Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Πάγωσε» ο Γενικός Δείκτης

Στο εάν θα κλείσει η χρονιά με θετικό ή αρνητικό πρόσημο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον. Εμφανής η απουσία των περισσότερων ενεργών παικτών με τον τζίρο μετά βίας να αγγίζει τα 31 εκατ. Συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις στην Τρ. Αττικής.

XA: «Πάγωσε» ο Γενικός Δείκτης

Ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί η χρηματιστηριακή χρονιά και "μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, όλα δείχνουν ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα πετύχουν, έστω και οριακά, το ετήσιο κλείσιμο του Δείκτη με θετικό πρόσημο, αποφεύγοντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική χρονιά, προκειμένου να μην επαναληφθεί για δεύτερη φορά το φαινόμενο της τριετίας 2000 - 2002, όπου ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει "τριολέ" πτωτικών ετών.

Παρά τον αναμενόμενα χαμηλό τζίρο και στην σημερινή συνεδρίαση ήταν ευδιάκριτη η παρουσία εγχώριων, Θεσμικών, χαρτοφυλακίων, που θα ήθελαν καλύτερες αποτιμήσεις σε επιλεγμένους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ χαμηλότερα του FTSE25 το όποιο "window dressing" γίνεται με ελάχιστες συναλλαγές και εφόσον δεν απαιτείται υψηλό κόστος στο εν λόγω εγχείρημα.

Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισαν το -12,12% για την Τρ. Αττικής, ο τίτλος της οποίας έκλεισε σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό και το -5,19% για την ΕΥΔΑΠ, καθώς από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύτηκε χωρίς το ποσό €0,38, προερχόμενο από μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,342 ανά μετοχή).

Επέστρεψε στην τιμή εισαγωγής των 0,61 ευρώ, η μετοχή της Cenergy (+0,33%), με σχετικά αυξημένες συναλλαγές. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 116 εκατ., όταν πριν ένα χρόνο ακριβώς οι δύο εταιρείες που απορροφήθηκαν (ΣΩΛΚ, ΕΛΚΑ) άθροιζαν κεφαλαιοποίηση 146,6 εκατ., ενώ πριν 2,5 χρόνια και κάτι, όταν είχαν ξεκινήσει οι φήμες, που επαληθεύτηκαν, για ανάληψη του έργου του TAP, μόνο η Σωλ. Κορίνθου (Απρίλιος 2014) είχε κεφαλαιοποίηση υψηλότερη των 370 εκατ.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Entersoft (+9,8%) και στα 1,00 ευρώ, άλλαξαν χέρια 28750 τεμ. (όχι "πακέτο").

Επιστρέφοντας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με πολλά σκαμπανεβάσματα, ο Τραπεζικός δείκτης (-0,87%) δεν εξασφάλισε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, λόγω της Alpha Bank που μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 3,17%.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, ο δείκτης παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 786 μονάδων, ενώ με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πλησιέστερη αντίσταση παραμένει εκείνη των 840 μονάδων. Η αντίστοιχη στήριξη οριοθετείται από το ανοδικό "gap" των 810 μονάδων. Τα περιθώρια διόρθωσης χωρίς να κινδυνεύσει το ανοδικό momentum εξαντλούνται στην ζώνη των 804 - 797 μονάδων, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, ο τίτλος της Alpha Bank παραμένει "short", όσο δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,95 ευρώ, της Εθνικής (+0,83%) "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,231 ευρώ, της Eurobank (+0,32%) "short" όσο αδυνατεί να κλείσει υψηλότερα των 0,656 ευρώ και της Πειραιώς (+1,49%) "short" όσο παραμένει, σε κλείσιμο, χαμηλότερα των 0,209 ευρώ.

Παραμένοντας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ίσως αξίζει επισήμανσης η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Folli Follie Group (+1,66%). Απόλυτα κρίσιμη η πρώτη αντίσταση των 19,18 ευρώ, που είναι και το "stop" στο "short", με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 20,30 και 20,54 - 20,7 ευρώ.

Επιμένει, αθόρυβα, πλαγιοανοδικά, ο προνομιούχος τίτλος του Τιτάνα (+2,22%), βοηθούμενος και από τις συνεχόμενες αγορές ιδίων μετοχών. Ο τίτλος προσεγγίζει τα υψηλά 7ετίας, με το αμέσως υψηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/1/2010 (14,07 ευρώ).

Προσεγγίζει υψηλά 7ετίας ο προνομιούχος τίτλος του Τιτάνα

Την ίδια ώρα η κοινή μετοχή (0%) συνεχίζει να δίνει την "μάχη" της με την αποφασιστική αντίσταση των 22 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΟΤΕ (+1,73%) και ΟΠΑΠ (+2,43%) έδωσαν σημαντικές βοήθειες - αντίβαρο, συνεπικουρούμενοι από ΔΕΗ (+1,39%), Ελ. Πετρέλαια (+1,65%) και Σαράντη (+1,03%), στις πιέσεις που δέχτηκε από την αρχή της συνεδρίασης ο τίτλος της ΕΕΕ (-2,13%), ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Για την περίπτωση του ΟΤΕ, η ανοδική διάσπαση των 8,53 ευρώ, σηματοδοτεί διάσπαση της συσσώρευσης των τελευταίων ημερών και πιθανή κίνηση στο 9 σε πρώτη φάση. Τα 8,55 ευρώ, μετατρέπονται σε ημερήσιο "stop" στο "long".

