 83,5 εκατ. μετοχών-, στον τζίρο -των 50,2 εκατ. ευρώ-, στη διακύμανση σε στενά εύρη και στην τελική εικόνα προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης στις 622,52 μονάδες με 0,36%, ο FTSE 25 στις 1.682,30 μονάδες με 0,20% και με απώλειες ο Δείκτης Τραπεζών στις 823,19 μονάδες κατά 1,28% χαμηλότερα. Ολα τα κλεισίματα εντός των δικαιολογημένων περιθωρίων μίας επιτρεπόμενης κίνησης μετά από μία σημαντική αντίδραση απεγκλωβισμού του Χ.Α. από τις 585 έως τις 635 μονάδες.

Το ότι οι traders στην πλειονότητα τους είχαν προεξοφλήσει πως στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα επιτυγχάνονταν μια συμφωνία εξηγεί τις λελογισμένες ρευστοποιήσεις και την κατοχύρωση μέρους θέσεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο ήταν (και παραμένει) για επίτευξη συμφωνίας έως τις εορτές το αργότερο μέσα Ιανουαρίου με το πρώτο ορόσημο να θεωρείται πλέον πολύ δύσκολο (μετά καιτις χθεσινές δηλώσεις-προειδοποιήσεις Σόιμπλε).

Συνεπώς η αγορά μένει στην στόχευση του Ιανουαρίου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, τις ευκαιρίες αλλά (περισσότερο) τους κινδύνους/παγίδες που μπορεί να ελλοχεύουν.

Στην πλούσια αρθρογραφία του Euro2day.gr αναλύονται όλεςοι πτυχές του μετώπου κυβέρνησης - ΔΝΤ και οι προειδοποιήσεις της ελληνικής πλευράς, η αναφορά Χουλιαράκη πως το ΔΝΤ υπονομεύει το κλείσιμο της αξιολόγησης και ότι -σύμφωνα με πηγές της ΕΕ- η συμφωνία θα είχε επιτευχθεί εάν δεν ήταν η Γερμανία.

Ομως ο ρόλος του Βερολίνου είναι πρωτεύων και οι χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία, πως δηλαδή η συμφωνία θα μπορούσε να επέλθει μέχρι τις εορτές, εξέλιξη που μεταθέτει χρονικά τον ορίζοντα του... πονταρίσματος.

Ζητούμενο η στάση των ξένων (και... ξένων), που όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία ήταν η ενεργότερη συμμετοχή τους τον Νοέμβριο που ώθησε το Χ.Α. υψηλότερα των 600 μονάδων και με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.

Κατά πόσον δηλαδή οι insiders θα μείνουν εντός παιδιάς με την προοπτική μίας συμφωνίας μετά το «νέο έτος» ή θα μειώσουν την έκθεση τους συνεκτιμώντας τον κίνδυνο ενός... πολιτικού ατυχήματος.

Προσώρας μένουν μέσα στο παιχνίδι, κάτι που αποτυπώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, ωστόσο θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή στη συνέχεια και όσο θα εντείνεται η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, οι βολές κατά Σόιμπλε και θα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στο εσωτερικό.

Τεχνικά για τον FTSE 25 οι 1.696 είναι η κοντινή -ημερήσια- αντίσταση και οι 1.712 μονάδες το σημείο αναστροφής της τάσης. Στις 1.662 μονάδες η πιο κοντινή πειστική στήριξη του συστήματος μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v