Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο χαμηλός τζίρος «φρενάρει» την αντίδραση

Η κάθετη πτώση του όγκου συναλλαγών, λόγω εορτών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα. Η βοήθεια από τις ξένες αγορές και η ειδησεογραφία από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης καθορίζουν την τάση.

ΧΑ: Ο χαμηλός τζίρος «φρενάρει» την αντίδραση

Δύο και σήμερα για το χρηματιστηριακό κλείσιμο του 2016. Με τον Γενικό Δείκτη στις 636,19 μονάδες, με τον FTSE 25 στις 1.714,24 και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 822,88 μονάδες.

Συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών -51,2 εκατ. μετοχών-, ανάλογου τζίρου -26,1 εκατ. ευρώ-, αν και για αυτές τις ημέρες θεωρείται ικανοποιητικός.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq στη Wall Street, με τις ξένες αγορές να ολοκληρώνουν με μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη το πολυτάραχο 2016, σε μία χρονιά που στο Χ.Α. οι σημαντικές απώλειες στο πρώτο εννεάμηνο μειώθηκαν ή καλύφθηκαν σε ένα από τα καλύτερα τέταρτα τρίμηνα στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης.

Προσεκτική άνοδος με... αστερίσκους στη χθεσινή συνεδρίαση, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στον απόηχο της επισημοποίησης της επιστολής Τσακαλώτου και των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ για το... ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Οπως εκτιμούσε ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος Χρηματιστηριακή), συναλλακτική υποτονικότητα χαρακτηρίζει τις συνεδριάσεις των εορταστικών αυτών ημερών και μέχρι το τέλος της εβδομάδος, που συμπίπτει με το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να έχουν μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα.

Η υποτονικότητα χαρακτηρίζει ακόμη και τους θεσμικούς επενδυτές που στο παρελθόν επιδίδονταν σε χαρακτηριστικές κινήσεις «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων, σε δεικτοβαρείς κυρίως μετοχές (window dressing), κινήσεις που έχουν τώρα ελαχιστοποιηθεί, ή έχουν γίνει τον προηγούμενο μήνα καθώς τα βιβλία αρκετών έκλεισαν στο τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η διελκυστίνδα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών εμφάνισε αποχρώσες ενδείξεις «λευκού καπνού», όπως τουλάχιστον προέκυψε από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, καθώς γίνεται αποδεκτή η χρήση του «κόφτη» δαπανών, στον βαθμό που απειλείται η εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σε κάθε περίπτωση, το EWG και το Eurogroup, στις 12 και 26 Ιανουαρίου, θα δώσουν οριστικές απαντήσεις σε σχέση με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, που συνιστά την «εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση» στον δρόμο προς την κανονικότητα, αφού προηγουμένως «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ανακοινωθεί η ένταξη και ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Προσώρας επικεντρωνόμαστε στη σημερινή συνεδρίαση και στις αμέσως επόμενες που απομένουν για το κλείσιμο του 2016, με τον φιλόδοξο στόχο της επανάκτησης των 659 μονάδων να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες απ’ ό,τι στη χθεσινή προσυνεδρίαση.

Τεχνικά για τον FTSE 25 η επιβεβαίωση -σε κλείσιμο- των 1.713 μονάδων αφήνει ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο για συνέχιση της κίνησης υψηλότερα των 1.735 προς τις 1.750 μονάδες, μέχρι και τη συνεδρίαση -ημιαργία- της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v