Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση ήπιων μεταβολών στο ΧΑ

Δεν αναμένεται να επιτευχθεί σήμερα η «κατάκτηση» των 659 μονάδων που αποτελούν τα υψηλά έτους. Πιθανή η κατοχύρωση κερδών σε blue chips που έχουν υπεραποδώσει. Κλειδί οι τράπεζες για την όποια αντίδραση του Χρηματιστηρίου.

Συνεδρίαση ήπιων μεταβολών στο ΧΑ

Κοντά στα υψηλά έτους θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν το 2016 για το ΧΑ. Σε μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου ο Γενικός Δείκτης μπορεί χθες να "πάγωσε" στην περιοχή των 635 μονάδων ωστόσο ενδοσυνεδριακά δόθηκαν ευκαιρίες για κατοχύρωση θέσεων σε τιμές έως τις 641,51 μονάδες.

Μπορεί το τελικό πρόσημο για τους βασικούς δείκτες να ήταν αρνητικό πλην όμως δεδομένων των ημερών η μεταβλητότητα στην διάρκεια της συνεδρίασης ήταν ικανοποιητική. Αλλά και οι συναλλαγές/αξία διαμορφώθηκαν σε επίπεδα σαφώς καλύτερα από την περίοδο της απαξίας και του τζίρου των 20 μετά βίας 25 εκατ. ευρώ.

Ο φιλόδοξος στόχος της επίτευξης ενός "υψηλού έτους" πάνω από τις 659 μονάδες μάλλον δεν επιτυγχάνεται όμως και αγοραστές και πωλητές αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τις πρώτες συνεδριάσεις του 2017 με πρώτο σημαντικό ορόσημο το EwG της 12 ης Ιανουαρίου.

Με θετικό πρόσημο κλείνουν το 2016 τα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια με προεξάρχον της Νέας Υόρκης αφήνοντας υποσχέσεις αλλά και ανησυχίες για το νέο έτος που κατά γενική εκτίμηση προοιωνίζεται συναρπαστικό και έτος αναταράξεων/μεταβλητότητας.

Με πολλά ανοιχτά μέτωπα φεύγει ο χρόνος, μέτωπα που θα απασχολήσουν τις αγορές από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδος. Ανησυχεί το Βερολίνο, σύμφωνα με την Handelsblatt, για νέα κρίση σε Ελλάδα- Ισπανία- Ιταλία στο επίκεντρο, την ώρα που το πρόβλημα της MPS εύγλωττα συντηρείται στην επικαιρότητα.

Στις 1.710 μονάδες ο FTSE25, με μοιρασμένη- τεχνικά- την εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών, στις 815 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης που παρ΄όλες τις πιέσεις συντηρήθηκε- σε κλείσιμο- πάνω από τις 800 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με αυξημένη βαρύτητα στην στάθμιση των βασικών δεικτών είναι αυτός που από τον Ιανουάριο προεξοφλείται, πως θα κάνει την διαφορά. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση και σαφώς ανάλογα με την εξέλιξη της "δεύτερης αξιολόγησης".

Για τον κλάδο οι traders παρότι δεν κατάφεραν να φέρουν τον κλάδο σε θετικό πρόσημο, ουσιαστικά στα επίπεδα τιμών της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης πέτυχαν να μαζέψουν τις μεγάλες ζημιές του 9μηνου με ένα καλό τελευταίο τρίμηνο. Εάν η αντίδραση του τετάρτου τριμήνου έχει συνέχεια τον Ιανουάριο το ΧΑ μπορεί να κινηθεί υψηλότερα (με πρώτο ορόσημο τις 720 μονάδες για τον ΓΔ). Ειδάλλως...

Στα αρκετά blue chips που κλείνουν το 2016 με θετικό πρόσημο- με μεγαλύτερα ή μικρότερα κέρδη- εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και σήμερα- αύριο η προσπάθεια να κατοχυρωθούν υπεραξίες και να γίνει ένας καλός λογαριασμός εν όψει της δύσκολης συνέχειας.

Τεχνικά για τον ΓΔ οι 630 μονάδες είναι ένα κάτω όριο, που καλό θα ήταν να μην χαθεί στο τέλος της ημέρας, ενώ άνω όριο μπορεί να θεωρηθούν οι 642 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v