Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναθάρρησαν οι αγοραστές, έμεινε το κόκκινο

Περιορίστηκε η αρχικά μεγάλη πτώση, αλλά η αγορά τρέχει ένα πτωτικό σερί που έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 613 μονάδες. Πιέσεις στις τράπεζες με εξαίρεση τη Εθνική Τράπεζα. Απώλειες για την ΜΕΤΚΑ.

ΧΑ: Αναθάρρησαν οι αγοραστές, έμεινε το κόκκινο

Πέντε πτωτικές και μία οριακά ανοδική, συμπλήρωσαν στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με τις αθροιστικές απώλειες του πρώτου να φθάνουν στο 5,32% και του δεύτερου στο 12,05%.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το κλίμα συνεχίζει να επιδεινώνεται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ανακοίνωση για "πάγωμα" των βραχυπρόθεσμων μέτρων στην ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, την αναπάντεχη παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς και την κατακόρυφη αύξηση της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης, που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές αναμένεται να "χτυπήσει κόκκινο" μέχρι την ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή.

Και όλα τα παραπάνω εν μέσω γενικότερου επιφυλακτικού κλίματος, μετά τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της Fed, με τις απόψεις των αναλυτών να διίστανται, κάτι που φάνηκε σήμερα στα Ευρωπαϊκά χρηματιστηριακή ταμπλώ.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι Αγορές θα συνεχίσουν να αντιδρούν νευρικά, καθώς από την μία η ανακοίνωση για πιθανές τρεις αυξήσεις φέρνει σαφώς μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, ενώ από την άλλη η αύξηση των επιτοκίων δείχνει ευεργετική για τον Τραπεζικό κλάδο, που εδώ και αρκετά χρόνια "ασφυκτιούσε" σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

Σε δεύτερη φάση, οι Αγορές θα κληθούν να τιμολογήσουν τις επιπτώσεις του "ακριβού" Δολαρίου στο ταμπλώ της Wall Street, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς και η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αποδείχθηκε καθαρά πτωτική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν ανασύρθηκαν από τα χαμηλά ημέρας, με την "ευεργετική χορηγία" της ΕΕΕ (+2,19%), ο τίτλος της οποίας μπορεί να ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά, όπως και παλαιότερα έτσι και σήμερα, απέδειξε ότι είναι ο απόλυτος "μπαλαντέρ" της Αγοράς, συμμετέχοντας στον Δείκτη με ποσοστό 9,6%.

Βοήθειες στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης έδωσε και ο τίτλος της Τρ. Κύπρου (0%) αρνούμενος να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά έμεινε από δυνάμεις καθώς υπέκυψε στις πωλήσεις Θεσμικών που προτιμούν να συνεχίσουν να ρευστοποιούν θέσεις, εν όψει αποχώρησης του τίτλου από το Χ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Κύπρου συμμετέχει στον Δείκτη με ποσοστό 4,5%, ενώ μόλις χθες και μετά την λήξη της συνεδρίασης η Moody's προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου σε "Caa2" από "Caa3" και της Ελληνικής Τράπεζας σε "Caa1" από "Caa2" προχώρησε η Moody's. Ο οίκος επικαλείται τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος καθώς και τη βελτιωμένη κερδοφορία, ποιότητα ενεργητικού και χρηματοδότηση για τις δυο Τράπεζες.

Προς το τέλος, βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έδωσαν και οι Grivalia (+0,92%), Jumbo (+1,41% και νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο), Ελλάκτωρ (+1,82%), Ελ. Πετρέλαια (+0,24%), ΟΤΕ (+0,58%) και Τιτάν (+2,77%).

Από εκεί και πέρα, το σύνολο των εγχώριων αναλυτών δηλώνει απόλυτα "αδύναμο" στο να προβλέψει τις εξελίξεις στο ταμπλώ του Χ.Α., επισημαίνοντας ότι έχει "κοντύνει" σημαντικά η ορατότητα και οι Αγορές "απεχθάνονται" την χαμηλή ορατότητα, που αφήνει όλα τα σενάρια να είναι επάνω στο τραπέζι.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών αναδύθηκαν από τα χαμηλά ημέρας και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι παραμένουν το "μαλακό υπογάστριο" της Αγοράς και αυτό συνεχίζει να φαίνεται στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος, επιβεβαιώνοντας την "κακή ποιότητα" και την "βραχυθεσμοπάθεια" που χαρακτηρίζει τα κεφάλαια που επιμένουν να δραστηριοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού δείκτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-2,61%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 757,67 μονάδες (-6,4%), ο τίτλος της Alpha Bank (-4,44%) μέχρι τα 1,69 ευρώ (-6,11%), της Εθνικής (+3,56%) μέχρι τα 0,211 ευρώ (-6,22%), της Eurobank (-3,02%) μέχρι τα 0,625 ευρώ (-5,59%) και της Πειραιώς (-4,76%) μέχρι τα 0,193 ευρώ (-8,10%).

