Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Στα νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης παραμένει στραμμένη η προσοχή του Χρηματιστηρίου. «Κλειδί» η πορεία του τραπεζικού κλάδου για μια πιθανή αντίδραση. Τα βλέμματα και στα παράγωγα.

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Η Ε.Ε. επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως τα μέσα του 2017, η Ιταλία "απειλή" για την Ευρωζώνη, η... Οδύσσεια της Ευρωζώνης δεν έχει τελειώσει ακόμη (Wolf/Financial Times), με 196 "ναι" το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους. Ορισμένοι... τίτλοι από θέματα όχι άμεσου χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, που ωστόσο οι αγορές (και το ΧΑ) θα βρουν μπροστά τους από την αρχή του 2017.

Η "μεγάλη λήξη" στην αγορά Παραγώγων σήμερα, με τις αγορές να προετοιμάζονται για μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις με μεταβλητότητα και εναλλαγή θέσεων, λίγα μόλις 24ωρα μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια (στο εύρος 0,50-0,75%) και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλες 3 αυξήσεις τον επόμενο χρόνο.

Εντονες αναταράξεις στο forex, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει προς το κλείσιμο του έτους, που αν μη τι άλλο, μας επιφύλαξε ισχυρές εκπλήξεις.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall, αναθάρρησε αλλά έμεινε στο κόκκινο το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 613,76 μονάδες, τον ΔΤΡ στις 788,29 και τον FTSE 25 στις 1.663,88 μονάδες, δηλαδή αρκετά πάνω από τα χαμηλά ημέρας. Θυμίζω αντίστοιχα τις 603,20 μονάδες, τις 757,67 και τις 1.632,20 μονάδες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ανοδική απόκλιση (χαμηλής-τιμής κλεισίματος).

Στο Βερολίνο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, με τους traders να μην περιμένουν κάτι επί της ουσίας και έχοντας αποδεχτεί πως η αξιολόγηση μπορεί να τραβήξει και πέραν του Ιανουαρίου. Πλέον στην αγορά... τιμολογούνται και άλλα ενδεχόμενα πέραν αυτών που προέβλεπαν (στη χειρότερη περίπτωση) συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Θα δούμε τις πραγματικές διαθέσεις των traders, όχι τόσο σήμερα αλλά από Δευτέρα και μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και στο εσωτερικό από την αρχή του 2017.

Ερώτημα και στοίχημά μας για τις συνεδριάσεις που απομένουν είναι αν μπορεί να καλυφθεί η αρνητική διαφορά του 2,79% που έχει ο ΓΔ για να κλείσει με θετικό πρόσημο το 2016, εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα οι απώλειες του 33,11% για τον ΔΤΡ να μειωθούν στο 29,99%, και για ποιες μετοχές της μεγάλης κατηγορίας είναι εφικτό να καταγραφούν ακόμη πιο υψηλές τιμές.

Η περιοχή των 600 μονάδων εξόχως σημαντική για την αγορά, καθώς ήταν αυτή που έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της ισχυρής αντίδρασης προς τις 650 μονάδες, θυμίζοντας τον κανόνα πως οι γρήγορες διορθώσεις είναι θετικές σε μία αγορά που ενισχυόταν με βραδύτερους ρυθμούς, πολύ περισσότερο όταν γίνονται με λιγότερες συναλλαγές/τζίρους.

Κάτι που παρατηρήθηκε στη μεγάλη διόρθωση της Τετάρτης, επαναλήφθηκε χθες στο retest του ΓΔ στην περιοχή των 600 μονάδων με συναλλαγές 129,1 εκατ. μετοχών και τζίρο 71,6 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως μεγάλο μέρος συναλλαγών/τζίρου έγινε με αγορές από τα χαμηλά ημέρας, με τολμηρό trading από τον πυθμένα των τραπεζών και με την Εθνική οδηγό, επιτέλους μετά από καιρό.

Εάν δεν προκύψουν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις πέραν αυτών που βγήκαν αυτή την εβδομάδα, οι traders έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν καλύτερες τιμές για τα χαρτοφυλάκιά τους. Πολύ δύσκολα να καταγραφεί "νέο υψηλό έτους" πάνω από τις 659 μονάδες, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ο Δημήτρης Τζάνας (υπεύθυνος επενδύσεων Κύκλος χρηματιστηριακής), ωστόσο τα επίπεδα των 640 μονάδων είναι εφικτά για τις επόμενες ημέρες.

Προέχει σήμερα να κλείσει χωρίς αρνητικές αναταράξεις η "τετραπλή σειρά" του έτους και να μετακυλισθούν προς την επόμενη -πρώτη σειρά του 2017- χωρίς μεγάλη απόκλιση οι σειρές του δείκτη FTSE 25 και των κύριων μετοχών. Εύλογα αυξημένη η κινητικότητα στο ΧΠΑ, όπως είχε φανεί από την προχθεσινή συνεδρίαση, μένει να αποσαφηνισθεί η τάση σήμερα μετά τις 14:00-14:30.

Τεχνικά για τον FTSE 25 οι 1.685 μονάδες είναι η περιοχή διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχεια προς τις 1.700, θυμίζοντας την κοντινότερη στήριξη στις 1.655 και την κύρια στις 1.636 μονάδες.

Από υψηλό σε υψηλότερο οι Jumbo, Motor Oil, δικαιώνοντας απόλυτα όσους τοποθετήθηκαν, ενθαρρυντικό το ότι δεν χάθηκαν τα 8,55 ευρώ για τον ΟΤΕ, με στόχο την επανάκαμψη προς τα 8,95 ευρώ.

Ενθαρρυντική έκπληξη η μετά από καιρό εμφατική επανεμφάνιση στο προσκήνιο της Εθνικής, με ισχυρή αντίδραση και αυξημένες συναλλαγές/τζίρους.

Στην Aktua τρία πακέτα στεγαστικών δανείων της Alpha Bank ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σημείωνε νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου, σημαντική είδηση καθώς είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα που γίνεται σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στα υπόψη για τον κλάδο η προσέγγιση της DBRS αλλά και της Eurobank Equities. Η διαφορά στο ΧΑ εάν γίνει για το τέλος τους έτους μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με τον τραπεζικό κλάδο.

Για να δούμε πώς θα κινηθούν οι traders, καθώς ορισμένοι εξ αυτών θέλουν καλύτερες τιμές εάν και εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v