Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες με το τζίρο στο ναδίρ

Συνεδρίαση χωρίς διάθεση για το παραδοσιακό «window dressing» οδήγησε σε οριακή άνοδο του Γενικού Δείκτη στο τέλος της ημέρας. Στους κερδισμένους καταγράφονται ΕΛ.ΠΕ. και ΟΤΕ, πτωτικά κινήθηκαν ΔΕΗ και Motor Oil.

ΧΑ: Αψιμαχίες με το τζίρο στο ναδίρ

Ακόμα μία συνεδρίαση, απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα, η προτελευταία του τρέχοντος έτους, διεξήχθη στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με κύρια χαρακτηριστικά την νέα καταβαράθρωση του τζίρου (ο χαμηλότερος του τελευταίου τριμήνου, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/10, 14,8 εκατ.) και την "αγωνία" των λίγων ενεργών παικτών να διατηρήσουν τον Γενικό Δείκτη, έστω και οριακά, σε θετική μεταβολή από την αρχή του έτους, αποτρέποντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική χρονιά, κάτι που φάνηκε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο στις τελικές δημοπρασίες, όπου 13 τίτλοι του FTSE25, "άκουσαν" το κουδούνι της λήξης στο υψηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Με μόλις μία συνεδρίαση να απομένει για την χρηματιστηριακή λήξη και του 2016, ακόμα και οι τελευταίοι, τυχόν εναπομείναντες, υποστηρικτές του "window dressing" δηλώνουν απόλυτα απογοητευμένοι, καθώς οι όποιες τελευταίες "πινελιές" μπαίνουν για τον "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων, αφορούν μόνο κινήσεις ελάχιστου κόστους, ή συντήρησης του Δείκτη, επιβεβαιώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν περισσεύει ρευστότητα στα ενεργά χαρτοφυλάκια, ενώ "παγερά αδιάφοροι" δείχνουν και περισσότεροι από τους βασικούς μετόχους, οι οποίοι σε ρόλο θεατή, απλά παρακολουθούν την συναλλακτική απαξίωση των εταιρειών τους, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.00 και μετά από 5,5 ώρες συνεδρίασης, 101 τίτλοι παρέμεναν με μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 55 δεν ξεπερνούσαν, σε όγκο, τα 2000 τεμ.

Δεν ήταν εντυπωσιακά καλύτερη η συναλλακτική εικόνα στο ταμπλώ του FTSE25, καθώς στο ίδιο διάστημα εννέα τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ, παράμεναν με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών.

Άλλωστε η σημερινή συνεδρίαση, όπως και οι αμέσως προηγούμενες, είχε δώσει τα "διαπιστευτήριά" της, από το ξεκίνημα, καθώς χρειάστηκαν 29 ολόκληρα λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, το ημίωρο συμπληρώθηκε με 1,1 εκατ., η πρώτη ώρα με 2,1 εκατ. και το πρώτο τρίωρο με 5,7 εκατ. ευρώ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ο τίτλος της Alpha Bank κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο (;), προσπαθώντας να "ρεφάρει" μέρος των, ξαφνικών, χθεσινών απωλειών (-3,17%), που προέκυψαν από τις τελικές δημοπρασίες, ενώ μικτή ήταν η εικόνα για τις, υπόλοιπες, τρεις μετοχές των συστημικών Τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank παραμένει "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1,97 ευρώ, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, ενώ εκπλήξεις του επεφύλασσαν και σήμερα, οι εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι με απόλυτα "στοχευμένες" κινήσεις έκλεισαν και σήμερα την μετοχή στο χαμηλό ημέρας, με οριακές απώλειες 0,55% (ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας).

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Αντίθετα, ο τίτλος της Τρ. Αττικής (-3,45%), πρόσθεσε ακόμα ένα κομμάτι στην "νηοπομπή" των συνεχόμενων, ιστορικά, χαμηλότερων κλεισιμάτων.

Τίποτα το ιδιαίτερο, από την υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, όπου επικράτησαν οι μικτές διαθέσεις και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ο Ικτίνος προσπάθησε να αντιδράσει μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,843 ευρώ (+8,91%), όμως βρέθηκε εκτεθειμένος στο τέλος και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,76 ευρώ (-1,81%) συμπληρώνοντας και 5η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Σχετική κινητικότητα σε Fourli (+2,51%), Profile (+2,51%) και Υγεία (+1,42%), συνέχισαν οι λίγοι αγοραστές στην Cenergy (+1,48%), ενώ στην Audiovisual (+4,94%) και στα 0,081 ευρώ, άλλαξαν χέρια 146649 τεμ.

"Αυξημένη ανησυχία καταγράφεται στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη", αναφέρει δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt".

"Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν προχωρά, στην Ιταλία και την Ισπανία υπάρχουν προφανώς εκροές κεφαλαίων. Αυτό δημιουργεί ανησυχία και στη Γερμανική Κυβέρνηση", σημειώνει η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "Για ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο ετοιμάζεται η Κυβέρνηση, παρότι τα στελέχη της εκφράζουν δημοσίως αισιοδοξία (έστω και συγκρατημένη) ότι η μεγάλη εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης θα κλείσει μέσα στον Ιανουάριο. Οι απαισιόδοξες προβλέψεις φτάνουν μέχρι… και τον Μάρτιο, αλλά κι αυτές υπό την προϋπόθεση ότι οι 'ακραίοι κύκλοι' (βλέπε Σόιμπλε) έχουν παραιτηθεί από σχέδια για 'νέα Ευρωζώνη' στην οποία δεν θα 'χωρά' ο Νότος".

"Αδιάφορων συνεδριάσεων συνέχεια, με περιορισμένη συμμετοχή επενδυτών" προέβλεπαν στα πρωινά reports οι εγχώριοι αναλυτές και η εξέλιξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. του δικαίωσε στον απόλυτο βαθμό. Σύμφωνα με τους ίδιους, το όποιο ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο τελικό κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης και στην ετήσια μεταβολή του Γενικού Δείκτη, ενώ από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς η Αγορά θα επαναφέρει το ενδιαφέρον της στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

"Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πέρυσι στις 31/12/2015, στις 631,35 μονάδες, ενώ ο FTSE25 στις 1833,40. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινείται οριακά ψηλότερα, ενώ ο FTSE25 υπολείπεται αισθητά από το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης του παρελθόντος χρόνου" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Παρατηρείται, δηλαδή, το σπάνιο φαινόμενο οι μεγάλες εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια για να μπουν στον πιο ανεπτυγμένο δείκτη του Χρηματιστηρίου (που είναι ο FTSE25), να υποαποδίδουν σε σχέση με την γενικότερη απόδοση της Αγοράς.

Η υποαπόδοση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οφείλεται, κυρίως, στην κακή πορεία των Τραπεζικών μετοχών που επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό τη σύνθεση του FTSE25.

Αντίθετα βιομηχανικές, ή άλλες εταιρείες που έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στον Γενικό Δείκτη, παρά στον FTSE25, έχουν προσφέρει κέρδη τον τελευταίο χρόνο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών είναι η αποδυνάμωση των πωλητών. Οι διεθνείς επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι τα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν χειρότερα, από ότι ήδη είναι και διατηρούν τις θέσεις τους, αν και κανείς δεν είναι αρκετά "τρελός" για να τις αυξήσει.

Το νέο έτος μας έρχεται με κοσμοϊστορικές εξελίξεις στον τομέα των κινήσεων κεφαλαίων, όπως είναι η Αυτόματη Ανταλλαγή Οικονομικών Πληροφοριών μεταξύ πάνω από 100 Χωρών, που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τους "φορολογικούς παράδεισους" και τις καταθέσεις του εξωτερικού.

Επίσης εξελίξεις στα θέματα λειτουργίας και ανάληψης ρίσκου από Τράπεζες και άλλες εταιρείες του Χρηματοοικονομικού τομέα (MiFID II και άλλες Ευρωπαϊκές νομοθεσίες), θα αλλάξουν πολλά στον τρόπο που βλέπουμε επενδύσεις και αποταμιεύσεις.

Τέλος, η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα θέσει τον Κόσμο σε μια πιο ορθολογική αντιμετώπιση των επενδύσεων.

Σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει (για να μην αναφέρω τις γεωπολιτικές αλλαγές και κινδύνους), η Ελλάδα που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε επενδυτική "αφασία", θα μπορούσε να ωφεληθεί. "Αυτό όμως θέλει απαλλαγή από ιδεοληψίες και θέληση για επιχειρηματικό ρίσκο και όχι το ρίσκο του επαίτη όταν επαιτεί" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Και η σημερινή συνεδρίαση δεν επέφερε "κοσμογονικές" αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα.

Ο 25αρης (+0,42%) έχει κύρια αντίσταση το 1730 επίπεδο που χρειάζεται κατοχύρωση και αύξηση όγκου αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι το 1750. Κοντινή στήριξη το 1708 και κύρια το 1703 που διάσπαση μας δίνει έξοδο από το "long", στο ωριαίο γράφημα, με επόμενο επίπεδο στήριξης τις 1677 μονάδες.