Για την περίπτωση της Εθνικής, ο τίτλος της οποίας, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, αξίζει υποσημείωσης η ανακοίνωση που δικαίωσε το ρεπορτάζ του Euro2day.gr και σύμφωνα με την οποία "Την πληρωμή των CoCos ύψους 2,03 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι με την εξόφληση των CoCos η Τράπεζα αποπληρώνει τις Κρατικές ενισχύσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ ήδη από τον Ιούλιο είχε αποπληρώσει και αυτές για ρευστότητα.

Παράλληλα, η Τράπεζα έχει την υψηλότερη ρευστότητα (όπως ορίζεται από το δείκτη δάνεια προς καταθέσεις) και τη μικρότερη εξάρτηση από τον ELA και το Ευρωσύστημα".

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να αναφερθεί ότι το σημερινό -4,55%, έφερε ακόμα πιο κοντά στο χαμηλότερο κλείσιμο "ever" που έχει σημειωθεί στις 26/9 (0,04 ευρώ), τον τίτλο της Attica Bank.

Μεταφερόμενοι στο υπόλοιπο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σύνολο των ενεργών παικτών ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στον όμιλο Μυτιληναίου και την σχέση ανταλλαγής μεταξύ Μυτιληναίου (-4,89%) και Μέτκα (-16,74%), με τον τίτλο της δεύτερης να επιβεβαιώνει τις πιέσεις που είχαν προηγηθεί και να "βρίσκει" στο ταμπλώ την τιμή του Μυτιληναίου.

Την ισχυρή του στήριξη στο σχέδιο συγχώνευσης των εταιρειών του ομίλου Μυτιληναίου, εξέφρασε ο CEO της Fairfax Holdings Prem Watsa, με δηλώσεις του στο Πρακτορείο Bloomberg. Σημειώνεται ότι το fund "Fairfax Holdings" του Prem Watsa ελέγχει ποσοστό 5,02% της Μυτιληναίος.

"Η αυξανόμενη αβεβαιότητα και η χρονική παράταση που δείχνει να παίρνει το θέμα της αξιολόγησης, θα διατηρήσουν το Χ.Α. σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας" εκτιμά το σύνολο των εγχώριων αναλυτών.

Επιπλέον προχωρά η διασυνοριακή συγχώνευση των Ελ. Καλωδίων και Σωλ. Κορίνθου οι τίτλοι των οποίων διεγράφησαν σήμερα από το Χ.Α. και θα επανέλθουν ως Cenergy.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Revoil (+6,21%), με το "bid" των αγοραστών, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, ακόμα μία ημέρα ανόδου για την Pasal (+19,51%), με τους ελάχιστους αγοραστές να δείχνουν λιγότερο "ζεστοί", αύξηση όγκου στο Ιασώ (+6,63%), επαναπροσεγγίζουν τα νέα υψηλά εννέα ετών και πλέον, για τα Πλ. Θράκης (+1,92%), ενώ συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Quest Συμ. (+6,02%) η οποία μπορεί να επιμένει σε χαμηλές συναλλαγές, όμως ο τίτλος "απόσβεσε" την πρόσφατη επιστροφή κεφαλαίου των 0,34 ευρώ και οδεύει προς νέα υψηλά 110 μηνών (!)

Προσεγγίζει υψηλά 110 μηνών η Quest

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα, για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ οι Ξένες Αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Αφού ο Γενικός Δείκτης "ακούμπησε" την αντίσταση των 650 μονάδων, την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε αρχικά μία ήπια διόρθωση χαρακτηριστική της στάσης αναμονής των Επενδυτών μετά τα μέτρα στήριξης των Συνταξιούχων που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και τις θέσεις που εξέφρασε το ΔΝΤ.

Όταν όμως χθες εκφράστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από το Βερολίνο και ο ESM ανακοίνωσε το "πάγωμα" των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ως ότου αποσαφηνιστεί αν τα μέτρα αυτά είναι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες με τους Θεσμούς, εκδηλώθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις με πρωταγωνίστριες τις Τράπεζες που είχαν ηγηθεί της ανόδου.

