Γερμανικά γυμνάσια με όπλο τα μέτρα για το χρέος

Εν αναμονή για το ερωτηματολόγιο από τον ESM στο οποίο θα απαντά η επιστολή Τσακαλώτου, τελεί η κυβέρνηση. «Σε συνεργασία με τους θεσμούς» η απάντηση, διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο. Τα σενάρια και ο χρόνος που χάνεται.

Γερμανικά γυμνάσια με όπλο τα μέτρα για το χρέος

«Σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους θεσμούς», όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή, θα πρέπει να γραφτεί η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία απαιτήθηκε από το EwG προκειμένου να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το περιεχόμενο της επιστολής, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν θα εξαντλείται σε δεσμεύσεις αναφορικά με τον εφάπαξ χαρακτήρα του λεγόμενου «πακέτου Τσίπρα».

Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα ζητήσει η Γερμανία (το Euro2day.gr έχει περιγράψει τη σκληρή γραμμή του γερμανού ΥΠΟΙΚ) για να άρει τις ενστάσεις της αναφορικά με την άμεση επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος και κατά πόσο οι απαιτήσεις της αυτές θα αποτυπωθούν στην ελληνική επιστολή.

Ενδεχομένως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση να έχει μια πρώτη εικόνα για τα μέτωπα επί των οποίων θα πρέπει να παράσχει διευκρινίσεις μέσω «ερωτηματολογίου», το οποίο αναμένεται να αποστείλει ο ESM.

Σε απάντηση αυτού του «ερωτηματολογίου» θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η επιστολή Τσακαλώτου.

Το σενάριο πάντως, σύμφωνα με το οποίο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα επανέρχονταν άμεσα σε ισχύ μέρα με την ημέρα αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το χρονοδιάγραμμα μεταφέρεται για τις αρχές του 2017

Στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες άμεσης επαναφοράς των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group το απόγευμα της Τρίτης.

Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης φέρεται να έδωσε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούσαν οι ομόλογοί του, αναφορικά με τον εφάπαξ χαρακτήρα της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, με 617 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016.

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των χωρών της ευρωζώνης φάνηκε, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, να αρκείται σε αυτές τις εξηγήσεις, ώστε να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος.

Δεδομένου όμως ότι δεν υπήρχε ομοφωνία -Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία και Εσθονία δεν συμφώνησαν-, ο επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ, σε μία προσπάθεια συμβιβασμού, φέρεται να επιχείρησε έγκριση της απεμπλοκής δια της «σιωπηλής παραδοχής». Η Γερμανία εξέφρασε επισήμως τη διαφωνία της και φέρεται τώρα να απαιτεί κυβερνητική επιστολή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα μας ζητήσουν», έλεγε χθες κυβερνητική πηγή, χωρίς να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που στο μεταξύ είχαν διαρρεύσει και σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία, προκειμένου να άρει τις ενστάσεις της, είχε απαιτήσει έως και δέσμευση της κυβέρνησης για αυτόματη περικοπή συντάξεων, με τη συνδρομή του «κόφτη», τον Απρίλιο, στον βαθμό όπου η Eurostat επικυρώσει χαμηλότερο από το προβλεπόμενο πλεόνασμα.

Σε ένα ακόμα χειρότερο σενάριο, η Γερμανία ετοιμάζεται να συνδέσει την επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατηγορηματικά, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε ότι «είναι βέβαιο πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν πρόκειται να συνδεθούν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Κάπως έτσι, ενώ με βάση το αρχικό σενάριο στο τέλος του έτους θα είχε επιτευχθεί συμφωνία-πακέτο για όλα -αξιολόγηση, χρέος, επάνοδος ΔΝΤ στο πρόγραμμα- το 2016, είναι πιθανό να φύγει χωρίς να έχει καν συμφωνηθεί η επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v