Για τον Γενικός Δείκτης και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, πλησιέστερη αντίσταση παραμένει εκείνη των 638 μονάδων. Τα περιθώρια διόρθωσης, χωρίς να κινδυνεύσει το ανοδικό momentum, εξαντλούνται στην ζώνη των 627 - 620 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα σημεία στα οποία θα εστιάσει την προσοχή της η Επενδυτική Κοινότητα το 2017 στην Ελληνική Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Σακαρέλη θα είναι:

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η πιθανή ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Σε περίπτωση θετικής έκβασης θα βελτιωθεί η εικόνα της Αγοράς στο εξωτερικό και θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για αρκετές Επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση που διαιωνίζεται η διαπραγμάτευση θα επιστρέψουν παλαιότερα επικίνδυνα σενάρια "Grexit", ή θα έχουμε και πάλι εκλογές.

Στο μικροοικονομικό επίπεδο των Επιχειρήσεων, τρία είναι τα κύρια σημεία:

α) Η μείωση της έκθεσης των Τραπεζών σε "κόκκινα" δάνεια. Οι Τράπεζες έχουν δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους και θα εξετάζονται για αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

β) Οι μέλλουσες Αποκρατικοποιήσεις και η πορεία όσων ήδη έχουν ξεκινήσει. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για Αποκρατικοποιήσεις βάσει του μνημονίου και πολλές εισηγμένες επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα από αυτές. ( ΔΕΗ – ΟΛΘ - ΕΥΔΑΠ - Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development κ.α.). Αν προχωρήσουν βάσει προγράμματος, τότε αυτό θα είναι ένα δυνατό σήμα στις Αγορές.

γ) Η πορεία των επενδύσεων των μεγάλων Ελληνικών Επιχειρήσεων. Σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, η πορεία των όποιων επενδύσεων κάνουν οι Επιχειρήσεις και η γενικότερη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ μετράει ιδιαίτερα. Ο ΟΠΑΠ και τα VLTs που αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο, ο μετασχηματισμός του ομίλου Μυτιληναίου, ο Τιτάν και η Motor Oil και οι διεθνείς εξαγορές τους, η πορεία της Aegean και του Ελληνικού Τουρισμού και οι επενδύσεις των εναλλακτικών Παρόχων Ενέργειας θα είναι, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της επενδυτικής κοινότητας.

Ο παράγων εκλογές είναι αναμφισβήτητα πηγή αβεβαιότητας, όμως αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αλλαγή Κυβερνητικής πλειοψηφίας , τότε είναι πιθανό ένα προεκλογικό ράλι προεξοφλώντας μια Κυβέρνηση πιο "φιλική" στις Αγορές.

Η αυξημένη μεταβλητότητα που παρουσιάζει η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, σε σχέση με τις αντίστοιχες Αναδυόμενες Αγορές (Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία κ.λ.π.) αναμένεται να διατηρηθεί και το 2017.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός ότι το 2016 κλείνει με οριακά θετικό πρόσημο, η μεταβλητότητα που παρουσίασε η Αγορά απέδειξε ότι το 2016 ήταν μια κάθε άλλο παρά ήρεμη χρονιά.

Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, η έναρξη της Αγοράς εταιρικών ομόλογων και η συνεχιζόμενη απαξίωση των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1,32%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,25%).

Μικτές οι διαθέσεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Χρυσό, Ευρώ και US Oil.

Ξεκινώντας από την Ασία, ετήσια αύξηση 2,3% αναμένεται να καταγράψει ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στην Κίνα, κατά το μήνα που διανύουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία αναφοράς. Ο δείκτης αυτός παρακολουθεί την πορεία του πληθωρισμού, ενώ το ετήσιο ποσοστό του, αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 2%, έναντι επίσημου στόχου γύρω στο 3%.

Η Κίνα σχεδιάζει να ξοδέψει 3,5 τρισ. γουάν ($503 δισ.) για να επεκτείνει το σιδηροδρομικό της σύστημα μέχρι το 2020, καθώς στρέφεται στις επενδύσεις σε υποδομή για να τονώσει την Οικονομία και να βελτιώσει την συνδεσιμότητα σε όλη τη Χώρα. Στο πλαίσιο της πρότασης, το υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομικό δίκτυο θα εκτείνεται σε πάνω από 30.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με λεπτομέρειες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αρμόδια Κυβερνητική Υπηρεσία.

Η απόσταση θα καλύπτει το 80% των μεγάλων Κινεζικών Πόλεων. Το σχέδιο θα οδηγήσει σε επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών της Κίνας κατά περισσότερο από 50% σε μια περίοδο πέντε ετών, γεγονός που θα προσφέρει τρομερή τόνωση σε εταιρείες που κατασκευάζουν σιδηρόδρομους και άλλες που προμηθεύουν με τις απαραίτητες ύλες, όπως οι "China Railway Construction" και "China Railway Group".

Η Χώρα θα προσθέσει ακόμη και 3.000 χιλιόμετρα στο αστικό σιδηροδρομικό της δίκτυο, ως μέρος του σχεδίου που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διευρύνει το καλάθι των Ξένων Νομισμάτων που χρησιμοποιεί για να καθορίζει την επίσημη ημερήσια αξία του Γουάν, μια αλλαγή που σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να βοηθήσει τη Χώρα να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στο Νόμισμά της.

"Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου, ο αριθμός των Νομισμάτων που χρησιμοποιεί η Κεντρική Τράπεζα, θα επεκταθεί από τα 13 στα 24, ενώ η στάθμιση του Δολαρίου μειώνεται στο 22,4% από 26,4%", όπως ανακοίνωσαν οι Κινεζικές Αρχές.

Η Κυβέρνηση της Νότιας Κορέας μείωσε κατά 0,4% την πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης για το 2017, στο 2,6% από το 3% που προέβλεπε η πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης, πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου των Οικονομικών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ενισχύθηκε τον Νοέμβριο ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά και τις Εταιρείες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσιους όρους τον περασμένο μήνα, έναντι ανάπτυξης 1,8% τον προηγούμενο. Τα δάνεια προς τις Επιχειρήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,2%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Ο δείκτης της Τράπεζας "Μ3", μια μέτρηση για την προσφορά χρήματος, εμφάνισε άνοδο της τάξης του 4,8% τον Νοέμβριο, έπειτα από αύξηση 4,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση 4,5%.

"Οι αξίες των Ιδιοκτησιών ενισχύθηκαν κατά 4,5% το 2016, ενώ για πρώτη φορά από το 2008 και μετά το Λονδίνο θα κλείσει τη χρονιά με χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στις τιμές των κατοικιών σε σχέση με τον Εθνικό μέσο όρο", σύμφωνα με την "Nationwide". Ο σχετικός δείκτης τιμών του Στεγαστικού Ταμιευτηρίου τοποθετεί τη μέση τιμή κατοικίας στη Χώρα στις 205.898 στερλίνες για το Δεκέμβριο, ποσό που μεταφράζεται σε μηνιαία άνοδο της τάξης του 0,8%.

"Η ετήσια άνοδος 4,5% του Δεκεμβρίου για τις τιμές των σπιτιών ολόκληρης της Χώρας ήταν η ίδια με εκείνη που καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2015, το οποίο καταδεικνύει πως η Αγορά κατοικιών έχει σταθεί σχετικά σταθερή το τελευταίο έτος", επεσήμανε η Τράπεζα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στις 265.000 από 275.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα μειωθούν στις 264.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Tο Νοέμβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου Ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,3%, από -1,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ΤτΕ. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο Ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 62 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 308 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στα 124,80 δισ. διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις των Νοικοκυριών στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι καταθέσεις στα τέλη Οκτωβρίου είχαν ανέλθει στα 124,63 δισ. ευρώ, δηλαδή το Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 170 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 631,56 (-0,66%) και 636,8 μονάδων (+0,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 636,08 (+0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 636,67 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,15%.

Ο τζίρος βυθίστηκε στα 18,7 εκατ. από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ). Alpha Bank και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο Τιτάνας δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ).

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Alpha Bank και στο υψηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ επτά τίτλοι (όλοι με ελάχιστες συναλλαγές) έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χ.Α. οι 64 Τίτλοι Παραστατικοί Δικαιωμάτων προς Κτήση Κινητών Αξιών (Warrants) της Εθνικής. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των warrants της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 245.745.661 (ΤΠΔ).

H Διοικούσα Επιτροπή της Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX) ενημερώθηκε σχετικά με την επικείμενη διαγραφή των μετοχών της Τρ. Κύπρου από το Χ.Α. και την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του London Stock Exchange. Ως συνέπεια της επικείμενης διαγραφής των μετοχών, συναλλαγές στα Προϊόντα Δανεισμού επί της μετοχής ΚΥΠΡ δεν θα πραγματοποιούνται στο ATHEX από 02/01/2017. Η ΕΤ.ΕΚ θα ασκήσει το δικαίωμα επιστροφής για λογαριασμό όλων των δανειοληπτών των συμβάσεων αυτών για όσες θέσεις έχουν απομείνει την 30/12/2016. Επιπλέον, ενέκρινε όπως αρθούν οι υποχρεώσεις ειδικής διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της Τρ. Κύπρου από 02/01/2017.

---ΧΠΑ

Συνεδριάσεων μικρής υποχώρησης συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, ενώ περαιτέρω μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.920 συμβόλαια).

Στα 7.818 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 333, 289 για τον Ιανουάριο και 44 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.713,5) κινήθηκε μεταξύ 1.703,5 και 1.718,5 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.855 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.280), Eurobank (3.434), Πειραιώς (2.873), Εθνική (3.181), MIG (334), Μυτιληναίο (149), ΟΠΑΠ (100), Ελ. Πετρέλαια (253), ΔΕΗ (134).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.954.431 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (7.496.078 τεμ.) και Eurobank (8.587.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.431.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v