Έτσι διασπάστηκε εύκολα η στήριξη των 630 μονάδων, ενώ το κλίμα ανησυχίας παρέμεινε και στη σημερινή συνεδρίαση με τους Επενδυτές να εστιάζουν στη συμπεριφορά της Αγοράς γύρω από την σημαντική στήριξη της περιοχής των 600 μονάδων.

Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 597,7 μονάδες ενώ στις 600 μονάδες είναι το 38,2% διόρθωση (Fibonacci Retracement ) της κίνησης από τα χαμηλά μετά το Brexit (517,1) ως την κορυφή των 650,11 μονάδων.

Ενώ η προσοχή των Επενδυτών ήταν στραμμένη στο κλίμα συναίνεσης με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην προοπτική ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", τώρα πια στις σκέψεις τους κυριαρχεί η ανησυχία αν οδεύουμε σε εκλογές, αν το κλίμα σύγκρουσης θα επιδεινωθεί, αν προκύψει διαζύγιο με το ΔΝΤ και αν η αξιολόγηση παραταθεί ως την Άνοιξη. Είναι σαφές ότι αυτές οι αβεβαιότητες πρέπει σύντομα να εκλείψουν και να μην επιστρέψουμε πάλι στην εσωστρέφεια, τις αλληλοκατηγορίες και την εσωτερική πολιτική διαμάχη.

Οι συντηρητικοί Επενδυτές, όπως και το προηγούμενο διάστημα, κρατούν στάση αναμονής, ενώ η αυξημένη μεταβλητότητα που αναμένεται στις επόμενες συνεδριάσεις, ως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυξάνει το ρίσκο για τους βραχυπρόθεσμους.

"Σήμερα αναμένουμε τα αποτελέσματα από την Σύνοδο Κορυφής, ενώ τα βλέμματα των Επενδυτών θα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ιαπωνικός Nikkei (+0,10%), διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (-1,77%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ στην Wall Street οι δείκτες προσπαθούν να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, "non stop" υποχώρηση για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την "Γηραιά Ήπειρο", με καλές επιδόσεις τελειώνει η χρονιά για τις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit για τον Δεκέμβριο να δείχνουν σταθερή ανάπτυξη και αύξηση τιμών με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2011.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI διατηρήθηκε στο 53,9 τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, ενώ ο PMI Μεταποίησης αυξήθηκε στο 54,9 από 53,7 τον Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε στο 51,4 τον Δεκέμβριο από 50,6 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Ο PMI του τομέα Υπηρεσιών, αντιθέτως, υποχώρησε στο 53,1 τον Δεκέμβριο από 53,8 τον προηγούμενο μήνα.

Αμετάβλητα στο 0,25% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές.

Επίσης, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για την αγορά ομολόγων στα 435 δισ. Στερλίνες.

Σύμφωνα με την BoE, οι ισχυρές επιδόσεις της Στερλίνας τον τελευταίο μήνα υποδηλώνουν πως ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο της Τράπεζας κατά λιγότερο απ' όσο προβλεπόταν τον Νοέμβριο.

Η Ιταλική Τράπεζα "Monte dei Paschi di Siena" ενέκρινε σχέδιο για την άντληση 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους, μέσω ανταλλαγής χρέους και έκδοσης μετοχών. Η Τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η ελάχιστη τιμή για την έκδοση μετοχών τέθηκε στο 1 ευρώ τη μετοχή. Όπως μεταδίδει το Reuters, το 65% των μετοχών που θα εκδοθούν θα κρατηθεί για Θεσμικούς επενδυτές στην Ιταλία και στο Εξωτερικό.

Η Τράπεζα σημείωσε ακόμα ότι θα επεκτείνει την προσφορά για ανταλλαγή χρέους, ώστε να συμπεριλάβει ένα υβριδικό χρηματοοικονομικό εργαλείο 1 δισ. ευρώ, γνωστό και ως "Fresh 2008".

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 10 Δεκεμβρίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι αιτήσεις διολίσθησαν κατά 4.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 254.000. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μειωθούν στις 255.000.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,2% το Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών. Από το Νοέμβριο του 2015 ως το Νοέμβριο του 2016 ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 1,7%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει ανέλθει ο πληθωρισμός τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τη μείωση του ποσοστού ανεργίας το τρίτο τρίμηνο στο 22,6% από 23,1% το β' τρίμηνο και 24% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.  

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 12,9 από 12,5 ευρώ προχωρά σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

Στα 54,2 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το γ' τρίμηνο, προβλέπει η IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "reduce" και τιμή - στόχο στα 2,5 ευρώ, χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η αναμενόμενη αποκλιμάκωση των προβλέψεων αναμένεται να στηρίξει τα μεγέθη της ΔΕΗ.

