Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο σημείο μηδέν ξανά η διαπραγμάτευση

O κίνδυνος αδιεξόδου και η κυβερνητική πρόθεση για πρωτοβουλίες που θα ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες. Η απαίτηση για ψηφισμένα μέτρα και παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό.

Στο σημείο μηδέν ξανά η διαπραγμάτευση

Όσοι περίμεναν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup κάποια από τα εμπλεκόμενα μέρη θα έβαζαν «επαρκές» νερό στο κρασί τους για να ανοίξει ο δρόμος για έναν συμβιβασμό, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να ζητεί προκαταβολικά ψηφισμένα σκληρά μέτρα. Το επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακόμα χειρότερα οι θεσμοί, όπως ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν ενιαία θέση. Το επιβεβαίωσε και ο κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Ολοι επομένως εμφανίζονται να ζητούν προκαταβολικά ψηφισμένα σκληρά μέτρα. Στους κόλπους του Eurogroup όμως δεν υπήρξε ομοφωνία. Η Γαλλία ήταν αυτή η οποία διαφοροποιήθηκε, στηρίζοντας την ελληνική θέση ότι δεν μπορούν να ψηφιστούν προκαταβολικά μέτρα.

Την ίδια ώρα όμως το Eurogroup διεμήνυσε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη» και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπέδειξε το μείγμα μέτρων: ασφαλιστικό, εργασιακό, φορολογικό. Ότι δηλαδή, ζητά το ΔΝΤ.

Φαινομενικά, μετά το χθεσινό Eurogroup βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμασταν και δυο μέρες νωρίτερα. Όλοι επιμένουν στις θέσεις τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυξάνει την πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις.

Με τη διαρροή στοιχείων της έκθεσής του για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (θα συζητηθεί στις 6 Φεβρουαρίου) πιέζει και για μέτρα την ελληνική κυβέρνηση και για ουσιαστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δια του Πρωθυπουργού μόλις προχθές είπε ότι δεν θα νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ πρόσθετων μέτρων, το Eurogroup από την πλευρά του παρέπεμψε εκ νέου το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.

Φαίνεται σαν να βρισκόμαστε σε απόλυτο αδιέξοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα για να καλυφθεί το κενό και νομίζω ότι δεδομένου ότι όλοι θέλουν λύση μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης».

Ανέδειξε μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός της υπεραπόδοσης στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα επιτευχθεί πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%.

Η απάντηση του Eurogroup σε αυτά τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του συμβουλίου, είναι ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσο η υπεραπόδοση είναι διατηρήσιμη.

Η κυβέρνηση πάντως διαβάζει «μισογεμάτο» το ποτήρι των εξελίξεων. Αναγνωρίστηκε από όλους τους θεσμούς η εξαιρετική πορεία των εσόδων και των οικονομικών στοιχείων το οποίο είναι στα θετικά για εμάς για την επιδίωξη μας να υπάρχει μια συμβιβαστική λύση. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για νομοθέτηση μέτρων μετά την λήξη του προγράμματος ούτε για τον αντίστροφο κόφτη, διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές.

Διαψεύδουν ότι οι θεσμοί ήταν «ενιαίοι σε ένα μπλοκ» απέναντι στον Τσακαλώτο και υποστηρίζουν ότι έγιναν κάποιες βολιδοσκοπήσεις στην ελληνική πλευρά άτυπα σε όλες τις συναντήσεις αλλά και πως οι θέσεις που ήταν στην γραμμή του ΔΝΤ απορρίφθηκαν. Σημειώνουν δε ότι κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της κρίσης.

Βραδεία πρόοδος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι μετά την ενημέρωση η οποία έγινε από τους θεσμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος επί των ανοιχτών θεμάτων, αλλά μόλις το 1/3 αυτών έχει ολοκληρωθεί.

«Υπάρχει ένα τρίτο ακόμα το οποίο προωθείται και ένα τρίτο επιπλέον, το πιο δύσκολο, που απομένει να γίνει». Το ΔΝΤ, πρόσθεσε παραμένει πλήρως δεσμευμένο πως όταν προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Νωρίτερα πάντως, οι διαρροές πληροφοριών για την επικείμενη έκθεση του ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέδειξαν με σαφήνεια ότι εκτός από την ασφυκτική πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για λήψη πρόσθετων μέτρων το Ταμείο συνεχίζει να πιέζει την ευρωζώνη για λήψη πρόσθετων και ουσιαστικών μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Επ΄ αυτού, ο πρόεδρος του Eurogroup έχει αξία πως επανέλαβε πως ενδεχόμενα μέτρα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για το χρέος, θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 ( όπως είχε αποφασίσει το συμβούλιο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου). Άφησε όμως ανοιχτό τον χρονικό ορίζοντα στη διάρκεια του οποίου απαιτείται από την ελληνική πλευρά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, μιλώντας και πάλι για «μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» ο οποίος πρέπει χρονικά να προσδιοριστεί. Αυτό αφήνει ένα περιθώριο ευελιξίας, προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε δύο εναλλακτικά σενάρια. Είτε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια, είτε 3% του ΑΕΠ για διάστημα πέντε ετών μετά το 2018.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να επιτευχθεί η ταχεία επάνοδος των θεσμών στην Αθήνα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v