Ελαχιστότατες οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

"Θετικά αποτιμούν, πηγές της Ευρωζώνης, το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στον πρόεδρο του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ". Οι ίδιες πηγές, που μίλησαν στο ΑΠΕ, υπενθύμισαν ότι "αυτό που απομένει είναι εντός του Ιανουαρίου να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια και τα Συμβούλια Διευθυντών του EFSF και του ESM, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το Ελληνικό χρέος".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις συνεδριάσεις που απομένουν, το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου δεν περιμένει κάποια έκπληξη από πλευράς συναλλαγών και όλοι εστιάζουν την προσοχή τους, στο που θα ολοκληρώσει το έτος ο Γενικός Δείκτης και αν η ετήσια μεταβολή έχει θετικό πρόσημο.

Οι περισσότεροι από τους παράγοντες της Αγοράς παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την χρονιά που έρχεται, επισημαίνοντας ότι η Αγορά παραμένει σε "χαμηλή ορατότητα" όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, παραμένει ανοιχτό το θέμα ένταξης των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων στο "QE", ενώ η άρνηση της Κυβέρνησης να μειώσει τον Δημόσιο τομέα θα συνεχίσει να φέρνει νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία, σίγουρα, δεν βοηθούν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αξιολόγηση, η επιστροφή της Οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ένταξη στο "QE" και η διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων, θα παραμείνουν ζητούμενα.

Γενικότερα οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εξωστρεφείς, αλλά και κερδοφόρες εταιρείες που παρουσίασαν το 2016 καλά και βελτιούμενα οικονομικά στοιχεία, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν.

Άλλη μία κατηγορία εταιρειών που χρήζουν προσοχής είναι όσες παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με την λογιστική τους αξία (P/BV) και δείχνουν σημεία αναστροφής των αρνητικών τους αποτελεσμάτων.

Οι τοποθετήσεις θα πρέπει να γίνονται σε τεχνικές διορθώσεις, μειώνοντας τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο και με "σφιχτά stop loss", όσο η μεταβλητότητα παραμένει κύριο χαρακτηριστικό στο Χ.Α.

Οι οριακές μεταβολές των βασικών δεικτών, ασφαλώς και δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα, μετά και την σημερινή συνεδρίαση.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 620 - 615 μονάδες συντηρούν το όποιο momentum, ενώ διάσπαση θα μας φέρει αντιμέτωπους με το "stop" του 605. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 644 το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε το 659 επίπεδο που είναι και υψηλό έτους. Σημασία έχει το κλείσιμο του μήνα πάνω από τις 659 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,23%) χάθηκε η κοντινή στήριξη των 1713 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1694 και 1677 μονάδες, που είναι και το "intraday stop" στο "long". Αντίστοιχα μία διάσπαση του 1735 θα μας οδηγήσει, πιθανόν, στις 1755 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη να κρατιέται, έστω και έτσι, σε θετικό έδαφος για το 2016" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών ήταν αναμενόμενοι, αν και προβληματίζει το γεγονός της κάθετης υποχώρησής τους σε σχέση με το διάστημα μέσα Νοεμβρίου - μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και δόθηκε η απαραίτητη ώθηση για προσέγγιση των υψηλών του έτους.

Εκτιμάται ότι εκείνο το διάστημα η Αγορά προεξόφλησε ταχύτερη πρόοδο των συνομιλιών με τους Δανειστές, ενώ ταυτόχρονα ευνοήθηκε από το ανοδικό momentum στις Αναπτυγμένες Κεφαλαιαγορές.

Η ψύχραιμη αντιμετώπιση που επέδειξαν οι επενδυτές στις πολιτικές και Τραπεζικές εξελίξεις στην Ιταλία, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, με τους κυριότερους δείκτες να ολοκληρώνουν άλλη μία ανοδική
χρονιά.

Τα ρίσκα, πάντως, είναι πολλά (Παγκόσμια Οικονομία, γεωστρατηγικές τριβές, αποκλίνουσα πορεία τιμών Ξένων μετοχών και Εμπορευμάτων, υψηλό beta Τραπεζικού τομέα Ευρωζώνης) και οι επενδυτές καλούνται να ετοιμαστούν και πάλι για παν ενδεχόμενο.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα θέματα της αξιολόγησης φαίνεται ότι "πηγαίνουν πίσω" τις αποφάσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα και της ΕΚΤ για τη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE".

Όσοι παρακολουθούν την πορεία των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων μπορούν βάσιμα να εκφράζουν την
αισιοδοξία τους, σχετικά με την υποχώρηση του ρίσκου Χώρας, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί το επόμενο τρίμηνο με πειστικότερο τρόπο και στις εγχώριες μετοχικές αποτιμήσεις.

