Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτική άπνοια στο Χρηματιστήριο

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιατήριο με το ΓΔ να κυμαίνεται σε στενό εύρος τιμών. Πολύ χαμηλός ο τζίρος. Κέρδη καταγράφουν Alpha, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ. Απώλειες για ΔΕΗ, Lamda, ΟΛΠ. Σταθεροποιητικά κινούνται Εθνική, Πειραιώς.

Επενδυτική άπνοια στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος και πάλι το ΧΑ μετά τις 14.50΄ και έπειτα από εύκολη προσπάθεια των αγοραστών από τα χαμηλά ημέρας στις 12.50΄. Ωστόσο μετά τις 15.10 καταγράφονται εναλλαγές προσήμων στο ΧΑ.

Στο στενό εύρος 5 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη και συγκεκριμένα μεταξύ 631,56- 636,15 μονάδων επιβεβαιώνοντας την στήριξη των 630 μονάδων, όπως είχε αναφερθεί στο προ συνεδριακό σχόλιο.

Στο... πνεύμα των ημερών συναλλαγές και τζίρος με τις πρώτες να απέχουν από το όριο των 20 εκατ. μετοχών και τον δεύτερο να μην έχει πιάσει καν τα 10 εκατ. ευρώ.

Εκ προοιμίου γνωστό πως ειδικά αυτές οι τελευταίες συνεδριάσεις (κυρίως σήμερα- αύριο) θα διεξάγονταν σε υποτονικό κλίμα, με "παγωμένο" το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς οι λιγοστοί ενεργοί παίκτες θα ενδιαφέρονταν περισσότερο να κλείσουν την χρονιά στις καλύτερες δυνατές τιμές αφήνοντας για του...χρόνου την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου και έκθεσης στις μετοχές.

Από την αρχή της συνεδρίασης σε ανάλογο ρυθμό τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια λίγα 24ωρα πριν την ολοκλήρωση του έτους και την ώρα που η Handelsblatt σε δημοσίευμα της να αναφέρεται στην ανησυχία του Βερολίνου για νέα κρίση σε Ελλάδα και με τις Ιταλία- Ισπανία στο επίκεντρο.

Σαφώς περισσότεροι οι επενδυτικοί οίκοι, οι αναλυτές, τα ΜΜΕ που περιμένουν για την Ευρώπη ένα δυσκολότερο νέο έτος και λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, της αδυναμίας δημιουργίας πληθωρισμού, της επιβάρυνσης από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Σταθερές και τους 12 μήνες του 2016 οι εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη με ένα μικρό μόνον μέρος να κατευθύνεται προς την ισχυρή Γερμανία και το μεγαλύτερο να επαναπατρίζεται στις ΗΠΑ.

Για το ΧΑ ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που θα κρίνει πολλά και όχι μόνο σε καθαρά οικονομικό επίπεδο με πρώτο σημαντικό ορόσημο την 12 του μήνα.

Σταθερά πάνω από το όριο των 800 μονάδων ο δείκτης-κλειδί, ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ μεταξύ των 812,62 και 821,95 μονάδων τουλάχιστον επιβεβαιώνοντας το σημείο αναφοράς και στήριξης του.

Το 45% του ισχνού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο δηλαδή περί τα 4 εκατ. ευρώ με τις Alpha Bank και Eurobank να είναι οι μόνες που έχουν υπερβεί το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Εκτός από τις τραπεζικές συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, OTE, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλή, Κορρέ κ.α.

Από τα 8,70 και αφού απορροφήθηκε η όποια προσφορά η αντίδραση για τη μετοχή του ΟΤΕ που αντιδρά προς τα 8,80 με υψηλή τιμή ημέρας στα 8,85 ευρώ.

Κινητικότητα και σε Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, με βοήθειες από Coca Cola και με αγοραστές σε ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, FF Group.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν ΑΝΕΜΟΣ, Κορρές, MIG, Φουρλής, MLS και Πλαίσιο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v