Όσον αφορά στο τζίρο της Επιχείρησης, η IBG προβλέπει ότι θα καταγράψει κάμψη 8,5% σε ετήσια βάση, στα 1,407 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 21 Δεκεμβρίου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Πρόοδο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016, εν μέσω ενός εύθραυστου λειτουργικού περιβάλλοντος "βλέπει" η DBRS, αναφέροντας πως "τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, η σταδιακή άμβλυνση του πολιτικού κινδύνου παρείχε ένα πιο σταθερό πλαίσιο για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες της Ελλάδας, υπό τη μορφή ενός πιο σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

"Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι έτοιμες να αποδώσουν, ωστόσο οι επιδόσεις τους παραμένουν σε υψηλή συσχέτιση με τη συμμόρφωση της Χώρας στο πρόγραμμα του ESM", εξηγεί η Eurobank Equities που συστήνει "αγορά" και στις τρεις συστημικές Τράπεζες.

Οι τιμές - στόχοι είναι τα 2,79 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,40 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 0,26 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με συστάσεις "buy". H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ωστόσο την προτιμητέα επιλογή της Eurobank Equities.

Για το τέταρτο τρίμηνο η χρηματιστηριακή αναμένει μια εικόνα παρόμοια με το 3ο τρίμηνο, με μια οριακή βελτίωση στα βασικά έσοδα, ελαφρώς υψηλότερα λειτουργικά έξοδα τα οποία οφείλονται σε εποχιακούς παράγοντες και τις προβλέψεις σε παρόμοια ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Οι Ελληνικές Τράπεζες διαπραγματεύονται, τώρα, 0,28 φορές το δείκτη P/TBV έναντι 0,81 φορές για τις Τράπεζες της Ευρωζώνης.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 603,2 μονάδες (-2,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 611,87 (-1,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 613,76 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,88%.

Ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) αναρριχήθηκε στα 71,6 εκατ. από τα οποία τα5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΚΥΠΡ).

Το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Folli Follie Group, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μέτκα.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Εθνική, ΟΤΕ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας ο ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 9%.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών η ζώνη 605 - 600, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα ενεργοποιηθούν επιθετικότερες κινήσεις "stop loss" από τους εναπομείναντες "long".

Πρώτη αντίσταση η μέχρι πρότινος στήριξη των 632 - 634 μονάδων και αμέσως επόμενη το επίπεδο των 659 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,57%), η διάσπαση του 1717 μας έδωσε έξοδο, ενώ η διάσπαση του 1707 επιτάχυνε τις πωλήσεις. Το 1700 γίνεται κοντινή σημαντική αντίσταση με επόμενο επίπεδο το 1717. Η καθοδική διάσπαση των 1664 μονάδων, μπορεί να μας φέρει στο 1641, θυμίζοντας ότι το 1638 είναι το ημερήσιο "stop". "Intraday position short" με "stop" στις 1747 μονάδες.

---ΧΠΑ

Πτώσεως συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα, λόγω και των "rollover", παρέμειναν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (203.428 συμβόλαια).

Στα 982 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.937, 3.554 για τον Δεκέμβριο, 3.298 για τον Ιανουάριο και 85 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.653,5) κινήθηκε μεταξύ 1,630 και 1,663 μονάδων και αύξησε το discount στο 0,50%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος, αλλά με πλουραλισμό, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (27.000 Jumbo, 21.200 ΔΕΗ, 30.600 Ελλάκτωρ, 5.500 ΕΧΑΕ, 9.200 Ελ. Πετρέλαια, 18.077 Motor Oil, 104.000 Eurobank, 50.000 Μυτιληναίος, 28.900 ΟΤΕ, 5.000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.158), Eurobank (21.185), Πειραιώς (67.336), Εθνική (65.825), MIG (14.309), ΟΤΕ (1.539), ΔΕΗ (4.414), Μυτιληναίο (4.098), ΟΠΑΠ (1.621), Viohalco (661), ΓΕΚ (710), Ελ. Πετρέλαια (2.129), Ελλάκτωρα (2.069), Folli Follie Group (360), Intralot (157), Jumbo (549), Μέτκα (580), ΕΥΔΑΠ (120), ΕΧΑΕ (269), ΟΛΠ (128), Τέρνα Ενεργειακή (612).

Έκλεισαν μικρές "long" θέσεις στην ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (11.756.332 τεμ.), Alpha Bank (2.143.747 τεμ.), Εθνική (6.325.968 τεμ.) και Eurobank (5.917.423 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v