Η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης επικεντρώνει στα προβλήματα που υπάρχουν στην πραγματική Οικονομία, λόγω της υπερφορολόγησης, των κεφαλαιακών ελέγχων και της αδυναμίας του Τραπεζικού Συστήματος να παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα, εν μέσω προσπάθειας να διαχειριστεί τα υπάρχοντα κεφαλαιακά του "ανοίγματα".

Σε μεσοχρόνιο διάστημα, από άποψη τεχνικής ανάλυσης και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Παραγώγων της Nuntius Sec. ανοδικός στόχος είναι η περιοχή των 650 - 659 μονάδων, με τη διάσπαση αυτής της περιοχής να "διεγείρει τη φαντασία" για κίνηση προς το επίπεδο των 725 μονάδων τους επόμενους μήνες.

Στηρίξεις υπάρχουν μέχρι την περιοχή των 600 μονάδων, επίπεδο που πρέπει να διατηρηθεί αλώβητο προκειμένου να συνεχίσει να υπερτερεί το ανοδικό σενάριο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Χαμηλές συναλλαγές και μικτά πρόσημα, ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο ASX 200 (+1,01%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο δείκτης Kospi (-0,87%).

Μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές στην Ευρώπη, ελεγχόμενες υποχωρήσεις, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές οι ημερήσιες μεταβολές για Χρυσό, Ευρώ και US Oil.

Ξεκινώντας από Ανατολικά, η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,5% σε μηνιαίους όρους τον Νοέμβριο σε προσαρμοσμένη βάση. Η άνοδος ήταν ελαφρώς μικρότερη σε σχέση με την αύξηση 1,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Nikkei, ενώ ήλθε αφότου η παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Οι εταιρείες αναμένουν πως η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 2% το Δεκέμβριο και μετά 2,2% τον Ιανουάριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το Ιταλικό Δημόσιο έχει την πρόθεση να ελέγξει μέχρι και το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Monte dei Paschi di Siena", μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη Ρώμη.

"Μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία για την ανακεφαλαιοποίηση της αρχαιότερης Τράπεζας της Ευρώπης απαιτούνται 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα δεδομένα της όλης υπόθεσης έχουν αλλάξει. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των Μικροκαταθετών, ενώ παράλληλα εκφράζεται δυσαρέσκεια για το ότι στην προσομοίωση που έγινε για την Monte dei Paschi χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια μέτρα και σταθμά που ίσχυσαν για τις Ελληνικές Τράπεζες", προσθέτει η "Rai".

Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι η όλη επιχείρηση διάσωσης γίνεται πλέον σαφώς πιο δύσκολη. Και αυτό, διότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί ότι τα "κόκκινα" δάνεια της συγκεκριμένης Τράπεζας υπολογίζεται πως αγγίζουν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε ανησυχίες για τα Ιταλικά σχέδια διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena, τονίζοντας ότι η Ιταλική Κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των συμβολαίων για την Αγορά παλαιών κατοικιών υποχώρησε 2,5% το Νοέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων διολίσθησε στις 107,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,5%.

Oι Παγκόσμιες πωλήσεις χρέους έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2016, καθώς οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Με βάση στοιχεία της "Dealogic", το ράλι των ομολόγων στο πρώτο μισό του έτους ήταν αρκετό για να παρακινήσει τους Εκδότες χρέους να αντλήσουν πάνω από $6,62 τρισ. από τις Αγορές.

Το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2006.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι εταιρείες αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των $6,62 τρισ. χρέους που εκδόθηκε. Συγκεκριμένα, οι εταιρικές πωλήσεις ομολόγων σκαρφάλωσαν 8% σε ετήσια βάση στα $3,6 τρισ.

Στο υπόλοιπα $3 τρισ. περιλαμβάνονται οι πωλήσεις χρέους Διεθνών και Αμερικανικών Οργανισμών, ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και καλυμμένων ομολογιών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας στις παρυφές των 637 μονάδων για να ακολουθήσει περίπου κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 632,58 μονάδες (-0,57%).

Νέα ανοδική αντίδραση που συνοδεύτηκε από εναλλαγές προσήμων, ενώ μετά τις 13.57 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. μέχρι τις 641,51 μονάδες (+0,84%)> Στις 17.00 βρέθηκε στις 636,72 μονάδες (+0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας στις 635,74 μονάδες με οριακές απώλειες 0,07%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, έφθασε τα 30,9 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ). Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και ΟΤΕ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Viohalco, Folli Follie Group, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Grivalia.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά μάλλον κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των εννέα ποσοστιαίων μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 54.888.240 δικαιώματα της Trastor συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 28/12/2016 έως και 05/01/2017, ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,001. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 28/12/2016 έως και 11/01/2017.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.810 συμβόλαια).

Στα 7.839 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.500, 1.385 για τον Ιανουάριο και 115 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.718,75) κινήθηκε μεταξύ 1.709 και 1.733 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.710), Eurobank (5.122), Πειραιώς (7.954), Εθνική (4.721), MIG (336), Μυτιληναίο (241), ΟΠΑΠ (301), ΟΤΕ (153).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.954.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (7.496.078 τεμ.) και Eurobank (8.687.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.431.575 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v